Hastahane kavşağı
Burası tam bir melodrama sahnesi. Antik tiyatroya yakın olması da buna uygun düşmekte. Bu kavşakda da geçen yıl konan bir trafik ışığı mevcut. Ancak kimin sola kimin sağa nereden döneceği belirtilmemiştir ve herkez istediği gibi hareket etmekde. Zaman zaman burada 4-5 şerit meydana gelmektedir. Hatta bazan buna yanlarda mevcut olan genişlikten istifade eden açıkgözler de ilave edilirse bir bayram yerine dönüşmekte. Burada iki hattan 4-5 hatta toplulaşan trafik ışıktan sonra tekrar ikiye inmek zorundadır ve vasıtalar birbirlerini itiştirmekteler. Bu ağlanacak hale gülmekten başkada çare yok. Bodrum yönünde belirlenmemiş olan ne olduğu da belli olmayan yarım oto genişliğinde bir yer mevcuttur. Kimi burasını çizgi üzerinde durmaya mecbur olarak sola dönüş için kullanmakda kimiside orada durup açıkgözlük ederek sağdaki otoların önünü kestirmekte. Burada da içmelerdeki gibi yalınış bir levha mevcuttur. Yani gene vatandaş nizamsızlığa teşvik edilmektedir.
Her iki yönde bu mevkide yolun üç şeride çıkarılması, sola dönüş bekleme şeritlerinin oluşturulması, yol işaretkerinin yukarıda birinci Bodrum girşi için belirtiğim şekilde konulması gerekmektedir.
Gümbet kavşağı.
Buradaki problem aynen Bodrum ikinci girişindekinin gibidir.
Her iki yönde bu mevkide yolun üç şeride çıkarılmalıdır. Yol işareti üç hat göstermelidir. En soldaki sadece sola dönüş kavsi, ortadaki sadece doğru gitme sağdaki de hem doğru gitme hem de sağa dönüş hatlarını göstermelidir.
Bu suretle soldaki şerit sola dönmek için kullanılacak sağdaki iki şerit de engellenmeden yoluna devam edebilecektir. En sağdaki şeritte ayni zamanda sağa dönecektir.
Konacık Yolu.
Bu yolun inşaatı 2001 yılında tamamlanmıştır. Ancak yol iki şerit olarak çizgilenmiş olmasına rağmen her iki yönde yolun sol tarafında yirmi santim, sağında da elli santim genişliğinde ne olduğu bilinmeyen çizgiler çekilmiştir. Bu yolun yeniden yapılması meydana gelen birçok kazaları önlemek için yolun genişlemesi ve iki şeride çıkarılması gayesiyle olduğunu sanıyorum. Ancak yolun kenarına park etmeyi önleyebilmek olanağı olmadığından yer yer yol tek şeride düşmekde. Yüzeyinin düzelmiş olmasından ötürü yol daha da süratli bir hale geldiğinden eskisinden daha tehlikeli olmuştur.
Ortadaki yeşil saha biraz darlaştırıldığında bu yolun iki şerit olarak calışması ve aynı zamanda park yeri sağlanabileceği imkan dahilinde. Her halûkarda bu yolda park yapılır mı yapılamaz mı ve kaç şerittir belirlenip sıkı kontrol edilmesi şarttır. Bu yolun etrafı iş yerleriyle sırlanmış olduğundan park edilmemesini sağlamanın da hemen hemen olanaksız ve mantıksız olduğunu ilave etmek yerinde olur.
Bu yol biraz genişletilmeli ve yanlardaki çizgiler kaldırılarak iki trafik şeridi ve bir park şeridi çizgisi belirtilmelidir.
Konacık kavşağı.
Yukarıda belirtilen yolun devamında olan bu kavşakta bir ışık mevcut. Ancak bu ışıkta bekleme ve sola dönme şeridi sağlanmadığından sola dönecek vasıtalar yolu kapatmakta ve genişletilmiş olan yolu tekrar dar bir duruma getirmekteler. Hele yolun sağında park etmiş vasıta varsa bu durum daha da sıkıntılı olmakta. Bu hadise her daklika Belediye binasının tam önünde yaşanmakta. Buna da kimse aldırmıyor.
