Trafik cezaları
Geçen yazımda trafik kurallarının uygulasması hakkında çağrılarda bulunmuştum. Aşağıdaki bilgilerin birçok kişi tarafından bilinmediğini düşünerek hatırlatmayı faydalı buluyorum.
Trafikde yapılan hatalardan bazıları ve bunlara 2005 yılında uygulanacak YTL ceza mikdarları:
Kırmızı ışıkda geçmek: 92.40
Hız limitini %30 a kadar aşmak: 92.40
Hız limitini %30 dan fazla aşmak: 188.30
Emniyet kemeri bulundurmamak : 45.80
Emniyet kemerini kullanmamak: 45.80
Alkollu içki alarak araç kullanmak: 379.00
Uyuşturucu madde alarak kullanmak: 760.90
Araç kullanırken telefon ile konuşmak: 45.80
Araçtan dışarı birşey atmak, dökmek: 45.80
Sürücü belgesiz araç kullanmak: 188.30
Sürücü belgesini yanına almadan kull: 92.40
Muayene süresini geçirmek: 45.90
Trafik polisi işaretine uymamak: 92.40
Taşıt yolu üzerine park etmek: 45.80
Yasak yere parketmek: 45.80
Kazaya karışınca kaçmak: 92.40
Araçları trafiğe uygun hızda ve
Şerit içinde kullanmamak: 92.40
Dönüş ve geçiş kurallarına uymamak: 45.80
Malî sorumluluk sigortası yaptırmamak:45.80
Yukarıdaki cezalar gayet geniş kapsamlı ve ayrıntılı olan tarfik kuralları ve cezalarını içeren kanundan alınan rakkamlar. Bu bilgilerin daha doğru ve son yayınının Emniyet Müdürlüğü ve Şöförler Birliğinde olması gerekir. Bu bilgilerin de, zaman zaman, halkımızı uyarmak gayesiyle yayınlanması faydalı olacaktır.
Bu para cezalarına ilaveten yapılan yasa dışı hareketlere, cinsine göre verilecek, kötü puan ve kullanıcı belgesinin alınma kurallarını da açıkca belirtmek lazımdır. Örneğin, içkili araç kullananların ilk seferinde üç ay, ikinci seferinde bir yıl, belgesinin alınması gibi.
Kanunda belirlenmiş olan cezalar uluslararası normlara yakındır. Yasak yere park etmekden alınması gereken 45.80 YTL, yâni yaklaşık 35 USD, az bir para değildir. Yapılması gereken ve bizim istediğimiz, bu yasanın ve kurallarının ciddiyete alınması ve gereğince uygulanmasıdır.
Bodrum belediyesinin artık nereye park yapılmasına müsade edileceği nereye edilmeyeceği hakkında bir karara erişmiş olması gerekir. Bu konudaki evvelce yaptığımız öneriler dikkate alınarak, bir hafta yap, bir ay yapma, tutumundan vazgeçilmesi lâzımdır.
Tekrar ediyorum, bir vatandaş olarak bu istekler bizim doğal hakkımızdır. Yetkililerin de bize karşı olan sorumlulukları ve borçlarıdır. Can ve malımızı korunmak, huzur içinde yaşayabilmek, uygar görünebilmek için, kendilerinden sadece vazifelerini hakkıyla yapmalarını istiyoruz. Başka birşey değil.
Son yorumlar