Yelken sporları

 

Birçok yetkililerimiz, yazarlarımız, ve halkımız, turizmin Bodrum’mun yegane geleceği olduğunu ifade etmekteler. Günlük durumlara bakarak varılan bu tutum geleceğimiz için çok vahim sonuçlar doğurabilir. Birtek endistüriye belbağlayan kentlerin, milletlerin, şartlarda ufak bir değişiklik olduğu zaman, sudan çıkmış balık gibi ortada kaldıkları herzaman görülmektedir. Geleceği en iyi garantileme çaresi çeşitlendirmek yoludur ve bu ana endüstiriye yakın konularda yapılırsa, birbirini destekler ve biri azaldığı zaman diğeri sıkıntılı devrenin atlanmasına yarar.

Yabancı turistin yurdumuza gelmesinin zaman zaman siyasi ve iktisadi olaylarla nekadar oynaklık gösterdiği yakın yıllarda acı bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle ABD de olduğu gibi ülkemizde de çeşitlendirilmiş dâhilî turizme büyük önem vermek geleceğin garantisidir..

Kasımda çıkan ve dört parçadan oluşan yazılarımda, Bodrum’un yeri ve ikliminden ötürü, yelken sporuna nekadar uygun olup, yurdumuzda önemli bir yer alması gerektiğini, ayrıntılarıyla belirmeye çalışmıştım. Bu yazılarımdaki ana noktalar aşağıdaki şekilde özetlenmişti:

  • Deniz sporlarının, yelkenciliğin, Bodrum için bir turizm politikası olarak ele alınması,
  • Bodrum’un her koyunda, bilhassa, Torba, Gölköy, Gündoğan, Yalıkavak, Akyarlar, ve Gümbet koylarında Optimist ve Laser sınıfı teknelerin kullanılımının teşvik ve kolaylık görmesini,
  • Tornabın pilot proje olarak belirlenmesini, mevcut barınak dışında bir sahanın doldurularak bu gayeye tahsisi,
  • Lüks olmayan, emniyetli, yat bağlama yerleri tesisi,
  • Yılın her mevsiminde, sürekli olarak, yabancı teknelere de açık olacak, yelken yarışları tertibi,
  • Yelken sporunun, Optimist ve Laser klaslarında, tesis edilecek filocuklarla, millî bir politikanın Bodrum’da yaygınlaşmasının teşviki ve temini,

Bu konuları gerçekleştirebilmek için atılacak ilk adım halkımızın uyanıklılığını ve alakasını sağlamaktır. Bu da beyin yıkama yöntemiyle, basına ve yazarlarımıza düşen önemli bir görevdir. Konuyu devamlı olarak ele almak, haberleri muntazaman aksettirmek, alâkayı doğurur, sonrada katılımı arttırır.

Bunun en güzel misalini Sayın Hakan Tokyay’ın futbol haberleri köşesinde izlemekteyiz. Gençlerimizin etkinliklerini gün be gün takip ederek bildirmesi, hem katılanları teşvik etmekte, hem yeni gençlere heves vermekte, hem de halkımızı aydınlatmaktadır.

Yelken sporları konusunda da, bu işte hâlen çok faydalı girişimler yapmış olan arkadaşların, Tokay modelini uygulayarak, mevcut olan filoların etkinliklerini duyurmaları kaçınılmaz bir gerekliliktir. Şimdiye kadar ara-sıra verilen kısa haberler yetersizdir ve teşvik edici değildir.

Geçen gün, mevcut Optimist ve Laser filoları hakkında bilgi toplamak için yola düştüm ve birçok sahil şeridini dolaştığım halde bu işle alâkalı kimseleri bulamadım. Şayet bunu istekli olan ben bulamazsam, az bir eğilimi olan genç nasıl bulabilir?

Her Salı günü gazetemizde bu konulara bir köşe ayırmak ve bu köşede gerekli bilgileri yayınlamak, geçmiş olayları anlatmak, gelecek olayları bildirmek gerekmektedir. Bu bilgilerin her hafta muntazaman yayınlanması, evvela imkanların mevcudiyetini, sonra ilgiyi, sonra da katılımı arttıracaktır.

Bu kolda halen gayretleriyle yatırım yapmakta olan, yelken sporunu seven kardeşlerimizden, en kısa zamanda bu girişimde bulunacaklarını ümit ve rica ediyorum.

Yelken sporlarının artması, Bodrum için, hem içten ve hem diştan büyük turistik gelir kaynağı olacaktır. Bu kaynak kaliteli bir topluluktan gelir. Evvelce de belirttiğim gibi, bir tek tekne sahibi, bir uçak dolusu ucuz turistten fazla para bırakır. Bu kaliteli aktivite bütün yörenin kalitesini de yükseltir. Bu nedenle de dışarıdan kaliteli turist gelmesi ihtimali artar.

Bu yatırımın ilk adımı gençlerimizi yetiştirmek, halkta alakayı arttırmaktır. Bu hareketi başlatacakların ve teşvik edeceklerin de basın ve biz yazarlar olduğunu unutmayalım.

 

 

About The Author

0 Comments