Eskişehir Bel başkanına sel hakkinda

Yılmaz Büyükerşen
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı

14 Ağustos 2014

Yılmaz bey, Sayın Başkan:

Hiç şüphem yok siz günümüzde hayatta olan en başarılı belediye başkanımızsınız. Çalışmalarınız nedeniyle sizi candan kutluyorum. Gelecek yıllarda yeni gelişmelere ve başarılara neden olacağınızı da ümit ediyorum.
Bu mektubu sizden bir kişisel çıkar veye politik kazanç bekleyerek yazmıyorum. Gayem uzun yıllardır edindiğim deneylerden oluşan brikimlerimi paylaşmak, yurdumuza faydalı olacak zemini temin etmektir. Sizin başarılı kişiliğinizde bu zemini bulabileceğimi düşünüyorum.

Sorun şu: Bugün ülkemizde hiç bir belediye sel suları yönetimi ve buna bağlı olan deniz / göl pisliği hakkında çağdaş bir yöntem uygulamıyor. Çağdaş ülkelerde var olan yönetmeleri de uygulamak için bir girişimde bulunmuyor. Mal ve can kayıpları devam ediyor ve buna âfet denerek kulak arkası ediliyor. Halk da, devlet de, aldırmıyor. Bu hususta Cumhuriyet gazetesinde çıkmış olan yazımı ekliyorum, okumanızı rica ederim.
Ben 50 yıldan fazla ABD’de inşaat sektöründe, üst düzeyde Mimarlık yaptım. Orada uygulanan çağdaş yöntemlerle çalıştım. Storm Water Manegement bir bilim dalıdır, kuralları da belediyeler tarafından uygulanır. Mesleğim icabı, ben ve ofsimizdeki herkez, bu yöntemlerle çalışmış olduğumuz için, bu bilgileri yurdumuzda birçok belediyenin dikkatine getirdim. Maalesef milli hastalığımız olan, başkasından bilgi almaya karşı olan komplekslerimiz, başarılı olmama mani oldu.
Sel felâketleri gittikçe artmaktadır. Çünki küresel ısınma nedeniyle iklim şartları uçlara toplanmak eğilimi göstermektedir. Sizin gibi aydın bir insanın, neler yapıldığını gördüğünde alâkadar olacağınıa, eminim. Bu nedenle beş on dakkanızı ayırıp her iki yazıyı da okumanızı rice ediyorum.
İlgilendiğiniz takdirde, bir gazete makâlesine sığmamış olan, daha ayrıntılı bilgileri de göndermeye, Eskişehir için gereken önlemlerin ana hatlarında yardımcı olmaya, hazır olduğumu, bilmenizi isterim.
Ayrıca, sizin gibi namı bütün ülkeye yayılmış olan bir Belidiye başkanın bu yöntemleri uygulamaya başlamasının da, uyum göstermeyen diğerlerine yaapmaları gerekenler hakkında örnek olacağını ve bir darboğazı atlayabilmemizin yolunun açılacağını, ümit etmekteyim.

Saygılarımla,
Turgut A. Karabekir, Y. Mimar, AIA

About The Author