Karayollarına Bitez Kavsagı 1

Sayın Yakup Dost
Genel Müdür
Kara Yolları genel Müdürlüğü
Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı
Info@kgm.gov.tr
31 Temmuz 2014
Bodrum, Bitez kavşağı hakkında.

Sayın Başkan:

Ufak aksaklıklar olmasına rağmen, büyük bir tehlike yaratmadan işleyen Bitez kavşağı, ana yolun onarımı akâbinde yeniden tasarlandı ve işlemeye açıldı. Bu işlemle beraber de inanılmayacak bir acîbe yaratılmış oldu. Binlerce insan, her allahın günü, kelleyi koltuğa alarak, dünyada eşi emsâli olmayan bu kavşağı kullanmak zorunda. Can ve mal kaybı her an gelebilecek bir olasılık.
Kavşak Çevre yolu üzerinde, bir yönde Bitez köyüne ve diğer yönde Bitez senayi bölgesine giden yolların kesiştiği noktadadır. Çevre yolu Bodrum’u, yarımadanın batısına bağlayan ana arterdir. İki şeritten oluşur ve süratli bir yol olmanın her karakterine sâhiptir. Kesişen yollar ise tek şerit olmalarına rağmen, kavşağa girişler iki şerit olarak verilmiştir.
Kavşak dairesi hiçbir manevraya, şerit değiştirmeye, zaman ve mesafe vermeyecek kadar küçüktür.
Halkımızın çoğunluğu, yol hakkının daire içerisindeki aracın olduğunu bilmemektedir. Bunu belirtmek için işaretler konmuş olmasına rağmen sürücülerin yaklaşık %90’ı bu kuralı dinlememktedir. Kurala uyanlar ise, kaosa daha fazla katkıda bulunmakta ve tehlikeyi arttırmaktadırlar.
Şayet araç kullananlar yol hakkının daire içinde olanın olduğunu bilmiş olsalardı, büyük bir olasılıkla, çok zaman, ana yoldan gelen araçların daireye girmesi hemen hemen imkânsız olurdu.
Burası bir ölüm kavşağı niteliğindedir. Böyle bir kavşağın vaktiyle ışıklarla idare edildiğinde çalışırken, neden bozularak bu hâle getirildiğini anlamak ise mümkün değil.
Ana yolun iki tarafında da, iş yerleri ve bankalar bulunuyor. Bunlar arasında gidip gelmek zorunda olan yayalara ise, hiç bir çağdaş geçme imkân ve hakkı tanınmamıştır. Her dakka var olan kaosa bir de yayaların kendilerini yola atmalarıyla doğan sıkıntı ve tehlike ilave olmaktadır.
Işıksız çalışan, bukadar çok gereksinimi kapsayan, yeteri kadar şerit sağlanmamış, yayaların da kullanması gereken, bukadar küçük bir dairenin, hiç bir çağdaş ülkede de eşi emsali de yoktur.

Sayın Başkan, şayet bu kavşak doğru yapılmış olsaydı, öncelikle bukadar küçük olmaması gerekirdi. Ayrıca, dur işaretinde durmayan, kırmızı ışıkta geçen, istediği yerde sollayan, istediği hızda giden sörücülerin bol olduğu bir toplumdan, böyle bir yetersiz daireyi kurallara uyarak kullanmalarını beklemek, hiç de gerçekçi değil. Bunun kanıtı her an yaşanan kaos.
Bütün kavşağı baştan tasarlamadan alınabilecek önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
Öncelikle bizim kural bilmeyen ve dinlemeyen sürücülrümüz var oldukça, bu kavşak ışıksız çalışamaz, çalıştırılmaya da yeltenilmemelidir.
1) Her yol başına ışık konmalı,
2) Yollardan çıkışları ve yollara girişlerin kavşağa girmeden sağa dönmeleri için dairenin dışına şeritler ilave edilmeli, bu şeritlerin yollara çıktıkları yerde (dur) veya (sola yol ver) işareti konmalı,
3) Daire kenarındaki ışıkların zamanlaması:
a) Ana yol her iki yönden de, ayni zamanda, 60 saniye, bu bittikten sonra,
b) Bitezden gelen yan yol, 30 saniye, bu bittikten sonra,
c) Senayiden gelen yol, 30 saniye.
4) Işıkların kırmızı olduğu dönemlerde, 15’er saniyelik gecikme ile, yayaların yolları geçebilmelerine de olanak sağlanmalı.
5) Bu sistem ile kavşak için bir ışık devresi 2.5 dakkada tamamlanabilecektir. Benzeri bir ışıklama, yayalara imkân tanımamakla beraber, daha komplike durumu olan Gümbet kavşağında uygulanmıştır.

Sayın başkan, muhakkak ki emrinizde bu kavşağı tasarlamış olanların dışında, çağdaş ülkelerde bulunmuş, benden daha fazla deneyi olan, elemanlar vardır. Bilgili kişileri vazifelendirerek gereken düzeltmelerin yapılabileceğine inanıyoruz ve ümit ediyoruz..
Bodrum sakinleri olarak, her gün maruz kaldığımız tehlikelerden bizi kurtarmanızı saygılarımızla rica ederiz.

Turgut A. Karabekir, Y. Mimar, AIA
Bodrum, Muğla
turgutk@gmail.com

CC. İzmir 2. Bölge Müdürü sayın Abdülkadir Uraloğlu: bol02@kgm.gov.tr
Bodrum Belediyesi başkanı Sayın Mehmet Kocadon: info@bodrum.bel.tr

About The Author