Bodrum’un yol kavşakları

Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğüne

Konu: Bodrum’un yol kavşakları

 

“İzmirin kavakları- Bodrumun kavşakları” diye bir efsane haline pekala gelebiliriz. Yalınız biz burada “yaprakları dökmüyoruz” insanların canına ve malına kıyıyoruz.

Eskiden yapılan ve henüz onarılmamış olan yollara sözüm yok amma yeni yapılan yalınış tatbikatlara hayretler içerisinde bakmaktayım. İletişimin ve bilgi paylaşımının bukadar mevcut ve kolay ve ücretsiz olduğu bir devirde, örnekleri mevcut iken bukadar hatâlı kararları kim alıyor diye de merak içerisindeyim. Bu hatâlı karar ve uygulamalar her gün yeni bir mal veya can kaybına sebep olmaktadır ve hiç değilse para harcandığı halde halkımıza laîk oldukları kolaylığı sağlamamaktadır. Ayni zamanda da halkımızı yasalara uymamaya teşvik etmektedir. Bu gülünç ve aynı zamanda çok acı olan durumları bilgilerinize sunmakta fayda görmekteyim.

 

Torba kavşağı.

Bu kavşak Bodrumun en işlek kavşaklarından birisidir ve en tehlikelilerinden biridir. Her zaman burada can ve mal kaybına sebep olan kazalar meydana gelmekte ve çok zaman çok tehlikeli anlar yaşanmaktadır. Bu yazının yazıldığında üç gün üst üste, aynı yerde ayni şekilde, üç milyar TL üzeründe mal kaybına sebep olan ve boyun sakatlanmaları ile neticelenen üç kaza olmuştur. Yolun orta kısmına çok geniş bir yeşil saha yapılmış olmasına rağmen yolun iki yanında başlanmış olan genişletme ve kavşak projesi iki yıldır yarım kalmış olarak durmaktadır.

Bu kavşağın her iki tarafında da çok uzun bir yokuş vardır. Bu yokuştan iki taraftan da aşağıya kavşağa doğru gelen vasıtalar büyük bir süratle gelmektedirler. Kavşakda bir trafik yuvarlağı mevcuttur. Ancak bu yuvarlağa girebilmek için arabalar yavaşlamak mecburiyetindedirler. Bu nedenle de yukarıdan arkalarından gelen hızlı trafiğin tehlikesi altndadırlar. Kaldıki bu daire içerisinde ancak iki arabanın beklemesine yer vardır ve diğerleri yol üzeründe kalmaktadır. Bu çok korkunç ve tehlikeli durumlar yaratmaktadır.

Torba yoluna dönülecek istikamete en az 10 vasıtalık bir yavaşlama ve bekleme şeridi ilave etmek için yer mevcuttur ve bu çok basit bir ameliyedir. Bunun bir an evvel yapılması en azından medeni bir hareket olacaktır.

Torba yolundan ana yola çıkışta vasıtaların durması için konmuş olan “dur” işareti yalınış yerdedir. Dur işaretleri vasıtanın nerede durması isteniyorsa oraya konulur. Bu beynelminel bir gerçektir. Mevzuabahis işaret vasıtaların durması icap eden noktadan 15 metere evveline konmuştur. Vasıtalar burada durursa gelen vasıtayı görme olanakları çok kısıtlıdır. Bu nedenle vasıtalar burada durmamakta ve her seferinde kanuna aykırı harekete mecbur edilmektedirler.

Bu çıkşta hızlanma şeridi henüz inşa edilmemiş olduğundan yukarıdan süratle gelen vasıtaların tehdidi altında yola çıkmak riskini almak zorunluğundadırlar. Aynı zamanda trafikde meydana gelen bu aralıktan istifade etmek isteyen ikinci vasıta çok zaman önündeki vasıta yürümeden onun arkasına çarpmaktadır. Pratik olarak yola çıkmak isteyen vasıta kanunsuzda olsa mecburen ana yol kenarında ve durulması gereken yerde durmaktadır. Ancak “dur” işaretini geçmiş olduğundan arkadan gelen vasıtanın önünün boşaldığı zaabına kapılması olanaklıdır. Bu gerçek de burada sık sık olan kazaların sebeplerinden birisidir.

