akit varken-2/3

 

Uzun yıllar evvel Orhaneli dağlarında avlanırken, bir arkadaşın uygunsuz tutumundan ötürü gruptan ayrılarak uzaklarda görülen ufak bir köye yürümüştük. Burada çeşme başında, rengarenk giyisileriyle, işlenmiş kılıflı su kaplarıyla, güler yüzlü kadınlar vardı. Anadoluda çok rastlanan bir şekilde bize arkalarını dönüp saklanacaklarına, köylerine uğradığımız için teşekkür ettiler. Sonradan Yörük olduklarını öğrendiğimiz bu köylülerin evlerini dolaştığımız zaman nekadar uygar bir kökenden geldiklerini anlamıştık. Bu kısa ziyaretimizin izleri hiçbir zaman silinmedi.

Yıllar sonra Ortakennte ki Köşem lokantası sahibi Hamide hanımın da yörük olduğunu öğrenince, yıllardır değişmeyen güler yüzünün, nezaketinin, terbiyesinin ve çalışkanlığının nerelere bağlı olduğunu anlmış oldum.

Köşem’e 4-5 yıl evvel ilk gitmeye başladığımızda burası bir sundurma altında birkaç çıplak tahta masadan ibaretti. İlk gün kendisinden masayı su kenarına koymasını rica ettiğimizde –neden olmasın, diyerek arzumuzu hemen yerine getirmişti. Yemeklerinin lezzetine, kendisinin nezaketine ve fiatlara hayran kalarak grup grup arkadaşlarımız da oraya alıştırdık. Bugün pırıl pırıl 25 den fazla masa kumsalı her akşam kaliteli müşterileri ile süslemekte. Bu gelişmede ne Hamide hanım ne de oğlu İsmail terbiye, nezaket ve güleryüzlülüklerinden kaybettiler. Hatta bu zevk verici hassalar yanlarında çalışanlara da örnek oldu ve Hamide hanımın dost çevresi inanılmaz boyutlara erişti. Öğleyin ev yemekleri, akşam balık ağırlıklı yemek servisi yapan Köşem, mehtaplı mehtapsız her zaman zevle gidebileceğimiz bir yer oldu. Bu gelişme içerisinde açgözlülük yapmayan ve fiatlarını da makul bir seviyede tutmak olgunluğunu gösteren Hamide hanıma, İsmail’e ve yanında çalışanlara bize bu imkanları sağladıkları için teşekkür ederiz.

Yukarıdaki Bodrumda yerleşmiş Yörük kökenli bir iş yerinden örnek idi, şimdi de Aydın-Leros-Bodrum kökenli bir iş yerinden örnek verelim. Yat limanı cıvarında bulunan Sünger hernekadar Pizacı olarak bilinmekteyse de bütün yemeklere aynı itinayı gösteren bir lokantadır.

Şunu evvela belirmek isterim ki buraya biz gitmeye başladığımız zaman zaten iç ve dışta namını yapmış bir yerdi. Sahibi Erdoğan beyin nezaketi, iş anlayışı, temizliğe gösterdiği itinâ, yemeklerinin kalite ve lezzeti, fiatları, herzaman takdirlerimize sebep oldmuştur. Burada da ayni samimi güleryüzlülük Erdoğan beyden yanında kendi yerleri gibi çalışanlara yayılmış bulunmaktadır. Çok yakın zamana kadar fiatlarını da makul bir seviyede tutmayı başarmış olan, yaz kış öğleyin tabildot akşamları da her türlü yemek servisi verebilen Sünger, diğer birçok yerler sinek avlarken herzaman dolup taşmaktadır. Erdoğan bey de Hamide hanım gibi işini seve seve zevk ile yapan ve hiçbirzaman açgözlülük yapmayan bir iş sahibi olarak işinin başında çalışmaktadır. Kendsine ve yanında çalışanlara bize gösterdikleri yakınlık ve güleryüz için teşekkür ederiz.

Yukarıdakiiki misal Bodrumlu sayılan iki iş sahibine aitti, şimdi de Bodrumlu olmayan birisi tarafından işletilen Marina Yat Kulüpten söz edelim. Bunların sahiplerini tanımak imkanımız olmadı. Ancak Bordumlu olmayarak bukadar temiz ve kaliteli bir yeri kısa zamanda eriştikleri düzeye getirrebilmelerini takdir etmemek doğru olmaz. Yat marinanın yanı başında üç ayrı menü ile servis veren bu beyaz örtülü lokanta gurubu temizliği, yemeklerinin lezzeti ve servisinin iyiliği yanında yakın zamana kadar fiatlarının uyumluluğu nedeniyle çok sık uğradığımız bir yer oldu. Öğleyin verdiği tabildotunun bile kalitesini ve lezzetini muhafaza eden ahçısına, bize bu imkanları sağlayan personeline teşekkür ederiz.

Sahipleri Bodrumlu olmayan diğer bir lokanta da ailece 1972 yılından beri bu işle uğraşan İzmit yakınlarındaki Değirmendereden bir aileye aittir. Deniz bey yüksek tahsilini Amerikada yaptıktan sonra babasının izinde Denizhan et lokantasını açmış, büyük bir başarı ve titizlikle yürütmektedir. Aileden gelen ciddi tutum, terbiye, titizlik, müşteriye saygı, kalite kontrolü daima ön planda gelmektedir. Vurguncu zihniyetinden uzak, makul fiatlarıyla beyaz örtülü bu lokanta korkusuz ve yaz kış zevle et yenebikecek bir lokanta olmakta devam etmektedir. Deniz bey de, yukarıdaki misallerde verdiğim gibi, uygar tutumunu yanında çalışanlara aşılamakda muvaffak olmuştur. Kendisini saygıyla anıyoruz.

Devamı gelecek sayıda

About The Author

0 Comments