Parayla değil, 2/2

 

Kaldırımlar dükkan sahipleri tarafından gelişigüzel işgal edilmektedir. Bu durum zaten yetersiz olan yol ve kaldırımlarda sıkıntı ve tehlike yaratmaktadır.

Zabıta Talimatnamesi, Fasıl 1, madde 1 ve 3, gereğince, Belediyenin yazılı izni olmaksızın cadde, sokak ve yaya kaldırımların meydanların işgal edilme yasağının, kesinlikle uygulanmasını talep ediyoruz.

 

Vasıta girmesinin yasak olan veya tek yön yollarda ters yönde, ve liman boyunca kaldırımlar üzerinde her iki yönde, motosikletlerin gitmesine göz yummak nasıl kabul edilmektedir? Mevcut yasağı takip etmek de mi paraya dayanmakta? Yaralanmalara sebep olan bu durumdan şikayet eden turistlerde neticede iptidailiğimize şaşmak ve ayıplamaktan başka birşey yapamamaktadırlar. Bu gibi şeyleri de mi AB’nin bizim kafamıza vurarak yaptırmasını bekleyeceğiz? Bizim kendi haysiyet ve gururumuz yok mu oldu? Sağduyumuz hiç mi kalmadı?

Zabıta Talimatnamesi, Fasıl 1, madde 2, gereğince, Vasıtalara kapalı yollarda, kaldırımlar üzerinde, motosikletlerin gitmesinin yasağının, uygulanmasını talep ediyoruz.

           

Peşmürdeliğimizin gösterilerden bazıları da, sokaklarımızda gelişigüzel, tenteler, hasırlar, şemsiyeler, saksı vazifesi gören yarı paslanmış yağ tenekeleri, çöp tenekeleri, ve kırılıp kenara atılmış hurdalardır. Herkezin kendi kapısın önünü temez tutmaması, halkımızın bu husularda eğitilmemiş olduğunun acı bir nişanesidir. Bu da bizim şarklılığımızın nekadar batıdan uzak olduğunu afişleyen en belli göstergesidir. Fakirlik hiçbirzaman ayıp değildir, pislik ve süflülük ise herzaman ayıptır, kalitesizliktir. Bu kusurlar ise kolayca düzeltilebilecek şeylerdir. Temizliği ve intizamı gaye edinmel yeterlidir.

Zabıta Talimatnamesi, Fasıl 1, madde 9, Dükkan, mağaza ve hertürlü binaların kapı, pencere, duvar, saçak gibi dışarıdan görülebilecek yerlere hasır, bez, çuval, teneke, kafes, vs. kabilinden şeyler koymak ve asmak suretiyle manzarayı çirkinleştirmek yasaktır, maddesinin uygulanmasını talep ediyoruz.

 

Bir kentin güzelliğinin bir unsuru da temiz görünüşüdür. Bizim süflü hâlimiz güzel Bodrumu bakımsız bir köy manzarasından kurtaramamaktadır.

Zabıta Talimatnamesi, Fasıl 1, madde 16, gereğince Belediye ana caddelerine ve belli başlı sokakların kenarlarında bulunan binaların her yıl Nisan ayında badana yapılması ve Belediye imar yönetmeliğine uygun olması mecburidir, yasağının uygulanmasını talep ediyoruz.

Pis bir yere pislik atılır, düzensiz biryere çok kişi düzen vermeye heveslanmez, pislik ve pejmürdelik, bulaşıcı bir hastalık gibi etrafı sarar. Maalesef kentimiz bu durumdadır.

Temiz yere ise kolay kolay pislik atılmaz, insanın eli varmaz. Pislendikce temizlenen bir yar neticede temiz bırakılır, birdaha kolay kolay kirletilmez.

İntizamlı tutulan yer de aynı durumdadır, neticede intizamlı kalır. Bütün mesele bu konuda arzulu olmak ve pislikle kirlilik, pejmürdelikle intizam arasındaki farkı görebilmektir.

Bu da bir eğitim, bir görgü meselesidir ve zamanla yerleşebilir. Halkımızın bu görüşe sahip olanları olmayanları uyarmalı, yetkililer de yasaları ısrarla uygulamalıdırlar.

 

Yetkililerin dikkatine getirdiğimiz yukarıda husuların hiçbirisi, ne tahsisat ister, ne de yetkileri dışıdır. Bütün belirtilen hususlar zaten Belediye Zabıta Talimatnamesi içerisindedir. Yani bu işleri yapmamak için hiçbir neden mevcut değildir.

Yetkililerden yukarıda belirtilen hususların uygulanmasını ve bu uygulamanın devam ettirilmesini, kentimizin sosyal ve ekonomik geleceği olarak talep ediyoruz.

Halkımızın sorumluluğu da yasalara uymak ve yasaların uygulanmasını talep etmektir. Bunu tatbik etmeyeni  de pisliğe ve süflülüğe alışmış olarak kabul etmek yalınış olmaz.

About The Author