Alt yapı

 

Size haberlerden birkaç örnek: -Yol, su ve çamurla doldu, geçilmez hale geldi. –Ev büyüklüğünde kaya yola düştü yol kapandı. –Yağmur fazla yağınca borulara sığmadı ve yolların üzerindeki vasıtaları sürükleyip götürdü. –Kanalizasyon borusu yetersiz olduğundan pislikler yol üstünden akmaya başladı. –Yol çamura bulandığından yeni sitede oturanlar evlerine gidemediler.

Sevgili okuyucular, bunlar ve benzerleri, hemen hemen her gün karşılaştığımız alışılmış, kanıksanmış küçük haberler, güneş açtı, yağmur geliyor, kabilinden okunan olaylar. Sanki buluta ve güneşe manî olamadığımız gibi, bunlara da manî olmayız gibi bir tutuma girmiş gidiyoruz. Şöyle bir yabancı gözüyle bakıp da utanmayı bir tarafa bırakalım, korkmasını bile unutmuşuz.

Uygarlığa varmamız şayet kaderimize yazılmışsa bakın neler olacak:

Yeni bir mahalle, veya boş bir arazide ev yapılacağı zaman, belediyeye ruhsat için baş vurduğunuzda size, -Burada yol yok, su yok, kanalizasyon yok, elektrik yok, yapamazsın diyecekler. Siz de ya bunları ben yaparım diyeceksiniz, ya da Belediyenin yapmasını bekleyeceksiniz. Kendiniz yaparsanız ve bu alt yapıdan başka kimse yararlanmıyorsa, bütün parayı siz ödeceksiniz. Yok başkaları da ileride yararlanacaksa, parayı başlangıçta ödeyeceksiniz, sonra belediye bunu size vergi indirimi yaparak katkıda bulunacak. Bu suretle de bir yapı için gereken alt yapının, inşaat ruhsatı verilmeden evvel hazırlanmış olması sağlanacak.

Yeni bir yol veya meydan yapılacağı zaman Fen İşleri hesabını kitabını yapacak ve bu mahaldeki suyun nereye akacağı hesap edilecek, yâni yola en azından yüzde bir gibi bir meyil verilecek, suyun gideceği yer de belirlenecek.

Suların akması için evvela yollar üzerinde direnaj ne taraftaysa o tarafa doğru bir meyil yapılacak, sonra da yer yere menfezler bırakılarak, yağmur suyu yolun üzerinde sel haline gelmeden aşağıya alınması sağlanacak.

Aşağıya alınan sular borular ile taşınacak. Bu boruların boyutları da taşıyacakları su mikdarına göre hesaplanacak. Hesaplar da yörede olagelen en az elli yıllık sel sayımlarına uygun olarak yapılacak.

Taşınan sular yolların bütün pisliklerini toplayacağından ve biz denizlerimizi pisletmek istemediğimizden, bu sular evvela bir havuzlamadan geçirilerek, tortusunu ve pisliğini bırakması sağlandıktan sonra denize bırakılabilecek.

Herhangi bir yerde kazı yapılacağı zaman, kazılmış toprağın başka yerlere akmaması için barikatlar yapılacak, toprağın cinsine göre, kayaların oturum şekline göre, mühendislik bilgilerine uygun olarak, geriye meyilli bir şekilde kesilebilecek, veya destekleme yapılarak toprak çökmesine mani olunacak. Bunların hepsi yapılacak işin ruhsatı verildiğinde belirlenecek ve Fen İşleri tarafından kontrol altında yapılacak. Uygulamayı yanlış yapanlara ağır para cezası verilecek, hasar tazmin ettirilecek ve doğrulanması sağlanacak.

Elektrik, su, telefon ve kanalizasyon her yapıda, başından, hazır vaziyette olacak.

Bu uygarlık seviyesine varıncaya kadar neler olacak:

Siteler, evler yapılacak kanalizasyonu, elektiriği, suyu, drenajı ve yolu olmayacak.

Yollar yapılacak üzerlerinde sular çamurlar birikecek, vasıtalarınız sürüklenecek sular altında kalacak. Meydanlar yapılacak, çamurdan sudan geçilmeyecek. Seller gelecek önünde ne varsa götürecek, yolları sökecek, evleri yıkacak, iş yerlerini bozacak, belediye günlerce temizlikle uğraşacak.

Temizlik sırasında kuruyan bütün çamurları, pislikleri toz olarak biz ciğerlerimize doldurarak belediyeye yardımcı olacağız.

Hafriyat yapılırken, makinanın başına geçen, iştediği gibi istediği yeri kazacak, istediği kadar derine gidecek, toprak çökünceye kadar devam edecek. Vaktiyle Su Ürünleri binasının kazısında olduğu gibi yol bile çökse kimse yadırgamayacak.

Hafriyattan ötürü kaya değil dağ yola inse, kimse hayret etmeyecek.

Sayın okuyucular sakın bunlar için kaygılanmayın, hepsi olduğunda bir kriz komitesi kurulacak, eh ne yapalım artık parasını da siz ödeyeceksiniz.

About The Author

0 Comments