Kürt Petrolü

Cumhuriyet gazetesi, sayfa 2, 12 Aralık 2007

 

Birinci sayfada verilmesi gereken haber, Washington Post’tun Ekonomi bölümünde çıktı. BOP’nın babalarından Richard Perle’nin adı karışan haberlerin Türkiye için önemini değerlendirmemek gaflet olur. Bu da onlardan birisi.

Irak’ın ayrılmaya hazır Kürt Bölgesi bağımsız hükümetinin Başbakan yardımcısı Omar Fattah Hüseyin, Barbour Griffith & Rogers kulis firmasının Washington’daki malikanesinde ağırlandılar. Toplantıya eski savunma bakan yardımcısı Richard Perle, eski Beyaz Saray yardımcısı I. Lewis Libby, eski Beyaz Saray basın sözcüsü Tony Snow katıldılar. 28 Kasım da Hüseyin bölgenin petrol bakanı Ashti Abdullah Hawrami ile beraber, önemli ilişkilerde bulunmak için Huston Texas’a giti.

Kukla Irak hükümeti ABD ile petrol kaynakları anlaşmasını gerçekleştiremiyor izlemi verilirken, ABD’nin sözde memnuniyetsizliğine rağmen, Kürt hükümeti yabancı firmalarla anlaşmalar yapıyorlar. Firmaların on milyar dolar yatırım yapmaları ve üretimi günde bir milyon varile eriştirmeyi planlıyorlar. Oyuncular arasında Bush’un seçilmesine büyük maddi katkılarda bulunan, şimdi Beyaz Saray Dış İlişkiler Kurumunda danışman, Hunt Oil’un CEO’su Ray L. Hunt da var!

Hawrami yeni açılacak kuyulardan yabancı firmaların yüzde 15 den fazla almayacağını, hatta payın emniyetli bölgelerde daha da az olacağını söyliyor. Çıkacak petrolün de Türkiye üzerinden ihraç edileceğini belirtiyor.

Bir yandan Türkiye’nin petrol şirketleriyle imzaladığı gülünç anlaşmalarda yüzde 2.5 e razı olurken, diğer yandan varlığı bile kanıtlanmamış Kürt devletinin yüzde 85 alması ilginç.

Diğer yandan Türkiye’ye Barzani ile diyaloğa girmesi, yoksa Kerkük-Yumurtalık hattı yerine, Kerkük-Musul-Hayfa hattı destekleneceği santajı ortaya çıkıyor.

  1. Perle’nin tekrar ortaya çıkışı BOP’nin yürürülükte olduğuna şüphe bırakmıyor. Kerkük ve Suriye petrol sahalarının Türk hudutları içine girdiği konuşulduğu halde, hiçbir girişim yapılmaması da aynı denklemin bir ayağı mıdır?

Beyaz Saray konuşmalarındaki gizlilik, PKK ile mücadeledeki duraklama, Kürt bölgesi yetkilileri ile iliişkilerdeki değişiklik, bunların hepsinin BOP’nın gelişmesine uygun düşmesini bir raslantı olarak kabullenmek gaflet olur.

BOP oyununun son perdeleri yaklaşırken Türkiye’nin çıkarlarını hükümet koruyacağa benzemiyor. Tutum ümit verici değil. Ne zaman? Kim koruyacak?

 

 

Ali Turgut (Turgut A. Karabekir)

turgutk@gmail.com

 

 

About The Author