Sayin Ataol Behramoglu:

Sayin Ataol Behramoglu:

Cumartesi gunu cikan yazinizda CHP / Bilrlesim hakkinda alacaginiz okuyucu onerilerine yer vereceginizi bildirdiginiz icin sizi rahatsiz ediyorum.

 

Ben Cumhuriyet Strateji bolumunde ilk yazimin ciktigi 02 Ekim’den evvel yillardir yazlarimi gecirdigim Bodrumdaki yerel gazetede yazmaktaydim.

Eylul ayinda da Milli Irade adiyla bir kampanya baslatmistim. Gaye CHP’nin milli areneda eski yerini alabilmesi icin Sayin Baykalin kendi istegiyle yerine baskasini getirmesi fikrini yaymakti. Yarimada gezetesi bana hic kesintisiz bunu yazmak olanagini saglamataydi.

Cumhuriyette yazmaya baslayinca Baykl’a karsi acikca cephe almak olanagi kalkti. Ancak genel olarak bu konuda yazabilmekteyim.

Baska bir yazarimiz, Milliyet gazetesinde kampanyamin etkisinden cikan bir yaziyi, yazar yorumu olarak, konuyu baskasinin sozu olmasi nedeniyle yayinlayabilmisti. Belki siz de ayni seyi yapabilirsiniz diye dusundum.

Bu nedenle size 18 Eylulde cikmis olan bir yazimdan ilgili paragraflari asagida gonderiyorum. Sayet arzu ederseniz kullanabilirsiniz.

En azindan Baykal’in “kapimiz aciktir” demesinin gecmis olaylar isiginda mantikli olmadiginin, ve kendisinin yolu tikadiginin anlasilmis olmasi gerekir.

Saygilarimla,

Turgut A. Karabekir

Washington, USA

 

“Birçok partinin CHP den ayrılanlar tarafından kurulduğu, birçok milletvekilinin CHP’nin bünyesinden ayrılanlardan oluştuğu da bir gerçektir. Bunun nedeni de başkanlığın yanlış kullanılması, aşılmaz bir dikta yaratılmış olmasıdır.

Bu nedenle, CHP ye yeni bir başkan gelmesinin, alacakları oyu en az iki misline çıkaracakğı, dikta yüzünden diğer partilere kaçan, ve yeni parti kuranların geri döneceği, ufak partilerin de daha kolaylıkla birleşme yoluna gidebilieceği görülmektedir.

Başkanlık boşaldığında yerine kimin geleceğini bana soranlar oldu, bunu bektaşinin şarap fıkrasiyle cevaplamak isterdim amma saygısızlık etmek istemem. Sayın Baykalın çok dürüst bir kişi olduğunu herkez bilir. Ancak iyilikle, hoşlukla, doğrulukla idareci olabilmek, ve onda başarılı olabilmek, çok ayrı hassalardır.

Kişiyi tartarken onun yanlız fena yaptıklarıyla etrafına zararlı olacağını değil, yapması gerekenleri yapmadağından da, daha kötü sonuçlar doğacağını nazara almak gerekir. Başkanlığın ikinci planda kalmanın rahatlığında olması, CHP için artık yeterli olamaz. Vatanın bunu kaldıracak hali kalmadı.

Sayın Baykal’ın bu aşamada  yapabileceği en yararlı vatan hizmeti, kendiliğinden yerini sırada olan ehil kişiye bırakması olacaktır. Bunu yapması, vatanımızı kıskıvrak içine almış olan bu çıkmazdan kurtulma yolunu açaçak, ve kendisi de tarihte saygı ile anılacak bir görüşü ve gücü sergilemiş olacaktır.

Kaçınılmaz bir ihtiyacımız olan bir ortak fedakarlıklar birliğinin mevcut başkanlığın arkasında olamayacağının kanıtı; partiden ayrılmış olanların çokluğu, milyonlarca CHP taraftarının artık bu şartlar altında oylarını vermek istememeleridir.

Bu gerçeğin vakit geç olmadan idrak edilmesini, ve gereken fedakarlığın yapılmasını ümitle bekliyoruz.”

 

About The Author

0 Comments