05 Eylül 2007 de Yarımada gazetesinde çıkan makale
05 Eylül 2007 de Yarımada gazetesinde çıkan makale
Trafik kavşağı değil ölüm tuzağı
Karayolları Genel Müdürlüğü, Barış Akarsu’ nun ağır yaralandığı ve iki kız arkadaşının hayatını kaybettiği trafik kazasının meydana geldiği kavşakta, 2006 yılında yapılan etütlerde, sinyalizasyon dahil ilave bir tedbire gerek olmadığının gözlendiğini açıkladı.
Gazetemizde uzun yıllar köşe yazıları yayımlanan ve halen Cumhuriyet Gazetesi Strateji ilavesinde köşesi bulunan Yüksek Mimar Turgut Karabekir ise yıllardır olduğu gibi halen Torba kavşağının ölüm kavşağı olduğunu savunuyor. Bu kavşakla ilgili olarak 2001 yılından beri çeşitli resmi makamlara dilekçeler ve projeler sunan ve bunları gazetemizde de yayımlayan Turgut Karabekir şöyle diyor: “ Evvelce de belirttiğim gibi bu kavşak bir trafik kavşağı değil, bir ölüm tuzağıdır. Burada meydana gelen ufaklı büyüklü kazalar ve ucuz atlatılan tehlikeler hatanın kanıtıdır. Kazada günah keçisi aramak yanlıştır. Suçlular bu kadar önemli bir konuya gereken çağdaş bilgiyi uygulamayan yetkililerdir” diyor.
Karayolları, kavşağı akladı: Karayolları Genel Müdürlüğü, Barış Akarsu’ nun ağır yaralandığı ve iki kız arkadaşının hayatını kaybettiği trafik kazasının meydana geldiği kavşakta, 2006 yılında yapılan etütlerde, sinyalizasyon dahil ilave bir tedbire gerek olmadığının gözlendiğini açıkladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’ nden yapılan yazılı açıklamada, kaza mahallinde polis tarafından düzenlenen 29 Haziran 2007 tarihli kaza tespit tutanağına göre, sürücü Barış Akarsu’nun sevk ve idaresindeki 48 UK 556 plakalı otomobil ile Torba istikametinden (tali yoldan) gelip, Milas istikametine kontrolsüz çıkış yaptığı ve Milas istikametinden Bodrum istikametine hareket halinde olan sürücü Halil İbrahim Çetin’in sevk ve idaresindeki 34 AT 9921 plakalı kamyonla Torba kavşağında çarpışmaları sonucunda ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği kaydedildi. Tutanakta, ‘Kazanın oluşumunda 48 UK 556 plakalı hususi oto sürücüsü Barış Akarsu’nun 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu’nun 84. maddesinde yer alan trafik kazalarında sürücü kusurlarının tespiti ve asli kusur sayılan hallerin (h) bendinde yer alan, ‘kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak’ kuralını ihlal ettiği 34 AT 9921 plakalı kamyon sürücüsü Halil İbrahim Çetin’in ise aynı kanunun 52. maddesi (a) bendinde yer alan ‘kavşaklara yaklaşırken aracın hızını azaltmamak’ kusurunu işlediği kaza yerinde yapılan incelemeden anlaşılmıştır’ denilmektedir. Kazanın meydana geldiği kavşak, 2002 yılına kadar sığınmalı ve sinyalizasyonlu olduğu halde 2003 yılında projesine uygun olarak yeniden düzenlenmiştir. Kavşakta her yönden yaklaşımda kavşak öncesi yön levhaları, kavşak içi yön levhaları ve standart trafik işaretlemeleri eksiksizdir. Kavşağın Milas ve Bodrum istikametindeki yaklaşımlarında, yol yüzeyinde araçların yavaşlaması için çift kompenentli boya ile 6 mm kalınlığında yavaşlama uyarı çizgileri mevcuttur. Kavşakta projesine uygun olarak yapılan düzenlemeden ve çift komponentli malzeme ile hız yavaşlatma çizgileri yapılmasından sonra, trafik sayılarındaki artışa rağmen meydana gelen kazalarda önemli oranda azalma olmuştur.”
Açıklamada, düzenlemeden önce kavşak eski halinde (sinyalize) iken, 2002 yılında 18 kaza meydana geldiği, düzenlemeden sonra aynı kavşakta 2006 yılında 4 kaza meydana geldiği bildirildi. Tüm yollarda herhangi bir kavşağa sinyalizasyon tesisi kurulmasına “ Karayolu Teknik Şartnamesi” kısım 509’da belirtilen kriterlerin ortaya çıkması halinde karar verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“ Her yıl bu kavşaklarda gerekli etütler yapılmakta ve yapılan düzenlemeden sonra ilave bir tedbire gerek olup olmadığı incelenmektedir. Bu kapsamda söz konusu kavşakta 2006 yılında yapılan etütlerde, sinyalizasyon dahil ilave bir tedbire gerek olmadığı gözlenmiştir. Süreklilik arz eden bu etütlere gelecek yıllarda da devam edilecek olup, gerek olması halinde sinyalizasyon da dahil uygun görülecek tedbir veya tedbirler alınacaktır.”
