Dönbaba dönelim

 

Torba kavşağı hakkında 11 Temmuz 02 tarihinde, Bayındırlık Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yazdığım yazıya yanıt aldım. İlgililerin saygı gösterip vazifelerini yerine getitdikleri ve bir cevap vermek zahmetinini gösterdikleri, için teşekkür ederim.

05 Eylül 02 tarihli yazıyı naklediyorum  (Torba kavşağı köprülü olarak projelendirilmiş ve ihale bünyesine katılmıştır. Ancak proje, karayolu kenarındada bulunan su sarnıcının tarihi özellik taşıdığı gerçekcesiyle, İzmir II nolu Kültür ve Tabiat Vakıflarını Koruma Kurulu (KTVK) tarafından uygun bulunmamıştır, Su sarnıcını koruyacak şekilde yeniden hazırlanıp gönderilen köprülü kavşak projesi bu kez de Muğla KTVK tarafından uygun görülmeyerek izin verilmemiştir. Söz konusu kavşak hemzemin olarak yeniden projelendirilmiş ve ilgili yerlere izin için gönderilmiştir. Ek kamulaştırma yapılarak standardının yükseltilmesi planlanan hemzemin kavşağın yapımı için, izin ve ödenek beklenmektedir. İmza: Bölge Müdür Yrd. Reşat Obuz.)

Görülüyor ki bu kavşağın nekadar büyük bir tehlike yarattığı, ve mevcut planlamasının yetersiz olduğu yetkililer tarafından bilinmektedir. Buna memnun olmamız gerekir. Ancak Bu tehlikenin hâlâ giderilmemiş olması da hayret vermektedir.

Su sarnıçlarının Bodrum’un simgelerinden birisi olduğunu ve bunların onarılarak muhafaza altına alınması gerektiğini evvelce yazmıştım. Kağıt üzerinde de olsa, birinin bunlara sahip çıkmış olması gerçekten memnuniyet  verici bir olay. Ancak konu olan sarnıç zaten yol yapılırken bir kısmıı yolun altında kalmıştır. KTVK o zaman neredeydi? KTVK bukadar hassas ise bu kıymetli eserlerin diğer birçok yerlerde korunması ve onarılması için neden bir gayret göstermemektedir? Muğla KTVK neden projeye izin vermemiştir? Bunların cevaplarını bilmiyoruz. Hemzemin olarak hazırlanmış yeni projenin nezamandan beri izin beklediğini de bilmiyoruz. Eski ödenek ne olmuştur onu da bilmiyoruz, yeni ödeneğin ne zaman çıkacağının ise Allaha kalmış olduğunu tahmin edebiliyoruz.

Bildiğimiz gerçek şu ki, bu kavşak için üç proje yapılmıştır. İki tanesinin uygunluğu tetkik edilmeden yapılmış olduğu aşıkar. Bunların bedellerinin de ziyan olmuş olması çok acı. Gerçekleçmiş ödeneğin elden gitmesi ise ağlanacak bir durum. Bizim bildiğimiz evvela bir ön taslak yapılır ve bu bütün alakalılarca onaylandıktan sonra tatbikat projesine geçilir. Bu şekilde hem paramız boşuna ziyan olmaz hem de vakit geçemez.

Geçici olarak yapılmış olduğu anlaşılan, şimdi kullanılmakta olan sinyalizasyon için de elli Milyar cıvarında bir para harcanmıştır. Işıklandırma için ne harcandığını bilmiyoruz ancak onunda aynı mikdarın altında olmadığı muhakkak. Yeni kavşak tanzim edildiğinde bu masrafın da boşa gideceği görülüyor. Bu aksaklılıkların bazı işlerde olduğu gibi kasıtlı olarak yapılmamış olduğunu ümit ederiz, amma bunu düşünmemek de mümkün değil.

Yeni yapılmış ve izin bekleyen projenin nekadar doğru olduğunu bilemiyoruz. Temennimiz mevcut kavşakların planlamaını yapmış olanların, bu yeni projeyi yapmamış olması, aksi halde halimiz duman, başımıza çalışmayan bir kavşak daha çıkıverecek.

Bu kavşaktaki tehlike Bodrum Belediyesi ve Kaymakamlığının sorunudur, buradaki yetkililerin sorumluluğudur. Halen olmuş kazalara büyük bir felaket ilave olmadan sayın Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımızın bu konu üzerinde ivecelikle durmalarını ve gereken hızlandırmayı gerçekleştirmelerini, halka da bilgi vermelerini, rica ve talep ederiz.

            Yaz başında, evvelki yazılarımız üzerine, Karakolun sırasında, iki kavşak arasında, kamyonların park yapması yasaklanmıştı. Buna memnuniyetimizi de belirmiş, devamlı olmasını temenni etmiştik. Memnunuyetimiz kısa sürdü, eski haman eski tas, kamyonlar gene orasını doldurmakta. Vaktiyle onları gönderecek yer yok bahanesi uydurulmuştu. Peki bütün yaz neredeydiler? Bunları külahıma anlatsınlar, alakasızlaıklarından, halka olan saygısızlıklarından da utansınlar. Sorunlarımızı düşünmeyen bu yetkililere karşı ne düşündüğümüz de aşıkar.

Yasalar var tatbik edemiyoruz, paramız olduğunda yalınış planlama yapıyoruz, ilkellikten de kurtulamıyoruz. Allahım sen bize acı da başımıza akllı ve iş yapma arzusu olanları gönder.

Yeni Kaymakamımız sayın Osman Ekşi’ye hoş geldin der, siyasete kapılmadan, sorunlarımız üzerinde etkili çalışmalar yapacağını ümit ve arzu ederiz.

About The Author

0 Comments