Bodrumun yolları, trafiği, ve kavşakları:

Birinci yazımdaki “Bodrumda ölüm vakası ancak tabii şartlardan olurdu. Bugün yerli ve bilhassa İstanbul ve Ankaradan buraya gelen trafik canavarları hergün birkaç kişinin canını almakta ve mal kaybına sebep olmaktalar.” hakkıında açıklamalar.

 

Bodrumun yolları, trafiği, ve kavşakları:

 

Bir şehrin binalarından sonra en çok etkili olan unsuru muhakkak ki yollarıdır. Bodrum yirmibeş yıl evveline nazaran bu husuta çok ilerleme kaydetti. Bugün yarımadayı vasıtanızı parçalamadan çevrelemek kabil. Ancak yolu açmak kafi değil. Yolun iyi bir malzeme ile yapılmış olması gerek. Bodrum yarımadasındaki yollarının  yüzde doksanı çakıl üzerine katran dökülerek yapılmıştır. Bu tarz en iptidai bir yol yapımıdır. Devamlı olarak bakım ister ve kenarları herzaman kırılarak yol darlaşır ve çok tehlikeli bir hale gelir. Bizim yollarımızın durumu da budur. Çok zaman bakım yapılamamaktan ve bu darlaşmalardan ötürü kazalar meydana gelmektedir. Medeni dünyada bu yol türü ancak geçici bir şantiye yolu olarak kullanılmakta.

Yaz aylarında istilaya uğrayan Bodrumda trafik yükü 4-5 misline yükselmekte. Yerli vasıtalar dahil olmak üzere bilhassa dişarıdan gelen vasıtalar hiçbir usul ve nizama riayet etmeyerek bu kifayetsiz yolları bir kan banyosuna çevirmekteler. Belki bugün sadeced komşunuz kazaya kurban gitmiştir yarın sizin çocuğunuz gidebilir. Bu trafik canavarlarına yeter demek sizin hem hakkınız hem de vazifenizdir. Yapılamıyor diye birşey olamaz. Evvela kendiniz kanunlara uyunuz sonrada başkalarının uymasını isteyiniz.

Birkaç yıl evvel İstanbulda bile trafik ışıkları yoktu, sonrada duranlara dayak atılıyordu. Şimdi artık ışıklarda durmak öğrenildi. Ancak bunu devamlı olarak kontrol etmek icap eder. Birçok defa gözlerimin önünde Bodrum polisi yanımda dururken kırmızı ışığı geçen otoyu durdurmamıştır. Buna isyan etmek gerek. Bu oto yarın sizi çiğneyebilir. O polisin çocuğunu da çiğneyebilir.

 

Bodrum’un yol kavşakları:

Eskiden yapılan ve henüz onarılmamış olan yollara sözüm yok amma yeni yapılan yalınış tatbikatlara hayretler içerisinde bakmaktayım. Dünyada iletişimin ve bilgi paylaşımının bukadar mevcut, kolay ve ücretsiz olduğu bir devirde, örnekleri mevcut iken bukadar hatâlı kararları kim alıyor diye de merak içerisindeyim. Bu hatâlı karar ve uygulamalar her gün yeni bir mal veya can kaybına sebep olmakta ve hiç değilse para harcandığı halde halkımıza laik oldukları kolaylığı sağlamamakta. Aynı zamanda da halkımızı yasalara uymamaya teşvik etmekte. Bu gülünç ve aynı zamanda çok acı olan durumlar Bodrumun yol kavşaklarında meydana gelmektedir.

 

Torba kavşağı:

Bu kavşak Bodrumun en işlek ve tehlikeli olanlarından birisi. Her zaman burada can ve mal kaybına sebep olan kazalar meydana gelmekte ve çok zaman çok tehlikeli anlar yaşanmakta. Yolun orta kısmına çok geniş bir yeşil saha yapılmış olmasına rağmen yolun iki yanında başlanmış olan genişletme ve kavşak projesi iki yıldır yarım kalmış olarak duruyor.

Bu kavşağın her iki tarafında da çok uzun bir yokuştan iki taraftan da aşağıya kavşağa doğru  vasıtalar büyük bir süratle gelirler. Kavşakda bir trafik yuvarlağı mevcut. Ancak bu yuvarlağa girebilmek için arabalar yavaşlamak mecburiyetindeler. Bu nedenle de yukarıdan arkalarından gelen hızlı trafiğin baskısı altnda. Kaldıki bu daire içerisinde ancak iki arabanın beklemesine yer var ve diğerleri yol üzeründe kalmakta. Bu çok korkunç ve tehlikeli durumlar yaratmakta.

Torba yoluna sola dönülecek yönde en az 10, Yalıçiftliğine sola dönülecek yönde en az 5 vasıtalık bir yavaşlama ve bekleme şeridi ilave etmek için yer mevcuttur ve bu çok basit bir ameliyedir. Bunun bir an evvel yapılması en azından medeni bir hareket olacak.

