Senayi çarşısı

 

Her ülkede, bütün kentler zaman zaman büyüme hastalığı ile karşılaşırlar. Çok zaman bu sıkıntı şehir planlaması yapanların kısa görüşlülüğünden ve ilerideki büyümenin boyutunu kavrayamamalarından doğmuştur. Herşeyde olduğu gibi bu konuda da kimsenin mükemmel olması beklenemez ve kent yapılan hatâların sıkıntısını yaşamak zorundadır. Geçmişteki hatâları düzeltmek nekadar erken olursa, plansız gelişmeye ödenen bedel de okadar azalır.

Bodrum’da yetmişli yıllara kadar senayi çarşısı diye birşey yoktu, hepsi, yola girer girmez sağ tarafta birkaç dükkandan ibaretti. Sonradan ihtiyaçlar artınca, büyük bir hâtâ işlenerek, bugünki senayi çarşısının kurulmasına müsade edildi. Hem de bu çarşının altında antik hipodromun olduğu bilindiği halde, bu değerin yok olmasına göz yumuldu. İşte sonuncusu affedilmesi çok zor olan bir tutum olmuştur.

Yapılan bu hatayı düzeltmek için bir an evvel senayi çarşısının başka yere naklinin ve hipodromun meydana çıkarılmasının vakti gelmiştir. Milas, Turgutreis ve Yalıkavak senayi çarşılarını kentin içinden çıkarmayı başarmıştır. Bodrum’un da bu girişimi yapmak sırası çoktan gelmiştir. Uzun zamandır çarşının Torba kavşağı doğusuna taşınacağı konuşulmakla beraber, hâlen hiçbir gelişme olmaması kentimiz için çok büyük bir kayıptır. Bu atılımı yapmak her geçen gün daha zor, daha pahalı olacak ve daha fazla işyerinin nakli gerekecektir. Artık Bodrum bu gibi sorunların cesaretle üstüne çıkıp, gerçekleştirmek zorundadır.

Yapılması gereken, yeni çarşı yerinin iyi seçilmesi ve iyi planlanması, olmalıdır. Bu meyanda, -çanım ne olacak, dükkanlar, deyip küçümsememek ve bütün çarşıya alımlı bir mimari görünüş ve karakter vermeye önem vermek gerekir. Yeni çarşının cazip, temiz, intizamlı, kaliteli olması, taşınmayı kolaylaştıracak, sancısız olmasını sağlayacaktır.

Senayi sitelerinin yerlerinin değiştirilmesinin korkunç bir iş olmadığı geçmiş birçok örnekler ile kanıtlanmış bir gerçek olduğuna göre, bu tecrübelerden istifade edildiğinde, başarılamaz projeler olmadıkları da ortaya çıkmıştır.

Nakil kararını alacak bir Belediyenin, iş sahiplerinden  birçok itirazlar alacağı, her şehircilik onarım hareketinde olduğu gibi, beklenen bir sıkıntıdır. Ancak uzun vadede bu kararı alanlar başarılarından ötürü Bodrum’da takdir ve sevgi ile anılacaklardır.

Bodrum artık eski eserlerinin ikinci plana atılan şansız bir kent olmaktan çıkmalı ve tarihini sergileyebilecek, geçmişinden istifade edecek bir olgunluğa erişmelidir. Eski eserlerimizin ortaya çıkmasıyla kentimizin değerini arttıracak mevcut imkanları kullanmamamız, çok büyük, turistik ve mali, kayıplardır. Olanları sergileyememekle Bodrum hâlâ eski eser fakiri olarak kalmıştır.

Son yıllarda Bodrum Kalesinde Sayın Müdürümüz Oğuz beyin gayretleriyle meydana gelen değer, dünya çapında bir nam yapmış, Bodrum için inanılmaz bir kazanç ve iftahar nedeni olmuştur. Antik tiyatronun ve Myndos kapısının onarımı, peynir mağrasının, Bizans hamamının korumaya alınması, başlamış olan olumlu gelişmelerdir.

Hipodromun meydana çıkarılması, çeşitli uluslararası bağışlar ile yapılabileceğinden çok daha kolay gerçekleşecek bir onarım olabilir. Bu proje tamamlandığında hem turistik bir kentin merkezine yakışmayan mevcut  görüntü ve kirlilik ortadan kalkacak, hem de Bodrum bugün azlığının sıkıntısını çektiği bir eski esere daha kavuşacaktır.

Belediye tarafından felekatler olageldikten sonra yapılacağına, bu işi planlamak ve başarmak için bir Senayi Sitesi Nakli ve Hipodrom Onarım Komitesi kurulması yerinde bir hareket olacağa benziyor. Bu işle meşgul olabilecek girişimci kişilerin Bodrum’a büyük bir yardımda bulunmuş olacaklarına şüphe yoktur.

Zor olsada bu, çok önemli atılım ve yatırıma, Belediyemizin hararetle sarılacağını ümit ediyorum.

About The Author