Bodrum- Torba kavşağı hakkında

Bayındırlık Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğüne

Ankara

 

Bodrum- Torba kavşağı hakkında

 

Sayın yetkili:

 

Bu kavşağın, büyük iki yokuşun dibinde olduğundan, korkunç kazalarara sebep olabilecek yeteneklikte olduğunu, planlamasının tamamen yalınış olduğunu, 28 Temmuz 2001 tarihinde ayrıntılı olarak Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Müdürlüğüne, İzmir ve Muğla Bölge Müdürlüklerine ve Bodrum Belediyesine bildirilmiştim. Aralık 2001 ayında ışıklar için hazırlık yapılmaya başlandığında tekrar telefon ile İzmir Bölge Müdür Yardımçısına bildirildiğimde –orada zor şartlarda çalışıyoruz, siz dilekçe verin bakarız, diye beylik bir cevap alınmıştı. O zamana kadar hiçbir olumlu tedbir alınmayan bu kavşağın daha da tehlikeli bir hale geleceği de kendilerine açıkca ve ısrarla bildirilmişti.

İlkabaharda kavşağın planlamasında hiçbir düzeltme yapılmadan trafik lambaları konuldu. Planlaması yalınış olduğu için de 28 adet ışık koymak gerekmiş olduğunu gördük. Bu eşine rastlanmamış komik durumun nasıl çalışabileceğini merakla beklerken birkaç gün içerisinde ana yol üzerinden dönüş yapanların ışıklara aldırmadan hareket ettiklerini izledik. Bu suretlede ana yol üzerinde yeşil ışığın emniyeti ile, hızla, yürüyen vasıtaların, doğru çalışmayan kırmızı ışıkta yolu kat eden vasıtalarla karşılaşması korkunç sahneler yaratmaya başlamıştı. Kısa bir süre sonrada aynı nedenle bir hayatın yok olmasına sebep olan kaza meydana geldi.

Halen tarfik lambalarının birçoğu, hem de çok kritik yerde olanları, yanmamaktadır. Kazadan ötürü yıkılmış olan ışık hâlâ tamir edilmemiştir. Bodrumdan gelen ve Torbaya dönecek olan vasıtalar yönünde hiçbir lamba yanmamaktadır.

İlk yapılması gereken bütün lambaların yanar ve çalışır halde olmasını, devamlı olarak lambaların bakımının yapılmasını, bu kavşakta doğru hareket tarzı yerleşinceye kadar trafik görevlisinin bulundurulmasını, temin etmektir.

Bu kavşakta mevcut, 10-12 metre çapında, ufacık daire ile değil, her yönde yavaşlama, hızlanma, bekleme şeritlerinin ilavesiyle kontrol gereklidir. Bu suretle kullanılacak trafik ışıklarının sayısı 10 a inecektir, ve emniyet en yüksek düzeye erişecektir.

Uluslararası anlamda daireler sehir içerisinde, birçok yolun birleştiği yerlerde, en az 50-60 metre çapında olmak şartiyle, yuvarlak bir dağıtma yolu anlamında kullanılır. Bazı yerlerde iç içe çift daire kullanmakda gerekebilir. Yol hakkı dairenin içerisinde yürümekte olan vasıtanındır. Bu yöntem de ana yol üzerinde olan Torba kavşağında gerekenin tam tersidir.

İkinci yapılacak şeyde planlamanın değiştirilerek bu kavşağı mantıklı, emniyetli ve medeni uluslar standartlarına uygun, çalışır bir hale getirmektir.

Bu kavşağın nasıl planlanması gerektiğini gösteren, hazırlamış olduğum, taslağı ilişikde sunuyorum. Alakalıların şahsi hislerini biryana bırakıp mantık ve bilgi çerçevesinde dikkate alacaklarını ümit ederim.

 

Saygılarımla,

 

 

 

Turgut A. Karabekir

  1. Mimar, AİA

Dragot Sitesi, Begonvil Cad. A-2

Torba, Bodrum, Muğla

turgutk@erols.com

 

Dağıtımı:          Bodrum Belediye Başkanlığına

 

 

 

About The Author

0 Comments