Engelliler ve engelsizler

 

Geçen yazımda konum Bodrum Sağlık Vakfı (BSV)(geçen yazımda yanlışlıkla BSF yazılmış, özür dilerim), Turgutreis Engelli çocouklar Eğitim rehabilitasyon Merkezi idi. Bu yazımda aynı konuda eksik kalanları tamamlamak istiyorum.

Engelliler derken, kaderin cilvesine rastlamış olanların saf dışı olduğunu sanmamalıyız. Unutmayalım ki American Reisicumhuru Franklin D. Roosevelt bir engelli idi.

Engelsizler derken de onların hepsinin tamam olduğunu sanmayalım, etrafımızın bütün fakülteleri tamam olup, nekadar kafası bozuklarla dolu olduğunu tekrara lüzum yok.

Henüz bu konularda uygarlaşmamış olduğumuzdan, herhalde yurdumuzdaki engelli oranını bilen yoktur. Bu da bizim hemcinsimize nekadar az değer verdiğimizi gösterir. Çok zaman kendisine değer vermeyen bir toplumdan da zaten şimdilik daha fazlası beklenemez. Fakat BSV bize uygarlık yolunda ilk adımı atarak, ilkellik boyunduruğunu kırmanın, ve çok olumlu bir mesafe de kat etmenin mümkün olduğunu ispat etmiştir.

Şimdi bizlere düşen vazife bu hayırsever vatandaşlarımızın gayretine katkıda bulunmak olmalıdır. Bu yardımlar kişiler tarafından ve yetkililer tarafından yapılmalıdır.

Kişiler bunu para, zaman, araç, gönüllü vazife almak gibi, birçok şekillerde gerçekleştirebilirler. Bodrum yöresinde, sıkıntıdan ve boşluktan, şikayet eden varsa, BSV halkla ilişkiler görevlisini arayarak (0252-382-8586), tekrar aktif ve faydalı olmaya imkan bulabilirler.

Yetkililelerin yapması gerekenleri belirtmek için iki yıl öncesine gitmem gerekiyor. Hâlen bilgisayarımda olan bir arıza nedeniyle eski yazılarıma erişemedeğim için tarihini veremiyorum. Evvelce en az iki defa, geleceğini turizme bağladığını her fırsatta tekrarlayan Muğla’da, ve yarımadamızda, engelliler için hiçbir önlem almamış olduğumuzu dile getirmiştim. Yarımadamızın hiçbir yerinde engellilerin bizler gibi kişisel gayretleriyle hareketlerini sağlayacak önlemler alınmamıştır. Yaptığım araştırmada engelliler için yayınlanmış herhangi bir resmi yönetmelik olmadığı bana söylendi. Bugüne kadar bulabildiğim, yapılmış olan iki özel çalışmadır. Şayet bana verilen bilgiler eksik değilse, hâlen Vilayetlerin engelliler için uygulama zorunda oldukları bir kanun yoktur. Evrensel arenada bu utanç verici bir durumdur.

Hernekadar bütün yurtta bu ilkel durumdan kurtuluvermemiz arzu edilse de, bugünki ortamda bunu gerçekleştiremeyeceğimiz ortadadır. Ancak çok daha üst düzeyde olan yarımdadamızda biz ilk adımı atabilir ve gereken önlemleri alarak, yurdumuzda bir örnek olabiliriz.

En basitinden alırsak, ilk yapılması gereken engellilerin tekerlekli sandalye kullanarak rahatça dolaşabilmelerini sağlamaktır. Bunun için de yollarımızın, ve kaldırımlarımızın, standartlara uygun olarak yapılması lazımdır. Hâlen yollarda görmekte olduğumuz kaldırım rampaları utanç verici bir durumdadır. Sanki bu engellilerle alay edilmek için yapılmış gibidir. Kim bu rampaların yapılmasında katkıda bulunmuşsa, onun bir tekerlekli sandelyeye oturarak şahsen tecrübe etmesi hâtaları belli edecektir.

Evvelce de yazmış bütün detaylarını vermiştim. Bu rampaların meyilleri yüzde sekiz’den fazla olamaz. Rampaların altında ve üstünde, başka hiçbir yükseklik, veya alçaklık bulunamaz. Bu standartlar bütün dünyada uygulanan ölçülerdir. Turizmle geçinen bir yarımadanın bu uygulamaları yapmamış olması inanılmaz bir gerçektir.

Kaldırımlardan sonra ele alınması gereken, basamak ölçüleri, kapı genişlikleri, tuvaletlerde gereken alan, yardımcı tutamaçlar, halka açık yerlerde engellilerin tekerlekli sandalye erişebilecekleri sevisler, gelmelidir. Belediyelerin bir engelliler yönetmeliği oluşturması artık kaçınılmaz bir ihtiyacımızdır. Bu konuda gereken bilgileri edinmek gayet kolaydır.

BSV’nın başlatmış olduğu bu uygar tutuma şayet belediyeler yukarıdaki yöntemlerle katkıda bulunurlarsa, o zaman, yarımadamızın engellilere açık olduğunu söylemekte hak kazanırlar. Şimdi bu hakka sahip değiliz. Geçen yıl Muğlanın engellilere açık olacağı haberi yayınlanmıştı. İçinde olduğumuz durumda yetkililerin bunu nasıl söyleyebildiklerini hâlâ anlamış değilim. Ya uyutuyorlar, ya da engellilerin ihtiyaçları hakkında hiçbir bilgileri yok.

Ümitle bekliyoruz.

About The Author

0 Comments