ABD’nin başını Afganistan yerse

Cumhuriyet gazetesi, sayfa 2, 02 Mart 2009

 

Başkan Obama’nın uygulamaya geçirdiği Afgan macerası, kendisinin de, ABD emperyalizminin de sonu olabilir.

Afganistan’da başarı için gerekli görülen 600,000 asker var olsa da, masrafı karşılanamaz. Güç’ün, şimdi konuşulan 60 binin altında kalmasıyla da, çetin dağlarda başarı olamaz. Gates’in dediği gibi harp  beş yıl devam ederse, bedeli nasıl ödenecek?

Saddam’ın yumruğu altında iç savaşız yönetilmiş Irak’da, Afganlılardan daha çağdaş bir toplulukla beş yıldır uğraşanlar, aşiretlerden ve Pakistan’dan yardım alan örgütlenmiş bağnaz Taliban ile nasıl başa çıkabilirler?

İkmal yolları bile düşmanının elinde olan, sayısı yetersiz bir ordu, yabancısı olduğu bir coğrafyada, dost ile düşmanın ayrılamadağı bir ortamda, nasıl başarılı olabilir?

ABD’nin içinde olduğu ekonomik çöküntüde, Afganistan, Pakistan ve İran’da isteklerini zorla gerçekleştirmesi hayalden beterdir.

Netanyahu’nun tekrar seçilmesi barışı olumsuz etkilerken, Batı’nın Ortadoğu petrolüne bağımlılığı, İsrail’in korunması, ABD’nin bölgedeki varlığını gerektiriyor.

Diğer tarafta, borçsuz ve kaynakları bol Rusya, nükleer güce erişmek üzere İran, büyüyen bir Çin ve Hindistan varken, ABD’nin BOP’sinin ayni koşullarla devamı, zaten kötü olan ekonomisini felakete sürükleyeceği şüphesiz.

ABD artık dünyanın polisliğini zorbalıkla yapacak güçte değildir. Petrolun kontrolünün yardımcılık yerine istilacılıkla yapılmasından vazgeçilmelidir.

Yegane çıkar yol; Gazze’de hür bir Filistinin kurulması, İsrail’in komşularıyla anlaşıp, bölgeyi kalkındırma yoluna gitmesi, yaraların sarılmasına başlanarak, doğmuş terörizmin gereksiz kalmasına, Müslüman karşıtı Batı görüntüsü ve inancının, değişmesine yol açmaktır.

BOP devam ettirildiğinde, eş katılımcıları da felaketlere sürüklenecektir.

Kırgızistan’ın Manas üssünü kapatmasıyla, yeni yer arayan Obama’nın şaşkın Afgan’cıları Trabzon üzerinde duruluyorlar!

…….BOP nedeniyle, Müslüman toplumlarıyla yaratılan husumetin giderilmesi gereksiniminin süratle arttığı ortamda, Afgan batağında kaybetmesi kesin olan tarafa katılmanın faturası ağır olmakla kalmaz, katılanı da felakete sürükler.

Durum, bulaşmadan beklemeyi gerektiriyor.

 

  1. Ali Turgut (Turgut A. Karabekir)

turgutk@gmail.com

 

 

 

About The Author

0 Comments