Christmas
Geçen hafta çıkan haberlerde Turgutreis Belediyesinin yabancı sakinlere Dubara Bar’da Christmas partisi vereceğini okuduk. Bu partiye beşyüz kadar yabancının ücretsiz olarak davetli olduğu da yazılı idi. İyi eğelenceler dilerim.
Sayın Başkan Ali Server Yazgan’ın Turgutreis’te yaptığı ve yapmakta olduğu gelişimleri daima takdir etmişimdir. Ancak bu kere, geçen yıl da yapıldığı söylenen bu davetin mahiyetini pek anlayamadım. Hele bu davet Belediye tarafından kamu parasıyla yapılıyorsa, hiç bir mantık çerçevesine sokamadım.
Christmas kutlaması yılbaşı kutlamasının aksine, tamamen dini bir anlamı olan, ve yanlız Hiristiyan mezhebinde olanlara mahsuz bir anma günüdür. İsminin de belirttiği gibi “Christ” Hazreti İsa, “Mas, daha doğrusu Mass” Katolik kiliselerinde ekmek ve şarabın takdisi için yapılan aindir. Mass yanlız Katoliklere aittir, diğer mezheplerde ainlerin adı mess değildir. 24-25 Aralık gecesi kutlanan Hazreti İsanın doğum günüdür. Webster ve Redhouse lugatlarına bakıldığında Christ.mas kelimesinin ayrı yazıldığı ve Webster’de ayrıca Mess olarak da belirlendiği görülür. Hernekadar isim artık Christmas olarak bütün mezhepler tarafından kabul edilmişse de, heryerde kullanılmayan bir sözdür. Mesela Fransada Noel sözü kullanılır. Christmas daha ziyade Anglosaxson’ların kullandığı bir terimdir.
Hazreti isanın varsayılarak kabul edilen doğum günü, hemen hemen bütün Hiristiyanlar tarafından, 24 Aralık akşamı kutlanır ve 25 Aralık Christmas günüdür. Hiristiyanlar kliselerinde dini ainlerinde bulunurlar. Günümüzde, bilhassa ABD’de, bu gün, tamamen ticari bir anlayışa dönüştürülmüş, ve yılın en çok satış yapılan, hediye verilen günü haline gelmiştir.
Büyük bir (ayarlanmış) tesadüf olarak Musevilerin Hanuka haftası da aynı gecede başlar ve bir hafta sürer. Müslümanların ise Christmas kutlaması diye birşeyleri hiçbir zaman olmamıştır.
Birçok yönlerde olduğu gibi, batı kompleksimizden ve bilgisizliğimizden ötürü, asırlardır yapılmakta olan yeni sene kutlamalarının da yurdumuzda, her nedense, Christmas adına dönüşmeye başladığını hayretle izliyoruz.
Turgutreis’de 26 Aralıkta yapılacak olan Christmas partisi yerine 31 Aralıkta yeni yıl partisi yapılsaydı daha uygun olmazmıydı diye de düşünüyorum.
Bodrum yarımadasında hâlâ bir Hiristiyan kilisesi mevcut değildir. Geçmişinde geniş bir Hiristiyan toplumu yatan yarımadamızda bir tek bile ibadet yerinin olmamasını normal karşılamamız yanlış olur. Katoliklerin, Protestanların, Rus Ortodaks ve Yunan Ortodaks’larının kullanabilecekleri bir kiliseyi oluşturmanın, 500 kişiye Christmas partisi vermekten çok daha yerinde olacağını sanıyorum.
Uzun süredir Bodrum’da çarşı içindeki Aya Nikola kilisenin tekrar onarılıp eski haline getirilmesi tartışılmakla beraber herhangi bir sonuca vardırılamamıştır. Bitez’de bir şahsın bahçesinde bulunan ufak kilisenin onarılması için ciddi girişimler yapılmış amma hâlâ gerçekleşememiştir. Bütün yazılarımıza, uyarılarımıza rağmen, yarımadamızın her tarafına serpilmiş olan antik hiristiyan tapınaklarının harap bir halde bırakılması da utanç vericidir.
Vaktiyle yarımadada üç-beş yabancı aile varken, halk ile olumlu ilişki kurabilmiş olanlarına bir tanıma mahiyetinde, kutsal günlerinde tebrik etmek, yerinde bir hareket olmuştur. Ancak sayıları gittikçe artan büyük bir yabancı toplumuna ücretsiz davet yapmanın arkasında ne yattığını anlamış değilim.
Sanırım Belediyeler birliğinin yapması gereken, bütün kolaylıkları göstererek, bu yabancıların kullanabileceği bir kiliseyi, en kısa zamanda sevise sokmak olmalıdır. Böyle bir girişime onların maddi katkıda bulunacakları şüphesizdir.
Aya Nikola kilisesinin tekrar hayata getirilmesi, etraftaki tapınakların onarılması, Bitez’deki kilisenin onarılıp servise açılması, sosyal bir sorumluluğumuz olduğu kadar, aynı zamanda da, büyük bir turistik yatırımımız olacaktır.
Son yorumlar