Trafik işaretleri
İleri ve Sola Mecburi Yön
Sayın okuyucularım, yukarıdaki işaret ve yazısı, Trafik kuralları yayınından aynen kopyadır. Bu işaret hakkıında Ağustos 2002 ve Mayıs 2003 de yazdığım yazılarla, bunlarla beraber Karayollarına gönderdiğim dilekçelerle, bu işaretin yanlış yerde ve yanlış şekilde kullanılmasını yetkililerin dikkatine getirmiştim. Bugüne kadar hiçkimsenin aldırmadığı ve hiçbir düzeltme yapılmadığı bir yana, bakanlıktan gelen yazıda, kaçamak yollardan, işaretin doğru kullanılmakta olduğu idda edildi. Hazır son iki yazımda trafikten bahsederken bu konuyu da birkere daha, bugünlerde daha uyanık hareket etmeye başlayan Belediyelerimizin ve sizlerin dikkatine getirmekle bir fayda doğacağını ümit ediyorum.
Konu gayet basit:
- Şayet tek yönlü ve sola dönüş şeridi ilave edil(me)miş bir yolda kullanırlarsa gayet normaldir. İsterseniz ileri gidersiniz, ya da isterseniz sola dönersiniz.
- Amma şayet ana yola sola dönüş için bir şerit ilave edilmiş ise, bu işaret kullanılamaz. Nedeni de sola dönüş şeridine girdiğiniz zaman karşınızda artık yol yoktur, sadece bir orta yeşillik kısmı (refüj) vardır, karşınız doludur, fiziken ileriye gidemezsiniz.
- İleriye gitmek isterseniz sağa doğru kaymanız ve sağınızdan gelmekte olan aracın yolunu kesmeniz gerekir.
- Yani işaret size (ileri ve sola mecburi yön) derken sol şerittekine yanlış bilgi vermektedir. İşaretin bu gibi durumlarda kullanıması yanlıştır.
Bu yanlış kullanımı yarımadamızın birçok yerinde görmekteyiz. Bir taraftan halkımızı yasalara uymaya, kurallara saygı göstermeye teşvik ederken, yaptığımız uygulamaların mantıklı olması şarttır. Yukarıdaki gibi aptalca yapılan bir uygulama ancak halkımızı tehlikeye sokmakta ve kendilerini açıkgöz sanan saygısızların bu hatâdan istifade ederek, evvela sola dönüş şeridine grip sonra sağdakinin önüne geçmekle suiistimal etmelerine neden olmaktadır.
Bir başka sorun da yol başlarındaki DUR işaretlerinin yanlış yere konmuş olmasıdır. Bu işaretlerin tam iki yolun kesiştiği noktada olması lazımdır, birçok yerde olduğu gibi,10-15 metre evvel değil. Bu nedenle, yerinde yaptığım izlemelere göre, durulması gereken bu işaretlerde hiç kimse durmamaktadır.
Bu utanç verici hereketlerin olageldiği birçok defa gazetemizde yazmış, ayrıca hem Bodrum Belediyesine hem de Bakanlığa göndermiştim. Aldıran olmadı. Bu konu üzerinde ısrarla durmamın nedeni de şudur:
Uygarlık yasalara uymak ve başkalarının haklarına saygı göstermekle başlar. Bu nedenle toplumun âhenk içerisinde hareketini sağlamak için yasalar yapılmıştır. Bu yasalar şayet kullanılamayacak kadar kötüyse, halk uygulamamak yolunu bulur. Bu da yetkililerin halkı yasalara uymamaya zorlaması olarak tercüme edilebilir.
Birtaraftan yasalara uymayanları cezalandırıken diğer yanda bu şekilde bilgisizce hareket etmek ancak olumsuz neticeler verir ve biz hiçbir zaman uygar bir seviyeye erişemeyiz.
Basit gibi görülen bu gibi yanlışlıklar, aynen yaygın bir hastalık gibi, ufaktan başlayarak yasalara uymamak alışkanlığını yaratır.
Bakanlıktan ümidimiz yok gibidir amma, Karayollarına ait olsun olmasın, yarımadamızda bu yanlış kullanımların sona erdirilmesini Belediyelerimizden ve Emniyet amirliklerinden, rica ve talep ediyoruz.
Sayın Valimizin de bu konu hakkında yetkililerine uyarıda bulunmasına ümitle bakıyoruz.
Son yorumlar