Referandum Zehiri
Parlementonun karar vermekte zorlandığı özel bir durumda halkın oyuna başvurmak, seyrek olsa da, kullanılan bir yöntemdir.
Bireyin karar vermek yeteneği ve özgürlüğü olan toplumlarda uygulanırsa, bazen demokratik bir veriye erişilebilir. Çok zaman da, yanlış sonuçlar alınır.
Örneğin: Ekonomisi, etnik karışımı, teknoloji önderliği, sosyal seviyesinin yüksekliği nedeniyle, üstün ve büyük bir ülke ölçüsünde olan ABD’nin Kaliforniya ayaletindeki Önerge 13 olayı, dünya için bir örnek olabilirdi. Fakat alınan kararın yanlışlığı, ekonomisini tamamen çökeltti. Referandumların yaygınlaşması, kararların deneyimsiz halk tarafından alınmasıyla parlemento sistemi yozlaştı.
ABD gibi, eğitim seviyesi yüksek ve özgür bir toplumda iyi sonuçlar vermeyen referandum, şayet;
Bireylerin karar vermek yeteneğinde olmadığı,
Özgürlüklerinin bağımlılığa dönüştürüldüğü toplumlarda uygulanırsa, demokrasi yok olur. Şayet toplum iktidara bağımlıysa, referandumdan alınacak oy, iktidarın istediği olacaktır. Bu şartlarda referandumun yegane anlamı iktidarın istediği oyu parlementoda zorlanarak değil, halk üzerinden elde etmesidir. Referanduma gidildiğinde:
Dış baskılardan kaçılabilir,
İç baskılara karşı durulabilir,
Halk sebep gösterilerek,
İktidar istediğini elde etmiş olur.
Kısacası Demokrasi otokrasiye dönüşür. Parlementer sistemin çökmesi, yerini tek el yönetimine verir.
Referandum’un yukarı şartlarda sık sık kullanılması ise parlementoyu atlamaktan başka bir anlam taşımaz. Referandumdan uzak durmak gerekir.
Bu aşamada ABD, eli kanlı, demokrasisi yozlaşmış, çok kötü bir örnek oluştururken, onu tâkip edenleri de felakete sürükleyecektir.
Kılavuzu karga olanın …….
Son yorumlar