Yöreyi korumak

 

Bu konuda yıllardır önlemler almaya başlamış olan batı ülkelerinde doğayı, ve yaşamımızı temin eden havayı korumada en tahripkar elemanlardan birisi motorlu vasıtalar, diğeri de duman, olarak belirlenmiştir. Motorlu taşıt egzostlarından ve bacalardan çıkan dumanların sera etkisi yaptığı ve dünyanın ozon katında deliğe neden olduğu kanıtlanmıştır. Bu bilgiler çevresinde duman yapan her türlü elemanın da aynı zararlara neden olduğu bilinmektedir.

Mümkün olan bütün önlemleri almak amacıyla, 35-40 yıl evvel batıda çöp, yaprak, ağaç, katı atık yakmak yasaklanmıştır. Katı atıklara, cinslerine göre ayrıldıktan sonra, fabrikalarda geri kazanma yönetmi uygulanır. Budanan ağaçlar öğütme makinasından geçirildikten sonra, yaprak ve benzeri atıklar, kompost olarak kullanmak için, Belediyeler tarafından belirli zamanlarda toplattırılır.

Bilhassa Bodrum yaraımadasında, bütün yaz yağmursuz kalıp kuruyan bir ortamda, hâlâ yukarıdaki maddeleri yakarak yok etmeye çalışmak cinayettir. Bu yüzden yurdumuzda her yıl binlerce hektar ormanımız, makiliğimiz yok olmaktadır. Bu millî kaybımızın yanı sıra meydana gelen duman da, hakkımız olmayarak, hem yerel ölçüde, hem de dünya çapında işlediğimiz bir suçtur. Motorlu araçların yaptıkları olumsuz katkıya duman yaratarak yaşadığımız havayı daha da kirletmek akıllılık olamaz. Buna ilaveten bahçelerde yakılan bitkisel atıkları, aynı bahçe içerisinde kompost olarak kullanılabilecekken, yakıp yok etmek hiçbir mantığa sığmaz.

Bahçenin bir kenarında kompost yığınları yaratmak çok az yer alan birşeydir. Bir metre çapında ve bir metre yüksekliğinde örgü telden yapılmış bir kompost köşesini doldurmak için pek çok atık gerekir. Buraya konan atıklar, örneğin ot, yaprak, çimen kesiği, sebze artıkları, tavul kemikleri, balık kılçıkları, meyva artıkları ve benzeri şeyler. biraz rutubetli tutulduğunda çok zaman kendiliklerinden tahammür ederek iki yıl içinde kompost haline dönüşürler.

Torbayla satılan kompostun fiyatıyla karşılaştırıldığında bedava elde dilmiş olan bukadar kompostun bir servet olduğu meydana çıkar. Genellikle kompost yığınları yanyana ikitane yapılır. Bu suretle birisi gelişirken diğer gelişmiş olanı kullanılma durumundadır. Ufak bahçelerde ölçüsü daha ufak olan iki tane yapılması da ayni işi görür.

Özellikle Bitez, Ortakent, Gölköy, Yalıkavak, Turgutreis ve Kızılağaç gibi bahçelik yerlerde bol mikdarda atık meydana gelir, ve halen bunların çoğu yakılmaktadır. Bu hem büyük bir ziyan hem de yöreyi kirletmek olduğundan bütün belediyelerin her türlü yakma uygulamasını yasak etmeleri yerinde olacaktır.

Belediyeler halka atıkların faydalı olarak kullanılabileceği hakkında bilgi verebilirler ve zararlarını da belirterek yeni bir uygulamaya başlayabilirler. Bu işlem neticesinde de bir uygar harekette daha bulunarak havamızı temiz tutmak gayretini göstermiş oluruz. Zaten bunu biz kendimiz yapmazsak yakında AB sevdası içinde bize zorla yaptıracaklardır.

Yarımadamızın bütün Belediye başkanlarından bu konuda hassaiyet göstererek gereken grişimleri yapmalarını ve her türlü yakma uygulamasını yasaklamalarını rica ediyoruz.

 

Zaman zaman haberlerde, yol refujlerinde, kamuya ait çimenliklerde, hatta çocuk bahçesinde, parklarda, ineklerin otlatılmakta olduğunu görmekteyiz. Hernekadar inek sahibinin ihtiyaçlarına, ve eski alışkanlıklarına, sempati duyuyorsak da, bu tutum trafiğin olduğu yerde büyük tehlike yaratmakda, diğer yerlerde de pislik oluşturmaktadır. Maalesef artık Bodrum eskiden bildiğimiz küçük şirin kasaba olmaktan çıkmış ve bir şehircik hâline gelmiştir. Bu oluşumun iyi taraflarından istifade ederken, bazı alışkanlıkların da zamana göre değiştirilmesi gerekecektir. Kamu arazilerinde hayvan otlatmak yasaklanmalı, yasa varsa uygulanmalıdır.

About The Author