“ Bodrum’ un en tehlikeli kavşağı” Uzun yıllar gazetemiz yazarı olan Turgut Karabekir, 2001 yılından başlamak üzere başta Torba Kavşağı olmak üzere Bodrum’ daki birçok kavşakta varolan tehlikeyi kaleme aldı. Yüksek mimar olan Karabekir, bu kavşaklarla ilgili hazırladığı projeleri de tüm yetkili makamlara sundu ancak her zaman aldığı cevap bu kavşaklarda bir hata olmadığı yönünde oldu. Birkaç yerde ise kendi önerileri doğrultusunda yollara adacıklar yapıldı. Torba Kavşağında sanatçı Barış Akarsu’ nun ağır yaralandığı ve iki kız arkadaşının can verdiği kazanın ardından görüştüğümüz Karabekir’ den çeşitli bilgiler aldık. Karabekir, kavşağı neden “ ölüm tuzağı” olarak nitelendirdiğini şöyle anlattı:
“ Torba kavşağı iki büyük yokuşun alt noktasında olmas, ve ana yolun yüksek süratle kullanılması nedeniyle Bodum’ un en tehlikeli kavşağıdır. Kavşağın çağdaş standartlara getirilmesi için ilk başvurum 28 Eylül 2001 tarihinde Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’ ne, İzmir ve Muğla Bölge Müdürlüklerine ve Bodrum Belediyesi’ ne olmuştu. 11 Eylül 2002 tarihinde tekrar bir plan geliştirerek Karayollarına ve Bodrum Belediyesi’ ne başvurular yaptım. 1 Mart 2002, 19 Temmuz 2002, 23 Temmuz 2002, 17 Kasım 2005 tarihinde Yarımada gazetesinde çıkan makalelerimde aynı konuları dile getirdim. Bu kavşağın en büyük sorununun ana yol üzerinde her iki yönden gelen vasıtalar için yavaşlama ve hızlanma şeritlerinin olmamasıdır. Yapılan başvurularımın esasını bu yanlışlık oluşturmaktaydı. Barış Akarsu’ nun kazası da bu nedenle olmuştur. Bundan evvelki kazalar da aynı nedenle olmuş veya ucuz atlatılmıştır. Bütün uyarılarıma rağmen kavşak üç defa yeniden yapılandırıldığı halde, sadece kavşağın estetik görünümüne önem verilmiş ve gereken saha mevcut olduğu halde yavaşlama ve hızlanma şeritleri ilave edilmemiştir. Evvelce de belirttiğim gibi bu kavşak bir trafik kavşağı değil, bir ölüm tuzağıdır. Burada meydana gelen ufaklı büyüklü kazalar ve ucuz atlatılan tehlikeler hatanın kanıtıdır. Kazada günah keçisi aramak yanlıştır. Suçlular bu kadar önemli bir konuya gereken çağdaş bilgiyi uygulamayan yetkililerdir.
“ Tepki göstererek değiştirebiliriz” Otuz beş yıl kadar evvel ABD’ de çocuğu içkili bir sürücü tarafından öldürülen bir anne, acısını bağrına basmakla kalmayıp, MADD (Mothers Against Drunk Driving-İçkili Sürücülere Karşı Anneler Örgütü) kurarak, bütün ABD’ de kuralları değiştirmeye ve yolları içkili sürücülerden temizlemekte başarılı olmuştu. Yukarıdaki kurbanların ailelerinin de benim bir vatandaş ve bir yazar olarak başaramadığımı, bu milli acının sıcaklığında başarabilemelerini ümit ediyorum. Bir tek kadın koskoca bir ABD’ yi değiştirebilmişti, üç kadın muhakkak ki bir kavşağı değiştirmeye muktedirdir.