Diğer gülünç bir olay da kazalara zabıt tutan ve suçlu ile suçsuzu tesbit eden Jandarma veya polis bu gerçeğe önem vermemektedir.

Halen genişletilmiş olan bu kısımda hızlanma şeridinin bir an evvel inşa edilmesi elzemdir ve kolayca tatbik edilebilecek bir şeydir.

Bu kavşağa yaklaşırken çok zaman taxi durağının önünde bir polis kontrolü tesis edilmektedir. Bu kontrol yolun sol şeridini kapatarak yapılmakta ve kavşaktaki yola çıkmak ihtiyacında olan vasıtaların zorluğunu daha da fazlalaştırmaktadır. Trafik polisinin bu tehlikeyi gözleri önünde artırmakta olmaları da ayrıca şayanı hayrettir. Yolun sağ şeridini kapatarak kontrolü yapmaları kavşaktaki sıkıntılı durumu azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Bodrum girişleri.

Ana yoldan Bodruma üç giriş vardır. Halen bir ay evvel yeniden tanzim edilmiş olan yolda şimdi slinmiş olan iki şerit belirlenmiştir. Ne Bodruma birinci girişde nede ikinci girişde ne de Gümbet girişinde vasıtaların sola yani Bodruma dönebilmeleri için bekleyecekleri bir bekleme şeridi yoktur. Bu nedenle her üç ışıkda da vasıtalar ana yol üzerinde durmaktadır. Bu nedenle de iki şerit olarak belirlenmiş olan yolda bazan üç bazan dört vasıta yan yana durmaktadır. Kimin nereye gideceği belli olmamakta ve ileride tekrar iki şeride dönüşmesi zorlaması meydana gelmektedir. Daha kötüsü halkımız bu planlamanın kötülüğünden ötürü kanuna aylırı harekete teşvik edilmiş olmaktadır ve polis vasıtaları gözü önünde kanun çiğnenmektedir.

Yolun ortasında yeşil saha mevcut olduğundan kolaylıkla buralarda en az 5-6 vasıtalık bekleme şeridi oluşturmak bu yanlışlığı ortadan kaldıracak ve ana yolun  etkilenmesi ortadan kalmış olacaktır.

 

Hastahane kavşağı.

Burası tam bir melodrama sahnesidir. Antik tiyatroya yakın olması da buna uygun düşmektedir. Bu kavşakda da geçen yıl konan bir trafik ışığı mevcuttur. Ancak kimin sola kimin sağa nereden döneceği belirtilmemiştir ve herkez istediği gibi hareket etmekdedir. Zaman zaman burada 4-5 şerit meydana gelmektedir. Hatta bazan buna yanlarda mevcut olan genişlikten istifade eden açıkgözler de ilave edilirse bir bayram yerine dönüşmektedir. Burada iki hattan 4-5 hatta toplulaşan trafik ışıktan sonra tekrar ikiye inmek zorundadır ve vasıtalar birbirlerini itiştirmektedirler. Bu ağlanacak hale gülmekten başka çaremiz de kalmamıştır.

 

Gümbet Konacık Yolu.

Bu yolun inşaatı 2001 yılında tamamlanmıştır. Ancak yol iki şerit olarak çizgilenmiş olmasına rağmen yolun diş tarafında ne olduğu belirsiz 50 cm genişliğinde bir çizgi daha çekilmiştir. Bu yolun yeniden yapılması meydana gelen birçok kazaları önlemek için yolun genişlemesi ve iki şeride çıkarılması gayesiyle olduğunu sanıyoruz. Ancak yolun kenarına park etmeyi önleyebilmek olanağı olmadığından yer yer yol tek şeride düşmekde ve yüzeyinin düzelmiş olmasından ötürü daha da süratli bir hale geldiğinden eskisinden daha tehlikeli bir yol olmuştur.

