Balık çiftlikleri

 

Üç yıl evvel Güvercinlik sahililerindeki balık çiftliklerinin yöreyi kirletmesinden ötürü yerlerinin değiştirilmesi, yeni kurulacaklara da yer gösterilmesi söz konusu olduğunda, aniden onların Salih adası ve ikizler adalaraına nakledileceği haberi çıkmıştı.

Ozaman gerek bu satırlarda, gerek başka gazetelerde bunun nekadar yöreye zararlı olacağı belirtilmişti. Aynı zamanda da Torbayı Güzelleştirme Derneği eylem düzenlemişti. Derneğin Bakanlık nezdinde yaptığı başvurularda kararın çoktan verilmiş olduğu ve birşey yapılamayacağı cevabı alınmıştı. Dikkat edilecek nokta bu başvurular olduğu zaman henüz çifliklerin yerlerinin değişmemiş olmasıdır.

Evvelce de yazmıştım, Bodrum yarımadasında hemen hemen her koyda rüzgar ve akıntı karaya doğru gelir. Aynı yönden gelen rüzgar koylara girerken yön değiştirir ve akıntıların da karaya doğru olmasına neden olur. Torba koyunda rüzgar batıdan da gelse, kuzeyden de gelse, herzaman akıntının karaya doğru olduğu bilinen bir gerçektir.

O zaman yazdığımız yazılarda çiflikler adalara geldiği takdirde bütün pisliklerinin Torba koyunu mahvedeceğini, ve bunu önlemenin imkanı olmayacağını dile getirmiştim. Vakit varken, henüz iş sahipleri atrafından yatırım yapılmamışken, onlara başka bir yer gösterilmesinin yerinde olacağını önermiştim.

Geçenlerde Torba sahilinde turistleri otellerden kaçıracak kadar büyük ölçüde olan pislik rezaletinde, yem torbaları, ölü balıklar ve benzeri pislikler sahile vurdu. Ankaradan gelen yetkili, toplanmış olan yem torbaları önünde durduğu halde, –Pisliklerin çİfliklerden geldiği kanıtlanmamıştır, işveren büyük yatırım yapmıştır, yer değiştirmeleri büyük paralara mal olur, benzeri beyanatta bulunmuş. Tabii bunu ben de makul karşılıyorum, çünki yalınız bizim ülkemizde görünen köye bile kılavuzla gidecek kadar kör olabiliriz. Olaylara şahit olan herkezin de aptal ve kör olduğunu varsayabiliriz. Helal olsun, herşey gerektiği gibi!

Şayet vaktiyle çiftliklere başka yer gösterilseydi tabiatiyle bunların hiçbiri olmayacktı. Amma iş burada bitmiyor, önlem alınmadığı takdirde; Ayni uygulama altında daha fazla çiflikler kurulacak, pislik daha fazla olcak, yerleşim masrafı artacak, nakil masrafı büyüyecek, zaten ölmeye terkedilmiş torba koyu kullanılmaz hale gelecek, Turistler gelmez olacak.

Bunların olmayacağını düşüneler dört yıl evvel de aldırmayanlardır. Ben dört yıl evvel olur diyenlerdenim, hâlâ da olur diyorum, çünki olmuş olan karşımızda. Görünen köy kılavuz istemez.

Alâkalıların, hem yetkililer, hem de otel sahipleri düzeyinde, uyanma zamanı geçmektedir.

Millî bir gelir kaynağı olan balık çiftliklerine yok olsun diyemeyiz.

Onların yöreye zarar vermeyecek yere konması kaçınılmaz bir gerektir.

 

Sorunlarımız bukadar sanmayın, yukarıdıkinden daha kötüsü de planlanmakta, Gökova Körfezine de balık çiftlikleri kurulmasına müsade edileceği haberi geçen aylarda yayınlanmıştı. Senaryo aynı, haber çıkacak, aldırmamaya, atâlete alışmış olan halk ve yörel yetkililer, aynen Torbada olduğu gibi, hiçbirşey yapmayacaklar. Sonuç olarak da karşımıza aynı durum çıkacak, yatırımlar yapılmış, çiflikler kurulmuş olacak. Gene benzeri yetkililer gelip bize hikaye anlatacak, ve arkalarıyla gülüp gidecekler.

Gökovanın mahvolmasına neden olmak cinayettir.

Torbayı kurtarmamak tam bir yüzkaramızdır.

Bu konu sadece Bodrum belediyesienin sorunu değildir. bütün yarımadanın sorunudur. Onbir belediyeye bölünmüş olmamızın zorluklarını tanımakla beraber, yetkililerin arasında yetenekli olanların da bulunduğu inancındayım.

Sayın Belediye Başkanları, ne yapacağınızı bilmek istiyoruz, iş işten geçmek üzere.

About The Author