Bodrum hudutları içerisinde İçmeler yolu üzerinde, Dr. Mümtaz Ataman Caddesi ile Derviş Güngör Caddesi’ nin birleştiği yer ile, Gümbet kavşağı yakınında, Sadi Irmak ve Turgut Reis caddelerinin, birleştikleri yerde bulunan mevcut kavşaklar da, en iptidai bir şekilde kadere bırakılmışlardır. Bu kavşaklarda üç yol bir araya gelmekte, hiç kimse nasıl hareket edeceğini bilememekte ve her an tehlikeli durumlar yaşanmaktadır. 10 Aralık 2002 ve 15 Kasım 2004 tarihinde çıkan makalelerimde bu kavşakları Bodrum Belediyesi’ nin dikkatine getirmiş ve düzeltilmesini istemiştim. Halen hiçbirinde bir düzeltilme yapılmamıştır. Ve kaos devam etmektedir. Halbuki ayna tarihte Bitez Belediyesi’ ne yaptığım uyarı nedeniyle, Atatürk Caddesi’ nden Bitez yalısına ayrılan yol kavşağında ve Aktur girişinde Ortaken’ e ayrılan yol kavşağında gereken adacıklar yapılarak sorun ortadan kaldırılmıştı.
Diğer bir husus da bütün bu kavşaklarda DUR işaretinin kavşağın birleşme noktası olan dur noktasından 10-15 metre öncesine konmuş olmasıdır. Dünyada böyle bir uygulama başka hiçbir çağdaş ülkede görülemez. Bu DUR işaretlerinde yerinin yanlış olması nedeniyle kimsenin durmadığını da yaptığım izlemleri makalelerimde yayımlamış ve yetkililere bildirmiştim. Hala hiçbir düzeltme yapılmamıştır. Bodrum’ da bütün DUR işaretleri hala yolun yanlış yerindedir.”
“Bodrum’ un yolları, trafiği ve kavşakları” “ Torba kavşağı Bodrum’ un en işlek ve tehlikeli olanlarından birisi. Her zaman burada can ve mal kaybına sebep olan kazalar meydana gelmekte ve çok zaman çok tehlikeli anlar yaşanmakta. Yolun orta kısmına çok geniş bir yeşil saha yapılmış olmasına rağmen yolun iki yanında başlanmış olan genişletme ve kavşak projesi iki yıldır yarım kalmış olarak duruyor. Bu kavşağın her iki tarafında da çok uzun bir yokuştan iki taraftan da aşağıya kavşağa doğru vasıtalar büyük bir süratle gelirler. Kavşakta bir trafik yuvarlağı mevcut. Ancak bu yuvarlağa girebilmek için arabalar yavaşlamak mecburiyetindeler. Bu nedenle de yukarıdan arkalarından gelen hızlı trafiğin baskısı altında. Kaldı ki daire içerisinde ancak iki arabanın beklemesine yer var ve diğer yol üzerinde kalmakta. Bu çok korkunç ve tehlikeli durumlar yaratmakta. Torba yoluna sola dönülecek yönde en az 10, Yalıçiftlik’ e sola dönülecek yönde en az 5 vasıtalık bir yavaşlama ve bekleme şeridi ilave etmek için yer mevcuttur ve bu çok basit bir ameliyedir. Torba yolundan ana yola çıkışta vasıtaların durması için konulmuş olan “ dur” işareti yanlış yerde. Dur işaretleri vasıtanın nerede durması isteniyorsa oraya konur. Ancak burada 15-20 metre evveline konulmuştur. Vasıtalar burada durursa gelen vasıtayı görme olanakları çok kısıtlı. … Diğer gülünç olay da bu kazalarda zabıt tutan ve suçlu ile suçsuzu tespit eden Jandarma veya polis bu gerçeğe önem bile vermemektedirler. … Yarımadamız ve Devlet Karayolları … Beş yıldır çevre yolumuz üzerindeki kavşakların iyi ve emniyetli çalışabilmesi için yaptığım bütün girişimler hiçbir sonuç vermedi. Dikkatlerine getirdiğimiz bütün yanlışlıklar hala durmakta ve hala Torba kavşağı gibi bir ölüm tuzağı, kurbanlarını beklemekte… Gene defatle yaptığım başvurularla düzeltmeye çalıştığım yersiz kullanılan sola dönüş levhaları hala yanlış olarak uygulanmakta ve halkımızı yasaları çiğnemeye teşvik etmekte. Bütün uluslararası trafik kurallarına aykırı olarak kullanılan bu işaretler için aldığım cevap, “ Bu uygulama doğrudur” olmuştur. Torba kavşağı için yaptığım bütün uyarılar yararsız bırakılmış ve üç ayrı kere bu kavşak onarıldığı halde hala sola ve sağa dönüş, yavaşlama, hızlanma şeritleri ilave edilmemiştir. … İzlemekte olduğumuz bu yanlışlıkların, eksikliklerin devam etmesinin bir nedeni Karayollarındaki yetkililerin artık başlangıçtaki kalitede olmamaları ise diğeri de yarımadamızdaki yetkililerin aldırmazlığıdır.
Son yorumlar