Bodrum Sağlık Vakfı (BSF)

 

Dün benim çok mutlu bir günümdü. Son aylarda bizleri hergün başka bir ümitsizliğe sürükleyen haberler içerisinde, halkımıza olan güven ve inancı kaybetmeye başlamışken, bir tesadüf eseri, birden herşey değişiverdi.

15 Ağustosta yayınlanmış olan yazım nedeniyle, BSF yetkilileri benimle tanışmak istediler ve bana Turgutreist’teki tesislerini göstermek lütfunda bulundular. Bu kısa geziden ötürü halkımıza olan güvenim ve istikbal için ümitlerim tekrar kuvvetlendi.

Bu tesis, tam adıyla, BSF Engelli Çocuklar Eğitim Rehabilitasyon Merkezi, bir Türk olarak, bir Bodrum’lu olarak, hiç şüphesiz hepimizin iftahar edeceği bir başarıdır. Hiçbir devlet katkısı olmadan, Belediyelerin olumlu yaklaşışları ve Bodrum’un 36 hayırseverinin, kişisel gayretleriyle meydana getirilmiş olması, ileriye ümitle bakmamız için kâfi bir nedendir. Bu tesisi herkezin bilmesini, elinden gelen her yardımı yapmasını, daha da etkin olabilmelerine katkıda bulunmalarını, ümit ediyorum.

BSV, 1966 yılında Bodrum Devlet Hastahanesinin bir köşesinde kurulmuş, 2002 yılında da, Bodrum-Turgutreis Belediyesinin tahsis ettiği on dönümlük arazi üzerine, üyelerin bağışları ile yaptırılan yepyeni binada hizmete açılmış. Hâlen Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme kurumu, Turgutreis Belediyesi ve BSV arasındaki, üçlü protokolla yönetilmekte.

1500 M2 kapalı alana sahip, bireysel eğitim ve grup eğitimlerinin yapıldığı dört psikoterapi odası, fiziksel rehabilitasyona yönelik iki bireysel, iki grup fizikoterpist odası, oyun odası, revir, atölye, aile bekleme salonu, görsel eğitim odası, sosyal servis, çok amaçlı salon, mutfak ve yemekhane, yer almakta. İki katlı ve asansörlü olan bu yapı, engelli bireylerin güvenli, kolay ve rahat hareket edebilmlerini ve tüm erişebilecekleri seçenekleri düşünülerek düzenlenmiş.

Yemyeşil bir bahçe içerisinde, tarımsal rehabilitasyon alanı, oyun parkı, jakuzili ve ısıtmalı yüzme havuzu ve dinlenme alanları bulunmakta. Ayrıca atölye çalışmalarında el sanatları öğretimi de verilmekte. Bu çalışmalarda amaç, erken eyitimle çocuğun kişsel ve sosyal yaşam becerilerini destekleyerek, özgüven ve motivasyonunu arttırmak, toplumda kendine yeten, özdeğer duygusu gelişmiş, bağımsız bireyler olarak yaşamlarını sürdürmek olarak alınmış.

Servisler, Bireysel eğitim, Bedensel gelişim, Özbakım becerileri, Zihinsel gelişim, Duygusal-Sosyal gelişim, Dil gelişimi olarak verilmekte. Tesis içinde ve ev programları ile çocuğun günlük yaşamında maximum bağımsızlık kazandırılmakta. Bu programlar ailenin tam katılımı ve işbirliği ile yürütülmekte.

Hâlen merkezde 0 dan 21 yaşına kadar olan 76 çocuk, hiçbir ücret alınmadan, hizmetlerden faydalanmakta. Bodrum’da tüm belediyeler bu gayretele iş birliği yapmaktalar. Çocuklar her sabah yarımadanın hertarafından minibüslerle toplanmakta ve akşam geriye götürülmekte.

Eğitim sadece kapalı alanlara kalmayıp, piknik, gezi, deniz aktiviteleri ve doğa yürüyüşleri ile, engelli çocuklarımızın topluma, toplumun engelli bireylere karşılıklı uyumunu sağlayan önemli, bazen ailelerin de katıldığı etkinlikler ile gerçek hayata yaklaştırılmakta.

Dernek, Almanya’da İnternationaler Bund ve Hollanda’da Meden Reizen kurumlarıyla da işbirliği çerçevesinde, onların buraya gelmesi, bizim çocuklarımızın oralara gitmesini de gerçekleştirmekte.

Tesis plajlara 300 metre mesafede, mandalina bahçeleri içerisinde, üst katındaki engelli kişilerin ve ailerenin rahat ve güvenli bir tatil geçirmelerine de imkan sağlayıbiliyor.

Bir tek kelimeyle, gerçekleşmiş olan bu mükemmel girişim, hepimizin iftahar edebileceği bir harika. Hayata şansızlıkla başlayan yavrularımıza, ufak da olsa bir yardımda bulunabilmek için, gelecek yazımda bu konuya devam edeceğim. Bu yazıyı bitiriken, BSV kuran ve katkılarına devem eden 36 üstün insan, hayırseverleri de, candan tebrik ediyor, sevgi ile kucaklıyorum. Mekanlarının Cennet olacağına şüphem yok.

About The Author