Uyutma yöntemi

 

Yetkililer uyutmaya, halk da uyumaya alışmıştır ve beraberce rehavet içerisinde yaşarlar. Uyutan kurnazlıktan değil, ulusal bir tutum olduğu için yapar, uyutulan da enayi olmadığı halde sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma neticede enayiden daha beter duruma düşmüş olur. İşte genellikle bizim ilişkilerimiz bu düzeydedir.

Benim gibi birkaç yazar Bodrum’un sorunları, en göze batan ihtiyaçları için yazar çizer, karşılığında hemen hemen hiçbirine bir yanıt almayız. Neden? Çünki konu uykuya yatırılır. Zaman herşeyi halleder teorisi çok kişi için de geçerli olur, olmuştur. Fakat bazılarımız için değil.

Yukarıdaki varsayımları kanıtlamak için binlerce örnek vermek kâbil amma biz sadece yakınzamanda olanların birkaçına göz atalım;

Diamond otel için ağlandı sızlandı, binlerce imza toplandı, bazı yetkililerde,-Sizlen beraberiz tavrı takındılar. Meğerse otelin yapımasına ve açılmasına zaten karar verilmişmiş, onu yeni öğrendik, herşey boşunaymış. Uykuya yatırıldık, sonu ne oldu? Hüsran.

Çevre yolunda, bilhassa Oasisin karşısındaki yokuşda, park eden araçlardan ötürü durumun nekadar tehlikeli olduğunu tekrar tekrar yazıldı. Ne yapıldı? Hiçbirşey. Ses çıktı mı? Hayır. Neden? Çünki uykuda.

BESİAD toplantısında cevaplandırılmayan, geçen gün yayınladığım soruların çoğuna hâlâ tık yok. Neden? Çünki uykuya yattı.

Kavşaklarda sola dönüşe ayrılmış şeritleri olmasını defalarca yazdık. Ne oldu? Hiçbirşey. Yeni planlamalar yapıldı, gene yok. Neden ses çıkmadı? Çünki uykuya kondu.

İçmeler yolu üzerinde, Dr. Mümtaz Ataman Caddesi ile Derviş Güngör Caddesinin birleştiği yer ile, Gümbet Kavşağı yanında, Sadi Irmak ve Turgut Reis Caddelerinin birleştikleri yerlerde bulunan mevcut kavşakların onarılması gerektiğini tekrar tekrar yazdık, bu basit işlerin nasıl yapılacağını bile söyledik. Ne yapıldı? Hiçbirşey. Neden ses çıkmadı? Çünki uykuya yatırıldı.

Sola dönüş işaretlerinin hatâlı kullanıldığını yazdık, şemalar yaptık, resimler çektik, ayıptır, tehlikelidir dedik. Ne yapıldı? Hiçbirşey. Neden ses çıkmadı? Çünki uykuya yatırıldı.

Altı ay evvel vapur iskelesinin Kuruvazör iskeleye çevrilme kararı alındığı, ve Belediye meclisinin bu kararı almasının yasal olmadığı, Bakanlığın da itiraz ettiği haberi çıktı. Altı aydır belediyeden çıt yok. Neden ses çıkmadı? Çünki uykuya yatırıldı. Herhalde otelde olduğu gibi bunun için de, birisne söz verilmiştir. Uykuda durunca salamura olur, sonra değiştirmek mümkün değildir denir olur biter. Çarşı esnafı zarar görür, Bodrumun karekteri yok olur, Bodrum’un göbeğinde, deniz üstünde, yirmi dönüm binalarla dolu bir saha oluşur, kalenin görünüşünü bile gölgeler, yani Bodrum kepaze bir görünüş alır. Kimin umurunda, para için herşey mübah. Hatta kendi bindiği dalı kesmek bile. Dünyada enayi mi yok? Çok var çoook.

Adaboğazını kurtarmak için belediye meclisinin karar almasını istedik. Ne yapıldı? Hiçbirşey. Ses çıktı mı? Hayır. Neden? Çünki uykuda. Zamanı gelecek birden bakacağız ki usulune uygun olarak birisine vermek zorunluluğu doğuvermiş.

Ankaradan da aynı uyutma tabiyesi kullanıldığından, bunlara alışmış olmamız gerekiyor. Alışmak belki kolay da hazmetmek zor. Midem bulanıyor. İçim kan ağlıyor. Ne ellere kadık diye.

Neyse belkide bunların hepsi yanlıştır ve yapmaya vakitleri olmamıştır. Öyle ya, seyahatlerde bulunmak, törenlerde konuşmak, açılışlar yapmak, ileride olamayacak işlerin vaadlerinde bulunmak, ödüller vermek, çok vakit alır. Okadar çok iş varken birde oturup halk’a izahatta bulunup vakit mi ziyan edecekler? Haşa! Halk da kim oluyor, sussunlar yapılanlarla yetinsinler, olanlar nelerine yetmez? Hele yazarlar, -Ah şunlardan bir kurtulsak!

Sayın yetkililer, herkez yutmaz, herkez uyumaz, herkez de affetmez. Birgün gelir herşeyin hesabı sorulur, sorulmuştur. Burda sorulmaya vakit kalmazsa ahrette sorulur. Unutulmasın.

About The Author

0 Comments