Torba yolundan ana yola çıkışta vasıtaların durması için konmuş olan “dur” işareti yalınış yerde. Dur işaretleri vasıtanın nerede durması isteniyorsa oraya konulur. Bu beynelminel bir gerçektir. Mevzuabahis işaret vasıtaların durması icap eden noktadan 15-20 metere evveline konmuş. Vasıtalar burada durursa gelen vasıtayı görme olanakları çok kısıtlı. Bu nedenle vasıtalar burada durmamakta ve her seferinde kanuna aykırı harekete mecbur edilmekte. Ayrıca alandan gelen trafiğe yol göstermek için konulan yol işaretleri Torbadan ana yola çıkacak trafiğin alandan gelen trafiği kapatmaktadır. Bu çıkışta hızlanma şeridi henüz inşa edilmemiş olduğundan yukarıdan süratle gelen vasıtaların tehdidi altında yola çıkmak riskini almak zorunluğu var. Aynı zamanda trafikde meydana gelen bu aralıktan istifade etmek isteyen ikinci vasıta çok zaman önündeki vasıta yürümeden onun arkasına çarpmakta. Pratik olarak yola çıkmak isteyen vasıta kanunsuzda olsa mecburen ana yol kenarında ve durulması gereken yerde durmakta. Ancak “dur” işaretini geçmiş olduğundan arkadan gelen vasıtanın önünün boşaldığı zaabına kapılması olanaklıdır. Bu gerçek de burada sık sık olan kazaların sebeplerinden birisidir. Diğer gülünç bir olay da kazalara zabıt tutan ve suçlu ile suçsuzu tesbit eden Jandarma veya polis bu gerçeğe önem bile vermemektedir.

Halen genişletilmiş olan bu kısımda hızlanma şeridinin bir an evvel inşa edilmesi elzemdir ve kolayca tatbik edilebilecek bir şeydir. Yol işaretlerinin de yerinin değiştirilerek durulacak yere konması gerekmektedir.

 

İçmeler kavşağı:

            Ana yoldan içmelere doğru verilen sola dönüşde bir bekleme şeridi mevcut. Ancak buradaki işaret hatalı. Otoların gidebileceği yol imkanı yani müsadesi oklarla gösterilen bir tabeleyle belirlenmiş. Bu tabela tek çizgi ile hem sola dönmeyi hem de doğru gitmeyi göstermekte. Yani soldaki bekleme şeridine giren birisine vazgeçip ileri de gitmek imkanını sağlamakta. Yani gel sen burada kaza yap denmekte. Ve burada devamlı olarak kazalar olmakta.

Bu işaret üç hat göstermelidir. En soldaki sadece sola dönüş kavsi, ikitaneside sadece ileriye gidiş hatları.

 

Bodrum girişleri- Birinci giriş:

Yaz başında yeniden tanzim edilmiş olan yolda şimdi kısmen silinmiş olan iki şerit belirlenmiştir. Ne Bodruma birinci girişde nede ikinci girişde ne de Gümbet girişinde vasıtaların sola yani Bodruma dönebilmeleri için bekleyecekleri bir bekleme şeridi yok. Bu nedenle her üç ışıkda da vasıtalar ana yol üzerinde durmaktalar. Bu nedenle de iki şerit olarak belirlenmiş olan yolda bazan üç bazan dört vasıta yan yana durmakta. Burada hiçbir dönüş levhası yok. Kimin nereye gideceği belli olmamakta ve ileride tekrar iki şeride dönüşmesi zorlaması meydana gelmekte. Daha kötüsü halkımız bu planlamanın kötülüğünden ötürü kanuna aylırı harekete teşvik edilmiş olmakta buna alışmakta ve polisin gözü önünde kanun çiğnenmekte. Yukarıdan gelen iki şeritli yolun sol şeridi karşısında kavşağın karşı tarafındaki yolun ortasındaki yeşil saha vardır. Yani sol şeritte duran vasıta yoluna devam ettiğinde sağndaki vasıtanın önünü kesmeye mecbur.

Yol burada geniş olduğundan ve ortasında yeşil saha mevcut olduğundan kolaylıkla en az 5-6 vasıtalık bekleme şeridi oluşturmak,  bu yanlışlığı ortadan kaldıracak ve ana yoldaki trafiğin  etkilenmesi ortadan kalmış olacaktır.

Her iki yönde bu mevkide yolun üç şeride çıkarılmalıdır. Yol işareti üç hat göstermelidir. En soldaki sadece sola dönüş kavsi, ortadaki sadece doğru gitme sağdaki de hem doğru gitme hem de sağa dönüş hatlarını göstermelidir.

 

Bodrum girişleri- ikinci giriş:

Burada da problem yukarıdakine benzemektedir. Yol burada daha da geniş olduğundan kolayca düzeltmek imkanı da mevcuttur.

Her iki yönde bu mevkide yolun üç şeride çıkarılmalıdır. Yol işareti üç hat göstermelidir. Gümbet yönünde en soldaki sadece sola dönüş kavsi, ortadaki iki hat sadece doğru gitme hatlarını, Torba yönünde en soldaki sadece sola dönüş kavsi, ortadaki hat doğru gitme hattı, sağdakide hem doğru gitme hem de sağa dönmeyi göstermelidir.

Bu suretle soldaki şerit sola dönmek için kullanılacak sağdaki iki şerit de engellenmeden yoluna devam edebilecek en sağdakide sağa dönebilecektir.

Devamı geleck yazımda.          

 

About The Author