Yolun her iki tarafında da ve ortadaki yeşil sahada da bekleme şeridi yapmak için imkan mevcuttur.
Her iki yönde bu mevkide yol üç şeride çıkarılmalıdır. Yol işareti üç hat göstermelidir. En soldaki sadece sola dönüş kavsi, ortadaki sadece doğru gitme sağdaki de hem doğru gitme hem de sağa dönüş hatlarını göstermelidir.
Bu suretle soldaki şerit sola dönmek için kullanılacak sağdaki iki şerit de engellenmeden yoluna devam edebilecektir. En sağdaki şeritte aynı zamanda sağa dönecektir.
Bodrumdan çıkış rampası.
Bu rampanın inşaatı yeni tamamlandı. Bu ameliye sırasında yolun kenarındaki tampon korkuluğu yolun seviyesinin biraz yükseltilmesinden ötürü yeniden inşa edildi. Ancak bu korkuluğun yüksekliği dünya normlarına uymamakta ve koruyacakları vasıtaya korkunç bir tuzak hazırlamakta. Bu korkuluklar bir vasıta vurduğunda tampon hizasında konduğundan vasıtanın korkuluktan yansımasını ve uçuruma düşmemesini sağlamalıdır. Burada ise okadar yüksek konmuştur ki, şayet bir vasıta buna vuracak olsa korkuluk otonun camından girerek sürücünün başını koparacaktır. Kaldıki mevcut korkuluğun postaları bukadar yüksekte olan bir korkuluğa gelecek ani gücü tutabilecek yetenlikde de değildir. Yani bu korkuluk sadece bir tehlike yaratmakta. Bu tatbikatı da hayretle izlemiş bulunuyorum.
Korkuluğun beynelminel normlara uygun olarak alçaltılması gerekmektedir.
Bodrum’un Türkiyenin en ileri yerlerinden biri olduğu idda edilmekte. Ancak yukarıdaki drumlar medeniyetten çok uzak. Buraya birkere gelen yabancılar diğerlerine Bodrum trafiğinden korku içerisinde ve alay ile bahsetmekteler. Ve oto kullanmamalarını tavsiye ediyorlar.
Yukarıda belirtilen hususları medenî dünyanın artık standart olarak düşünmeden tatbik ettiği tecrübe edilmiş kaçınılmaz usuller. Bu gibi şeylerin bu işlerden sorumlu olan teknisyenlerin ve yerel yetkililerin dikkatinden kaçmış olamasını hayret ve esefle karşılakmaktayım.
Bilmemek ve hata yapmak suç değildir. Ancak bilinmeyeni öğrenmeye çalışmadan bu devirde tekerleği yeniden içat etmek affolunmaması icap eden bir olay.
Aylarca evvel yukarıdaki yalnışlıkları Bayındırlık Bakanlığı Karayolları merkezine ve şubelerine ve Belediyelere bildirdim. Hiçbir cevap almadım ve hiçbir düzeltme yapılmadı. Bu nedenlerle bir hayat kaybı olduğunda bu işlerdem mesul kişilerin nasıl uyku uyuyabileceklerini merak ediyorum.
Bitez’de buna benzer bir kavşak problemi olduğunu sayın belediye Başkanı Remzi Güngörün dikkatine getirdim. Bu hatanın yazımdan iki hafta sonra hemen düzeltilmeye başlandığını da burada ilave etmeyi hem bir vazife hem de zevk addediyor ve bundan ötürü Bodrum için ümitsizliğe düşmüyorum.
Bodrumlular bu şehir sizin şehriniz, bu yollar sizin yollarınız, bu canlar sisizin canınız, uyanınız ve bu yalnışlıkların düzeltilmesini isteyiniz. Bu sizin vazifenizdir.
(Gelecek yazımda Bodrumun Simgeleri hakkında yazacağım)
Son yorumlar