M. Vekilleri ve Bigâneliğin anatomisi

Remove the row

Column: 1

Sevgili okurlarım, Millet Vekillerinin 40 bin TL olan maaşlarına (%40)  16 bin TL artış yapıldı. Buna itiraz varsa da medyaya aksetmedi, Muhalefetten hiç ses çıkmadı. Bu nedenle, “Muhalefet Vekillerinin ödenek ekini almamaları” için çağrıda bulunan benzeri Tweet’leri aşağıdaki adreslere 4 gün gönderdim.

@kilicdarogluk @meral_aksener #t_karamollaoglu @DpGultekinUysal @devapartisi @Ahmet_Davutoglu” @selinsayekboke @szcgazetesi1 @BirGun_Gazetesi @cumhuriyetgzt @t24comtr @tele1comtr @zeynellule @can_atakli @merdanyanardag @emrkongar @evrenozalkus @selcukktepeli @KucukkayaIsmail”

Çağrıyı 2 kişi beğendi, 5 kişi “retweet” yaptı, 5 kişi sevmiş! Ne TV’de ne de gazetelerde bu konu üzerinde duran olmadı. Yâni sosyal medya hiç ilgilenmedi!

Demek ki, ezilen halk sıkıntıda ve açlıkta kıvranırken, gerçekte kimse bu yersiz ve sırasız artışlara aldırmıyor. İktidar değişikliğinde kendilerine bel bağlamamızı isteyen muhalefet başkanları da hiçbir yankı vermiyor. Sanki biz yokuz, halk yok, sıkıntı yok, yanlışlar yok! Bunu bilen iktidar da istediği gibi at koşturuyor. Durum, en azından utanç ve ümitsizlik vericidir.

Bilgilendirmek amaçlı araştırmamı özetliyorum: Millet Vekilleriyle ilgili kanunlar 1924’ten beri çok kere değiştirilmiş karmakarışık ve ucu açık kararlarla dolu. Varabildiğim sonuca göre kabaca: 600 Millet Vekilinin her birinin 2 danışman ve bir yardımcı kullanmak hakkı var. Bu beslediğimiz toplam en az 1800 kişi oluyor.

Vekillerin ödeneğinin miktarı, İdarî İşler Bakanının maaşına bağlanmış! Ona tanınmış olan: sözleşme ücreti, özel hizmet tazminatı, fazla çalışma ücreti ve ikramiyeler de geçerli. Danışmanların ve yardımcıların ücretleri anlaşmalı ve TBMM tarafından ödeniyor.

Vekil ödeneği (maaşı) vergiden muaf ve 56 bin TL. İlaveten ödeneğin yarısı kadar yolluk eki alıyor. 56+28=84 bin. (Vergili olsa en az 100 bin). Ayrıca harcırah, yol masrafları, gündeliği, aile ve yer değiştirme masrafı ödemeleri alıyor. Tam miktarını bilmek mümkün değil.

1 Temmuz- 1 Ekim arasında meclis kapalı, 3 ay tatil.

Onlara telefonları, İnternet, DDY bedava, D. Deniz Yolları %25, THY’da uçuşlar %50 indirimli ve ekonomi bileti birinci sınıfa “upgrade” yapılıyor.

Emekli olmaları için 2 yıl vazifede bulunmuş olmaları gerekiyor. Emekli ödeneği hayat boyu, hayatta olduklarında aldıklarının yarısı. Dul kalan eşine emekli ödeneğinin %75’i bağlanıyor. Sağlık sigortasına kendi, eşi, şartlı olarak çocukları, annesi babası dâhil, anlaşmalı özel hastanelerde bakımlarına para ödemiyorlar. Yurt dışına gitmeleri gerekirse %70’ini devlet ödüyor. Ölümde 2 yıl çalışmış olmak şartı yok, 12 aylık ödenek tutarı 56×12=672 bin TL ölüm yardımı olarak veriliyor.

Column: 2

 

Diplomatik pasaportları, silah taşıma izinleri var. Trafik cezaları BMM tarafından değerlendiriliyor!

Tam bir hesap yapmanın imkânı yok ama bu bilgilere göre kabaca; bir MV aylık maliyeti 100 bin TL. Danışman, yardımcıları, diğer sigorta, harcırah gibi masraflarıyla her hâlde 150-170 bin TL’yi bulduğunu tahmin ediyorum.

Onun için 40 bin liraya 16 bin lira artışı fazla görmemeliyiz! Sıkıntıdadırlar zavallılar, her hâlde!

 Sevgili okurlarım, bu ülke bir Cumhuriyet idi ve burada çalışan, Cumhur Başkanı dâhil herkes bizim memurumuz idi. Maaşlarını ve masraflarını 99 yıldır biz ödüyoruz. Sıkıntıda olan halk ödüyor! NEDEN?

Size soruyorum, şâyet burası sizin şirketiniz olsa orada çalışanlarınıza, görevlerini yapmasalar da, yapacak yetenekleri olmasa da, şirket kazancının kaldıramayacağı miktarda maaş ve masrafları ödemeye devam eder miydiniz? Tabii ki etmezsiniz. Edemezsiniz!

Ama biz devam ettik ve onların yeteneksizliği nedeniyle battık. Batarken de yönetmekle sorumlu olduğumuz bu yapının batmasına sessiz kaldık.

Geçen gün sosyal medyada birisi, “her kolda lisans aranırken neden devlet hizmetinde olanlarda lisans aranmadığını” sorgulamaktaydı. Haklı! Neden?

Biliyoruz ki yetenek lisansı ve nitelik aramış olsaydık TBMM’inde çok zaman geriye 100 kişi bile kalmazdı.

Hiçbir başka vatandaşa tanınmayan bu hakların M. Vekillerine tanınması bizi ilerletmedi, batırdı! Kendi isteğiyle bu görevi almak için gayret sarf eden birisine bu kadar çok özel muamele yapılması da çok mantıksız!

Başlangıçtaki amacın bu “görevde çalışanların karnı tok olursa çalmamaları” idi. Geçmişten biliyoruz ki çalmak isteyen zâten mevcut sistem altında da çalıyor. Boy gösterip el kaldırmakla yetinenlere bu özel muamelenin yapılmasının anlamı olsaydı meclis teslim olmamış olurdu ve biz batmamış olurduk. Halkımız açlıktan, yoksulluktan kıvranmazdı, millî varlıklarımız satılmamış olurdu, millî şerefimiz ayaklar altında olmazdı.

Yapılması gereken sistemi değiştirmek, hayat boyu ödemeleri ve yüksek ödenekleri, yan kıyakları, şoförlü özel araçları, korumaları, tamamen kaldırarak, halkın taşıyamadığı gereksiz yük onun sırtından almaktır.

Bunu yapınca bir görelim bakalım kaç kişi başvuracak, kimler başvuracak? Bence bizim seçerek davet ettiğimiz ve isteyerek 5 yıllık değişikliğe katlanacak, ülkeye hizmet etmek isteyen yetenekli insanlar olacak.

Sosyal medyadaki kampanyama gösterilen ilgisizlik bigânelik örneğidir. Bu gidişi biz durdurmazsak, ondan istifâde edenler durdurmayacak, unutmayalım!

Yukarıda bütün adresler var, lütfen onlara yazın ve isteyin. Özellikle 6’tılı masaya yazarak onlardan değişik hareket beklediğimizi bildirin. Bu önemli adımı atmaları ile bize kendilerini ispat etmeleri gerektiğini söyleyin. Ülkemize sahip çıkalım,  yanlış ellerde yok olamasın!

Column: 3

 

 

 

 

About The Author

0 Comments