İskele ve esnaf

 

BOÇED temsilcileri Ticaret Odasına yaptıkları ziyarette sayın Başkan M. Kocadon’dan yardım istemişler. Çok yerinde bir hereket, çünki yardıma ihtiyaçları olduğu kesin.

Bugüne kadar vapur iskelesi için benden başka hiçkimsenin endişe içerisinde olduğunu duymamıştım, çarşı esnafının nihayet başlarına geleceği anlamış ve harekete geçmiş olmalarına çok memnun oldum. Bu tutum, geç de kalmış olsa, bence doğru yönde atılmış yapıcı bir gelişme olarak karşılanmalıdır.

Bodrum gibi eşi bulunmayan bir belgeyi sadece bir ticari ortam olarak düşünmek, büyük bir anlayış farkıdır. Başka illere bakarak, dar bir açıdan, sadece gelmesi ümit edilen kazancı hayal ederek, kentin diğer karekter ve geleneklerini birtarafa atmak, geri dönüşü olmayan sonuçlar yaratır. Maymun gibi kopyacılık başarılı olsaydı, her kent birbirine benzer, hiçbir yerin özel karekteri ve cazibesi kalmazdı, heryer birbirinin benzeri bir çarşı havasına bürünürdü.

Bence Bodrum’a vapur iskelesi yapılması çok büyük bir şehircilik hatasıdır, ve sosyal  yapımızın, özelliğimizin, yok olmasını doğuracak tutumdur. Bodrumun geleceğini, sonra nefretle bakacağımız, başımıza türlü dertler açaçak iskeleye bağlaması, tek yönlü bir görüşün meyvasıdır.

İskelenin bir beton yığını, pislik getiren, Bodrum’un karekterine tamamane aykırı, denizden ve karadan çok özel olan görünümünü bozacak, bir acube olacağı tartışma götürmez.

Bir anda kente gelmesi beklenen binlerce kişi için yol, araç ve gerekli servislerimiz yoktur. Bunları sağlamak için herhangi bir planlama da yapılmamıştır. Onaylanması beklenen planda da böyle bir hazırlık yapılmamıştır.

Yasasını uygulamaktan, cezasını kesmekten, yolunu yapmaktan, aciz bir belediye nasıl olur da, yap kullan bırak, anlaşmasıyla, tek gayesi verilen süre içerisinde azami kazancı temin etmek olacak, ensesi kalın bir şirketle uğraşabilir?

Hâlâ denizine lağımını döken, çöpünü nereye atacağını, attığı yeri nasıl koruyacağını bilmeyen, elektiriğini suyunu temin edemiyen, sel sularını kontrolden aciz, kaçak yapısını yıkamayan, bir belediye nasıl olur da bu iskelenin yaratacağı türlü problemlerle başa çıkabilir.

Çarşı esnafının toplantıda dile getirdikleri endişeler çok yerindedir. İskele yapıldığı takdirde ve turistleri kent içine kolaylıkla getirecek yolların sağlanmadığı bir ortamda, söylendiği gibi iskele yakınında çarşı kurulduğunda, Bodrum’un çarşı esnafı iskeleden sadece zarar görür. İskeleden fayda asağlayacak yalınızca, birkaç kuyumcu, mahmutpaşa kalitesinde Bodrumla alakası olmayan karektersiz mal satan birkaç dükkandır.

Vapur iskelelerinin bulunduğu birçok Karaip adalarında, Meksika’da, Yunanistanda, Kuşadası’ında manzaranın nekadar değiştiği, kalitenin nekadar düştüğü açıktadır. Bunu görmüş olan herkez bilir, ve buralardan memnuniyet ile ayrılan kimse yoktur. Estetik ve yöreyi korumak nedeniyle bazı adalar iskele yapılmasını kabul etmemişlerdir.

İskele Bodrumun görünüşünü bozar, pislik yaratır, çarşı esnafına hiçbir faydası olmaz, Bodrumu, alaladeliğe ve adiliğe sürükler.

Kaş yaparken göz çıkarmak yerine, Bodrum’un kalitesini korumamız, ucuz turist tutkusundan kurtulmamız, ve uzun vadeli düşünmemiz, daha doğru bir tutum olur.

Bugüne kadar sadece turist sayısıyla kendilerini avutanlar daha iyi bilirler, Bodrum’a giren turist sayısı büyüdüğü halde giren döviz azalmaktadır. Bunun bilincinde olmamıza rağmen hâlâ kafamızı kumdan çıkarmamak hatadır. Kaliteli ve karekterli bir yerin hiçbirzaman paralı müşterisi eksik olmaz. Kalitesiz yerin ise modası çok nedenlerle başka yere kayıverir, ve bütün iş sahipleri kendilerini geri dönülmesi imkansız olan bir durumda bulurlar.

Gayemiz, her yönde kalitemizi düzelterek, turistimizi, her yerde olabilen ucuz dükkanlar için değil, Bodrum sevgisi, özlemi, denizimiz, eserlerimiz, misafirperverliğimiz, ile çekmeye çalışmak olmalıdır.

Bugünki şartlar altında Bodrum için vapur iskelesi, esnafın zararına ve tam yapılması gerekenlerin, tersine çalışacak, bir felakettir.

Nekadar az için, nekadar çoğu feda etmek üzere olduğumuzun farkında olmayanları birkere dağa  düşünceye davet ediyorum. Hazırlıksız yapılan iş felaket getirir.

 

About The Author

0 Comments