Balıkçılar sokağı
Otogar ile Belediye meydanı arası, Neyzen Tevfik caddesi, turistlerin en çok geçtikleri yerlerden birisidir. Vaktiyle burada cadde üzerinde, yabancı, yerli, herkez için, nefis bir görüntü sergileyen manavlar vardı. Sonra ne akla hizmetse bunlar kaldırıldı ve yerine kullanılmayan, pislik içerisinde, esrarkeşlerin oteli haline gelen, gereksiz bir park yapılarak, manavlar geriye saklandı. Bu üzüntülü olayı kınayarak yorum getiren bir yazım 2002 Temmuz ayında gazetemizde yayınlanmış ve ilişiğinde esnaftan toplanan imzalarla beraber, bir kroki eşliğinde Belediyeye gönderilmişti. Tabiatiyle hiçbir değişiklik yapılmadı ve yanıt alınmadı. (İstendiğinde krokiyi fax ile gönderebilirim.)
Cevat Şakir Caddesi ile kasap ve balıkçıların arkasından dönen yol içerisinde kalan ada, ve onun içerisindeki han, Belediyeye aittir. Han çok değerli bir alışveriş merkezi olabilecek iken bakımsız ve pis bir durumda ziyan olmuştur. İntizamsızlıktan, ve umursamamaktan, motorlu araç ile kasap ve balıkçılara girip çıkmak bir felakettir ve bu yüzden birçok kişi kolay park edilen kent dışı marketlerde işlerini görmektedirler. Manavlar ise ikinci planda kaldığından eski etkisini kaybetmiştir, Bodrum bu güzellikten yoksul bırakılmıştır.
Yıllardan beri bu bölgede, Cvevat Şakir Caddesi üzerinde park edilmesi yasak olduğu halde, zaman zaman yapılan oto çekme işlemlerine rağmen, bu ada etrafında yoğun olarak bulunan işyerlerinin doğurduğu gerekseden ötürü, belediye birtürlü park edilmesine mâni olamamaktadır. Bunun açık nedeni de halkın burada kısa süreli işini görebilmesi için, kısa süreli, ölçekli, park yerine gerekçesi olmasıdır. Yıllardır izlenen bu olay bize burada park yeri lazım diye bağırmaktadır. Buna karşı savaşmak boşuna çaba, halkın ihtiyacını hiçe saymaktır. Hem C. Ş. Caddesi üzerinde park yapılmamasını temin etmek hem de halkın ihtiyacını karşılamak Belediyenin kaçınılmaz vazifesidir.
Yapmış olduğum ön krokide bugünki kullanılmayan parkı, tek yön, tek sıra, 45 derece, 15 dakika süreli, ölçekli, otopark olarak belirtmiş ve arka sokakta gene kısa süreli paralel park sayesinde, hem bu adayı değerli kullanılır bir hale getirmek imkanını önermiş, hem de C. Ş. Caddesi üzerinde park yapma gerekçesini ortadan kaldırmıştım. Benzeri bir çalışma bodruma çok sevimli ve turistik bakımdan çok çekici özel bir yer kazandırmış olacaktır.
Her kentin karekterine uygun, özel bir alışveriş merkezi olur. Sözü geçen ada hem Bodrumun en orta yerinde, hem de etrafında ve içerisinde olagelecek dükkanlar ve iş yerleriyle, cana yakın bir ölçüde, alımlı, kolay gezilebilen bir odak noktası olabilir. Bunu gerçekleştirmek için Belediyenin elinde her imkan mevcuttur. Sadece karar vermek yeterli olacaktır.
Zemini sıcak renkli bir tuğladan, etrafı ufak ağaçlarka çevrili bir otoparkın arkasında onarılmış bir han avlusu, etrafında dükkanlar, sokağın iki yanında kaldırımları onarılmış o güzel balıkçılar, kasaplar, manavlar, diğer dükkanlar, ağaçların serinliği altında ufak bir lokanta hayal etmemek mümkün mü? Yani irmik, yağ, tencere, ateş var, peki neden helva yapmıyoruz diye sormamak kabilmi?
Ben bu öneriyi kendime herhangibir kazanç sağlamak için değil, sadece yılların verdiği tecrübe üzerine Bodrumun elindeki bu fırsatı kullanabilmesinin çok yerinde olacağına inandığım için, hiçbir bedel beklemeden yapıyorum. Ümit ederim ki ikinci sefer yapmakta olduğum bu girişim gene sağır kulaklarda kalmaz, ve hiç olmazsa olumlu bir görüşle karşılanır.
Bodrum Belediyesinden, bu adanın örnek bir çarşı olarak onarılmasını,
Mevcut parkın kısa süreli, ve sayaçlı bir otopark olarak değiştirilmesini,
Mevcut iş hanının onarılmasını,
Bunlar yapıldıktan sonra da artık Cevat Şakir Caddesinde park yapmanın kesinlikle yasaklanmasını, rica ediyorum.
Son yorumlar