Dam üstü pisliği

 

Bir süre evvel haberlerde Gümbette turistlerin dam üzerinde oluşan görünüm pisliğinden şikayet ettiklerini, ve muhtarın Bodrum belediyesinden önlem almasını isteyeceğini okuduk. Geç de olsa, başkasının dürtüşlemesi ile de olsa, genede hangi nedenle olursa olsun, uykudan uyanmamız daima beni memnun eder. Tekrar ümitlerim ayaklanır.

Yıllar evvel bu satırlarda dam üzerindeki olumsuz ve düşüncesiz bir şekilde yerleştirilmiş, su depoları, antenler, ve en kötüsü göneş ısısı ile çalışan su ısıtma sistemlerinin yarattığı kirlilikten bahsetmiştim. Yetkilileri uyarmama rağmen, geleneksel bir tutumla, bir kulaktan girdi, diğerinden çıktı gittiiii.

Atinaya son gittiğim zaman bütün kentin damlarının bakılamayacak kadar çirkin bir hale geldiğini görmüş hayretler içerisinde kalmıştım. Şimdi bir geriye dönüş olup olmadığını bilmiyorum, belki bir önlem alınmıştır. Sayın başkanızın Bodrum’un gitmekte olduğu akıbeti anlayabilmesi için oradan bir resim getirttirip bakması yeterli olur.

Herşeyi sadece bir yönden görebilen, özdeksel çıkarların herşeyin önünde geldiğini düşünenlerin sonunda, çirkinlik, ahlâksızlık, hile, hırsızlık vb şeylerle karşılacağını bizim toplumumuz kadar kimse anlamış olamaz. Güneşle su ısıtmanın sadece TL tarafını düşünürsek, başımıza geleceğin sonu da bellidir. Bodrumun ılımlılığı, çekici görünüşü, evlerinin karekteri çabucacık yok olacak, ve yerini su depoları ormanı alacak. Yörede sayısı az da olsa buna müsade etmiş sitelerde yetkililer bu çirkinliği görebilirler.

Vaktiyle yaptığım öneride, bu aparatların kullanılımının kontrole alınması gerektiğini yazmıştım. Yasak etmek keşke olsa amma bunun mümkün olacağını sanmıyorum. Kontrol edilmesini daha olanaklı görüyorum.

Güneş ısısı ile çalışan aparatın tesisinde yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

1- Üst üste, çift su deposu kesin olarak kullanılmamalı,

2- Bütün tesisin yüksekliği yatay dam yüzeyinden en fazla birbuçuk metreyi geçmemeli,

3- Bütün aparat, cam kısmı hariç, beyaza boyanmalı,

4- Üzerlerinde hiçbir yazı veya reklam olmamalı,

5- Bütün aparatın etrafına, en az birbuçuk metre yüksekliğinde, kafes karakterinde, gene beyaza boyalı, ahşap veya madeni, görünümü koruyucu perde konmalı,

Şayet ayrıca bir soğuk su deposu varsa:

1- Deponun hiçbir zaman ayaklar üzerinde konmamalı,

2- Yatay olarak dam üzerinde, birbuçuk meter yüksekliği geçmeyecek şekilde olmalı,

3- Beyaza boyanmalı,

4- Üzerlerinde hiçbir yazı veya reklam olmamalı,

5- Diğer aparatları içine alan perdenin içinde kalmalı.

 

Uygu antenlerine gelince; Bunlar da beyaz olmalı ve üzerlerinde hiçbir isim, ve telefon numarası gibi ilanlar bulunmamalıdır.

Ve bütün damların beyaz renk olması şart koşulmalıdır. Siyah yalıtım malzemesinin siyah olarak bırakılması yasaklanmalıdır.

Birçok tesisatçılar, yerleştirilen su ısıtma aparatlarının daha iktisadi olduğunu söylemekteler. Diğerleri ise, bilhassa rutubeti çok olan bölgelerde, sistemin birkaç yılda bir yenilenmesi gerektiğinden, ve devamlı arızalar oluştuğundan, astarının yüzünden pahalıya geldiğini idda etmekteler.

Sistemi yeniden kuracak olanların hesaplarını iyi yapmaları yerinde ve Bodrum’u koruyacak bir hareket olur.

Yarımadamızın Belediyelerinden, yukarıdaki önlemleri vakit geçmeden almalarını, rica ve talep ediyoruz.

About The Author

0 Comments