İşaretleme

Bayındırlık Ve İskan Bakanlığı,

Kara Yolları Genel Müdürlüğü

Ahmet Bulut

Bakım Dairesi Başkanı

Ankara

 

Konu: İşaretleme

Sayı: B091TCK01502/58-6140-4090

 

Sayın Ahmet Bulut:

 

10.10.02 tarihli dilekçeme, 15.11.02 tarihinde verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Mayıs 12. 03 tarihine kadar yurt dışında bulunduğumdan ancak çimdi yazabiliyorum.

Mektubunuzdan, mevzubahis işaretlerin kaplama yüzeyine tatbik edildiğinin yalınış olarak anlaşılmış olduğu görülmektedir. Bu işaretler kaplama üzerinde değil, leveha olarak direk üzerindedir. İlişikdeki fotoğraflarla bu durumu daha acık olarak göstermekteyim.

Ayrıca bu yalınış kullanım yurdun birçok bölgelerinde görülmesine rağmen, ben ancak size Bodrumda nerelerde olduklarını belirtebileceğim, diğerlerini hatırlamama imkan yoktur.

  • Resim #1: Bodrum ana yol, Rıza Anter Bulvarı ile Dr. Mümtaz Ataman Caddesi kavşağı,
  • Resim #2 ve 3: Bodrum ana yol, Bodrum birinci girişi, ……. Anter Bulvarı ile
  • Bodrum ana yol, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, ile Devlet Hastahanesine giden yol kavşağı. Buarada Bodrum istikametinde ayni yalınış kullanım mevcuttur.
  • Resim #4 ve 5: Borum ana yol, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Konacık Jandarma yolu kavsağı
  • Resim #6: Bodrum ana yol, Atatürk Bulvarı, Konacık Belediye binası önü, Bodrum istikametinde.

Resimlerde görülen işaret, yalınız, ayrıca sola dönüş şeridi ilave edilmemiş yollarda kullanılabilir, ve bu, sol şeritte giden aracın, hem sola dönebileceğini hem de doğru gidebileceğini belirler.

Resimlerde görülen işaret, uluslararası kurallarda, yalınız sol şeritteki araca hitap ederken, sol şeritten sola dönülebilineceğini ve ayni zamanda da doğru gidilebileceğini gösterir. Başka da hiçbir anlama gelmez. Sağda bir şerit daha varsa ona hitap etmez.

Resimlerde görülen durumlarda, şayet yola yalınız sola dönüş için bir şerit ilave edilmişse, bu işaret kullanılamaz. Nedeni de, sola dönüş için ayrılmış olan sol şeritteki araç, doğru da  gidebileceğini gösteren işaretten istifade edip ileri gidebilir. Halbuki önünde yolun ortasındaki ada vardır ve doğru gitmek istediğinde, zorlayarak sağ şeride geçeçek, ve sağındaki aracın yolunu kesecektir. Bu da kazaya neden olur.

İlaveten, bu işaret bütün şeritlere sola dönme hakkını hiçbir şekilde veremez. Çünki o zaman burada tam bir keos yaşanır. İşaretin gösterilen şekilde kullanılımı tamamen yalınıştır.

Ayrıca sola dönme şeridi ilave edilmiş olan bu tür yollarda, sol taraftaki kavisli ok, sol şeritten yalınız sola dönüşü, sağına konulacak diğer bir veya iki düz ok da, diğer şeritlerden yalınız doğru gidilmesi gerektiğini göstermelidir. Şayet sağa da dönüş varsa, en sağdaki oka, hem doğru gidilebileceğini hem de sağa dönülebilineceğini göstermek için kavisli bir ok ilave edilir.

(bir numaralı resmin arkasına bakınız)

Yukarıdaki bilgilerin evvelce belirtilen konuyu aydınlığa kavuşturmuş olduğunu ümit eder, bu yalınış ve tehlike yaratan uygulamanın bir an evvel düzeltilmesi için emir buyurmanızı, bana da bilgi vermenizi, ümit ve rica ederim.

 

Saygılarımla,

 

 

 

Tuırgut A. Karabekir, Y. Mimar, AİA

Begonvil Caddesi A-2

Torba, Bodrum, Muğla 48400

 

Ekleri: 6 adet Resim

About The Author

0 Comments