Yelken ve turizm

 

Üç yıl evvel bu konuda yazmaya başladığımdan beri geçen süre içerisinde gelişmeler olduğunu memnumiyetle izlemekteyiz. Yelken yarışlarının, ve genç yelkenci yetiştirenlerin sayısının artmış olmasını sevinçle karşılıyoruz.

Ancak basında çıkan haberlerden, Valilikten yapılan bildirilerden, hernekadar Muğla için oniki ay turist planlamaları yapılmaktaysa da, yayınlanan haberler arasında gündemde kış ayları yelken sporlarının yer aldığı görülmüyor.

Norveç gibi bir Kuzey ülkesinde, yaz aylarında bile suları bizim kış aylarındaki suyumuzdan daha soğuk olduğu halde, yarışlar yılın büyük bir kesiminde devam eder. Bodrumun ılık kışları ve denizinde kış yelken sporlarına ön planda yer vermememiz, altın yumurtlayacak bir tavuğu kesmeye benziyor.

Yelken sporlarının çok yaygınlaştığı İstanbul bölgesinde kış ayları bu etkinlikler büyük ölçüde durur. Tekne sahipleri de dört gözle baharı beklerler. Birçok Avrupa ülkesindeki yelkenciler de aynı sıkıntadırlar. Büyük bir potansiel hava şartlarından ötürü bekleme durumundadır. Diğer yandan, Bodrumda kış ayları otellerin ve lokantaların en işsiz olarak kaldıkları süredir.

Bodrumu 12 ay yelken sporu yapılan bir merkez hâline getirmek için gereken her unsur elimizde hazır iken acaba neden yapamıyoruz?

Vilayet yetkilileri, Turizm bakanlığı temsilcileri, Belediye yetkilileri, Bodrum yelken klüpleri, Bodrum yarımadası marinaları, Lokantacılar derneği, Otelciler derneği, Bodrum küçük esnaf derneği neden bu imkânları kullanmak için bütün gayretleriyle çalışmazlar, buna akıl sır erer mi?

Artık hiçbirşeyin bize gümüş tepsi üzerinde sunulmayacağını, her istenen için büyük gayretler sarfedilmesi gerektiğini öğrenmiş olmamız gerekir.

Bodrum’da her yıl, 12 ay yarışların tertiplenmesi, teknelerin yarımadamızda kışlamasına, hatta sahiplerinin bir kısmının bir ev edinmesine, neden olacağı gibi, otellerin, lokantaların, küçük esnafın, taksilerin iş yapmasını da sağlayacaktır. Bir tekne sahibinin, ekibiyle beraber, Bodruma birkaç günde, bir uçak dolusu ucuz turistin bıraktığından daha fazla para bırakacağını unutmamalıyız.

İlk başta katılımı sağlamakta biraz zorlanılacağı doğaldır ve her yatırımda olduğu gibi bu devreyi atlatmak da bizim elimizdedir. Bütün Avrupa, ve Türkiyedeki yat klüplerinde programlar hakkında devamlı reklamlar yaparak, geleceklerin uzun süre evvel plan yapabilmelerini sağlamak gerekir. Birkaç hafta evvel haber vermekle bu gibi işler olmaz, devamlılık ve emniyeti sağlamak ön planda gelir ve geleceklerin çok evvel hazırlıklarını yapmalarına zaman verilmelidir.

Bodrum Akdenizde en olumlu bir yat yarışları merkezi olabilecek niteliktedir ve bu değeri en kısa zamanda kullanmaya başlamamız her bakımdan, herkez için, çok faydalı olacaktır. Hâlen Dünyada yat merkezi olarak belirlenmiş olan kentlerde kalite, temizlik, iş sahasının, ve refahın arttığı, belirlenmiş bir gerçektir.

 Kriz komitesi yerine, Belediyenin, yukarıda işaretlenen klüp ve derneklerin başkanlarından oluşan bir komite kurulmasına önayak olması çok yerinde bir girişim olacak. Bir an evvel hareket ederek hiç değilse gelecek kış sezonuna teşkilatlanmak imkanını sağlamalıyız.

Hâlen planlanlanmış olan kış yarışlarından doğan isteifedelerin yetkililerin ve iş sahiplerinin bu konuya vermeleri gereken dikkati arttıracağını ümit etmekteyim.

Başarılar dilerim.

 

 

About The Author