Bodrum’u sevenlere açık mektup

Bodrum özelliğini kaybetmek ve Bodrum’luktan çıkma yolunda hızla ilerliyor. Rant ve bilgisizlik onu yok etmek için sanki gayret sarf ediyor. Sömürenler, Bodrum başka herhangi bir yere dönüştüğünde, ondan bekledikleri rant’ın da yok olacağının bile farkında değiller. Diğer gözde yerlerde olduğu gibi, Bodrum da bilinçsiz ve denetimsiz gelişmeye kurban oluyor ve aşırı büyüme Bodrum’u yok olma yoluna soktu.

Bodrum’un Büyükşehir Muğla Belediyesine bağlanması, gerekenlerin yapılmasını zorlaştırmış olmasına rağmen, ümit tamamen yok olmadı. Amma malûm nedenlerden, Muğla ve Bodrum kıskaç altında.

Bodrum Belediye Başkanı Sayın Mehmet Kocadon ile yaptığım konuşmadan memnun ve ümitli olarak ayrıldım. Onun da bizim gibi aşağıdaki hususlarda arzulu olduğunu izledim. Çöp toplamaktan başka hemen hemen bütün yetkilerin Muğlaya devredilmiş olması, bizim Mehmet beye yardımcı olmamızı gerektiriyor. Kendi başına yapabilecekleri yürürlükte olan idâri durumlardan ötürü kısıtlı. Yâni halkın katkısı olmadan, yalnız başına, mâkâmını kullanarak gereken yöntemleri almak olanağı kalmamış. Kısacası bizlerin Muğla’ya ve diğer yetkililere ısrarla, her taraf için faydalı olacak şekilde, bıkmadan, defaatle başvurmamız gerekiyor. Aksi hâlde, Bodrum yakın bir gelecekte dönüşü olmayan bir yola girmiş olacak. Yok oluşu engellemek bizim elimizde.

İçinde bulunduğumuz politik açmazda, akıntıya karşı giderek, rant seline karşı duraramayız, zaten o yeteneğimiz yok. O hâlde Bodrum için zararlı olmayan bir rant yolunu önererek, çıkış yolu seçmemiz gerekiyor.

Yaklaşık 20 yıldır Bodrum için yaptığım çalışmalara ve Bodrum’a bir pencere açan  BODRUM NEREDEN, NEREYE (Oasis İmge Kitabevi), isimli kitabımda da belirttiğim gibi, Bodrum’u kurtarmak için iki önemli temel öneri üzerinde çalışmalıyız:

Birincisi: Bodrum Akdeniz’in yatçılık merkezi olduğunda ne kadar kaliteli, kapsamlı, büyük ve devamlı oalacak bir rant elde edileceğini, bilinçli ve inandırıcı olarak anlatmalıyız. Bu konuyu kitabımın 137-142 ve 368-370 sayfalarında ayrıntıları ile anlatım, bakmanızı rica ederim.

İkincisi: Aşırı ve şuursuz yapılaşma Bodrum’un mahvına neden olacak. Fakat yapılaşmayı durdurmak gerçekçi değil. Yapılması gereken, gelişmeyi denetimli ve şuurlu olarak yapma yoluna sokmak. Mehmet beyin de katıldığı, konut başına gereken asgâri arazinin en az 1, hatta 1.5 dönüme kısıtlanması, yılmadan çalışmamız ve başarılı olmamız gereken bir yöntem. Bu konuyu kitabımın 218-220 ve 372-374 sayfalarında ayrıntıları ile anlatım, bakmanızı rica ederim.

Bunların yapılması demek, hiçbir şekilde kazancın azalacağı ve turizmin yok olacağı demek değil. Aksine bu öneriler olageldiğinde, kazanç da, turizm de, hem artacak hem de kalite yükselmiş olacağından, gelir artacak. Zaten geçici olan turistin, kaliteli oldukça, Bodrum’a zararı değil faydası daha fazla olacak.

Bugün Bodrum’u gerçekten tanıyan ve seven kiminle konuşsanız, eski Bodrum’un özleminde. Sömürücüler ve rantçılar hariç, hiçkimse gidişattan memnun değil. Amma seyirci kalınıyor! Ne yapmalıyız?

Öncelikle, şikâyetle yetinmekle bir yere varılmayacağını unutmamalıyız.

Beraberce, yılmadan çalışmalıyız, uğraşmalıyız ve başarısızlıktan yılmamaya azimli olmalıyız.

Her birimiz okuduğumuz gazetelere, ilişkimiz olan yazarlara bu konuları anlatmalıyız.

Yazarlarımızın yadımını ve katkısını istemeliyiz.

Belediye reislerine, Kaymakama, Valiye mektuplar yazmalı, yardımlarını beklediğimizi söylemeliyiz.

İmkânı olanlar gazetelere makâle göndermeli.

Bunları bir kere değil, başarılı oluncaya kadar, devamlı yapmalıyız.

İstediklerimizin vatandaş olarak hakkımız olduğunu ve onların bize çalışan memurlarımız olduğunu da, unutmamalıyız.

Yaptıklarımızı ve sonuçları birbirimize ulaştırmalıyız.

Aksi hâlde Bodrum Bodrum’luktan çıkacak ve herkez, evet rantçılar dahil herkez, zarar görecek.

İyi çalışmalar ve başarılar dilerim.

İlgili bilgiler:

Bodrum belediyesi:

Belediyede giriş katında sağ tarafta halkla ilişkiler ofisi var. Sorunları onlara bilidirdiğinizde, onlar gereken yerlere iletiyorlar.

Üçüncü katta yaklaşık 15 kişinin çalıştığı halkla ilişkiler gurubu da var. Olumlu kişiler. Onlar genellikle basın, yayın ve etkinliklerle uğraşıyorlar. (0252-316-7718)

İletişim bilgileri:

Santral: 02512-316-1009

Belediye Başkanlığı: 02552-316-1214,  Fax: 0252-316-4913

E-mail, genel: info@bodrum.bel.tr

E-mail özel kalem, başkan sekreterleri: Ece ve Yasemin hanımlar. sekreterlik@bodrum.bel.tr

Halkla ilişkiler: halklailiskiler@bodrum.bel.tr

 

Bodrum Kaymakamı: Dr. Mehmet Gödekmerdan. 1960 Erzurum doğumlu. 1983 de İstanbul Üniv. Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu. 1985’de yüksek lisans ve 1990’da doktorasını yapmış. 2011 de Bodrum’a atanmış.

0252-316-1001 ve 316-3613. Fax: 316-9900.

Eposta: bodrum@icisleri.gov.tr

 

Muğla Valisi: Dr. Amir Çiçek. 1958 Tokat doğumlu, Ankara Hukuk fakültesinden 1981’de mezun, 1 yıl ABD’de kalmış. 2014’de Muğla’ya atanmış. İki çocuğu var. İngilizce biliyor.

Mugla.gov.tr/valiye-mesaj-yazın adresinden valiliğe yazabilirsiniz.

 

Muğla Büyükşehir Belediye başkanı: Osman Gürün. 1948 Muğla doğumlu. 1972 Ege Üniv. Tıp Fakültesi mezunu. 1997 CHP’ye katılmış. 1999, 2004 ve 2009 da Muğla Belediye başkanı olmuş.

Santral telefon: 444-4801

İletişim: info@mugla.bel.tr

Hürriyet gazetesi Ege eki: 0232-488-6500

Sözcü gazetesi: Santral: 0211-698-3535, osackan@sozcum.com

 

About The Author

0 Comments