Ortadaki yeşil saha biraz darlaştırıldığında bu yolun iki şerit olarak calışması ve aynı zamanda park imkanı sağlanabileceği imkan dahilinde görülmektedir. Her halukarda bu yolda park yapılır mı yapılamaz mı ve kaç şerittir belirlenip sıkı kontrol edilmesi şarttır. Bu yolun etrafı iş yerleriyle sırlanmış olduğundan park edilmemesini sağlamanın da hemen hemen olanaksız ve mantıksız olduğunu ilave etmek yerinde olur.

 

Konacık kavşağı.

Yukarıda belirtilen yolun devamında olan bu kavşakta bir ışık mevcuttur. Ancak bu ışıkta sola dönme şeridi sağlanmadığından sola dönecek vasıtalar yolu kapatmakta ve genişletilmiş olan yolu tekrar dar bir duruma getirmektedir. Hele yolun sağında park etmiş vasıta varsa bu durum daha da sıkıntılı olmaktadır.

Yolun her iki tarafında da ve ortadaki yeşil sahada da bekleme şeridi yapmak için imkan mevcuttur. Bunun  bir an evvel yapılması yerinde olacaktır.

 

Bodrumdan çıkış rampası.

Bu rampanın inşaatı yeni tamamlanmıştır. Bu ameliye sırasında yolun kenarındaki tampon korkuluğu yolun seviyesinin biraz yükseltilmesinden ötürü yeniden inşa edilmiştir. Ancak bu korkuluğun yüksekliği dünya normlarına uymamakta ve koruyacakları vasıtaya korkunç bir tuzak hazırlamaktadır. Bu korkuluklar bir vasıta vurduğunda tampon hizasında konduğundan vasıtanın korkuluktan yansımasını ve uçuruma düşmemesini sağlamalıdır. Burada ise okadar yüksek konmuşturki şayet bir vasıta buna vuracak olsa korkuluk otonun camından girerek sürücünün başını koparacaktır. Kaldıki mevcut korkuluğun postaları bukadar yüksekde olan bir korkuluğa gelecek ani gücü tutabilecek yetenlikde de değildirler. Yani bu korkuluk sadece bir tehlike yaratmaktadır. Bu tatbikatı da hayretle izlemiş bulunuyorum.

 

Bodrum’un Türkiyenin en ileri yerlerinden biri olduğu idda edilmektedir. Ancak yukarıdaki drumlar medeniyetten çok uzaktır. Buraya birkere gelen yabancılar diğerlerine Bodrum trafiğinden korku içerisinde alay ile bahsetmektedirler.

 

Yukarıda hususları dikkatinize yardım gayesi ile getirmeye çalışaktayım. Bunlar medeni dünyanın artık standart olarak düşünmeden tabik ettiği tecrübe edilmiş kaçınılmaz usullerdir. Bu gibi şeylerin bu işlerden sorumlu olan teknisyenlerin dikkatinden kaçmış olamasını hayret ve esefle karşılakmaktayım.

Bilmemek ve hata yapmak suç değildir. Ancak bilinmeyeni öğrenmeye çalışmadan bu devirde tekerleği yeniden içat etmek affolunmaması icap eden bir olaydır.

 

Bu sakatlıkların bir an evvel düzeltilmesini rica eder ve gerekli işlemin yapılacağını ümit ederim.

 

Saygılarımla,

 

 

Turgut A. Karabekir,  Y. Mimar

Begonvil Caddesi A-2

Dragot Sitesi

Torba, Bodrum

eposta: turgutk@erols.com

 

Dağıtım:          Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü, İzmir

Karayolları Bölge Müdürlüğü, Muğla

Bodrum Belediye Başkanlığı, Bodrum

Bitez Belediye Başkanlığı, Bitez, Bodrum

About The Author

0 Comments