Açık davet

Bodrumun sorunlarına çareler bulmak gayesiyle tekrar tekrar kişinin gücünü dile getirerek  düzeltme yoluna nasıl varacağımızı belirtmeye çalıştık. Şimdi sıra aşağıdan yukarıya oluşan ve güçünü kişiden alan sistemin ikinci kademesinde  kişilerin güçlerini bir araya toplamaya geldi.

Bodrumda değişik konularda etkili olmak için kurulmuş çok sayıda vakıf ve cemiyet var. Bunlar zaman zaman faaliyetlerde bulunmuşlar ve bazıları da yararlı olabilmişler. Bu başarıları da herzaman takdir ve sevgi ile anılmakta. Ancak birçoğunun faaliyeti kendi gayelerine bağlı kısıtlı bir alanda kalarak Bodrum için bir fayda temin edememiş.

Söylendiğine göre bir defa bu cemiyetlerden birkaçı bir araya gelerek tesirli bir güc hâline gelmişler ve alınmak üzere olan bazı yalınış kararların önüne geçmeyi başarmışlar. Sonra türlü sebeplerle, kışın gelmesi, anlaşmamazlıklar vb nedenlerle iş tavsamış.

Bu cemiyetler gerek yerli gerek dışarıdan gelmiş aydınlar tarafından kurulmuş ve bazıları müşterek gayreleri temsil etmekteler. Ayrıca Bodrumda oturan birçok değişik kollarda geniş bilgi sahibi aydın kişilerimizin çoğu yardıma hazır beklemekte. Bu mevcut kuvvet ve bilgi kaynaklarından faydalanılmaması Bodrum’un içine sürüklenmekte olduğu durumda ne yazıkki çok büyük bir kayıp.

Bugün Bodrum yarımadasının en büyük sorunlarından birisi onbir ufak belediyeye bölünmüş olmasıdır. Tamamen politika ve şahsi kazançlardan kaynaklanmış olan bu gülünç duruma hayretle bakmamak kâbil değil. Bu belediyelerden, kısmen Bitez ve Turgutreis hariç, hiçbirisi tatmin ediciye bile yakın bir şekilde çalışamıyorlar. Birçoklarının yeteneksiz elemanların elinde, kendi başlarına, bilgisizce, politik ve maddi tesirler altında kalarak, kötü işlemler yapmış olduklarını izliyoruz. Bu küçük yarımada üzerinde bu parçalanmış sistemin gerekli şekilde çalışmasının ise olanaksız olduğu aşikar.

Kanaatimce Bodrumu ceografik olarak iki belediyeye ayırmak hem yeterli hem de etkili olacaktır. Birisi batıda Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar ve Ortakenti içine alan ve diğeri doğuda Gündoğan, Göl-Türkbükü, Torba, Bodrum, Gümbet ve Bitezi içine alarak Yalı Çiftliğe kadar uzanan iki belediyeye bölünmesi uygun olabilir.

Bugün Bodrum belediyesi yarımadada en ağır yükü taşımakla beraber kolu bacağı kesilmiş, gelirleri yok olmuştur. Belediye teşkilatında da yetenekli 200 kişinin yapabileceği işi yetenekleri çok kısıtlı olan 550 kişi yapmakla vazifelendirilmiştir ve işler genede yapılmamaktadır. Çoğu vazifelerine şu veya bu sebepten kayırılmış yeteneksiz, rüşvet yemesine göz yumulan bu elemanlarla geri kalan işe yarayanların da zaten iş yapılabilmesi nasıl beklenebilir.

Bodrumun sorunları bir parti meselesi değildir, olmamalıdır. Kişiler daima parti değiştirirler amma verimlilikleri değişmez. Mesele iş bilen kişileri seçmektir. Bu yarımada üzerinde parti ayrılıklarından vaz geçmeyen, Bodrum ve Bodrumun halkı için beraberce çalışmayan, politikacılara da sırtımızı cevirmek zamanı artık çoktan gelmiştir.

Bodrum’un birçok sorunları var ve bunların ölçüsü her geçen gün daha da büyümekte. Yetkililer de bu sorunlara çözüm getirmekte yeteneksiz olduklarını bize ispatladılar. Onlara yardımcı olmamız bizim Bodruma olan borcumuzdur. Bu sorunların hepsiyle birden aynı zamanda savaşa girilemeyeceğinden öncelik vererek Bodrumun en büyük sorunlarının başında gelen deniz kirlenmesini ön plana almak gerekir.

  • Bu yazımla Bodrumdaki bütün gazeteleri ve radyoları Deniz kirlenmesine karşı iki ay sürecek bilinçlik uyandırma kampanyasına davet ediyorum.
  • Gazetelerin her yayınlarında bu konuda teşvik edeici bir yazı yazmasını,
  • Radyoların her iki saatte bir konu hakkında iki dakkalık bir hatırlatma yapmasını,
  • Bodrumda bu konuyla alâkalı cemiyetleri de temsilcileri ile bir çalışma gurubu oluşturmaya, gazete ve radyoların kampanyasına katılmaya davet ediyor,
  •  Bodrumun gençliğinin de bu kampanyaya hararetle katkıda bulunmalarını arzu ve ümit ediyorum.

Birleşerek beraber çalışamayan en ilkel yaratıklardır. Hayvanlar bile zorda kaldıkları zaman beraber hareket ederler. İçinde bulunduğumuz bu zor durumda artık vakit geçmeden bizim de birleşmemiz  ve politikayı bir yana bırakarak beraberce yolunu bilmeyenlere veya şaşıranlara yol göstermemiz Bodrum için kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

Kişinin kuvveti kişilerin birleşerek bir güç hâline gelebilmesiyle meyva verir.

Bu kampanyaya katılanların bana e-mail adreslerini yollmalarını rica ederim.

 

(Hiçbir katılan olmadı)

 

 

About The Author

0 Comments