Manavlar
Birkaç yıl evveline kadar Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde, cadde kenarında bir sıra manavlar vardı. Bunlar adededi Kadiköy çarşısındaki kadar fazla olmasada, nekadar güzel bir görüntüdeydiler. Hepimiz onları zevkle seyreder, turistlerde hayranlıkla bakar, devamlı resim çekerlerdi. Gerçekten iştah açıcı ve bir ressamın tablosuna layik bir güzellikte idiler.
Sonra ne akla hizmetse manavlar, arkaya, şimdiki yerine alındı, sanki bu güzelliği görmeyelim diye gerilerde saklandı. Yerine de luzumsuz, kullanışsız, kullananı olmayan, yersiz, bir park yapıldı. Bitkileri güzel olmasına rağmen insanı iten görünüşü, ucuz malzeme ile yapımı, ve pis bankoları ile burasıda kedinin, köpeğin vakit keçirdiği bir yer oluverdi.
Bodrum Belediyesine ait olan, kasap ve balıkçıları içine alan, dört tarafı yolla çevrili, bu adacık yerli ve yabancıların alakasını çekecek ve zevkle faydalanacakları bir çarşıcık haline kolaylıkla gelebilecek niteliktedir. Ancak bugün kullanılması imkanı çok kısıtlı olmaktadır. Bilhassa yaz aylarında, kalabalıktan ve park yeri olmadığından, buradan alışveriş etmek bir eziyet hâline gelmektedir. Oraya yakın olan Vittoria’nın altındaki park çok zaman dolu olmakta ve 40 derecenin üstündeki sıcakta uzaklardan yürümek işin tadını kaçırmaktadır. Ayrıca cadde üzerinde park yapmak yasak olmasına rağmen halkımız çaresizlikten devamlı olarak, alel acele de olsa, buraya park etmeye mecbur olmaktadır. Buna mâni olmak için de çok zaman Belediye bu mevkiye bir veya iki görevli bulundurarak arabaları kovalamaktadır. Bütün kovalamalara rağmen de orasını arabasız görmek mümkün değildir. Demekki burada bir ihtiyaç kendisini göstermektedir. Akıntıya karşı kürek çekmenin güzel bir misalini izlemekteyiz.
Bir şehrin içerisinde parklar çok önemli bir yeri olan, ve bilhassa Bodrum gibi sıcak bir iklimde, bol bol bulunması gereken bir şehircilik unsurudur. Ancak bu parkların kullanılabilen nitelikde ve yerde olması gerekir. Belediyenin önünde, kale yolunda ve liman boyunca ağaç altında serinleyecek ve manzarası çok daha güzel oturcak yerler mevcuttur, daha fazlası da düzenlenebilir, düzenlenmelidir. Manavların önünde kullanılamayan bu sözüm ona parkın yerine sıkıntıyı caddeden alacak bir oto parka ihtiyaç vardır. Bu yukarıda belirlenen dükkanlara olduğu kadar yakında bulunan İş Bankasına ve Postahaneye gelenlere de faydalı olacaktır, onların önündeki skıntıyı da giderecektir. Bu işe karar verecek durumda olan yetkililerin, habersizce burada cereyan etmekte olan kepazeliği izlemeleri, kendileri için çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Gaye yolda park etmeye çalışanları kovalamak değil, mevcut olan ihtiyaca cevap bulmak olmalıdır.
Bu mevkide, Neyzen Tevfik Caddesi boyunca kaldırım devam etmeli, kenarında gölge yapacak ağaçlar ilave edilmelidir. Kaldırım ile manavların arası ise kısa vadeli, sayaçlı, oto park sahası olarak düzenlenmelidir. Bu alana yukarı uçtan, yan yoldan tek yön olarak girilmeli ve en alt uçtan, yan yola gene tek yön olarak çıkılmalıdır. Kolaylıkla bu alanda 25 adet oto park edebilecektir. Bu park yerinin süresi yarım saat olmak üzere sınırlanmalıdır. Amerikada bugibi işlek yerlerde park dükkanların işlemesi, halkın kolaylığı gayesiyle tesis edilir ve fiyatlandırılır. Bizim bugünki değerimizle 15 dakika 250, yarım saat park 500 bin TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu zamanı geçirenlere 70 milyon TL gibi ağır bir ceza uygulanmaktadır. Öncelikle gaye halkı soymadan yaşayışlarını kolaylaştırmaktır, park yerinden para kazanmak ikinci derecede kalmaktadır. Bunun yanında ağır cezaların yazılması, çok kişinin bu kısa vadeli alışveriş imkanından faydalanmasını sağlamasının yanında, gerçek geliri çok daha yüksek rakkamlara eriştirebilir.
Buna ilave olarak balıkçıları dolaşan yol üzerinde, gene yarım saate sınırlı, paralel park yapılmasına müsade edilmelidir. Hâlen burası, gerek bazı dükkan sahiplerinin şahsi maksatları için korudukları, gereksede kendi araçlarını park yapmalarından ötürü, kullanılamayan bir durumdadır. Bazı kimseler belediyenin yolunu parsellemiş durumdadırlar. Belediye buradan bir gelir elde edememekte, halk da yararlanamamaktadır. Bu bolgede 18 oto rahatlıkla park yapabilir.
Yapılacak otoparkın zemini tuğla ile kaplansa hem yumuşak bir görünüşü olur hem de sıcaklığı asfalt veya beton gibi saklamaz. Burası bir plaza görünümüne erişir. Kırkbeş derece park yeri çizgilerinin de daha koyu renk tuğla ile belirlenmesi görünüşü bozmaz. Yan tarafta da 80 kişi kapasitede bir lokanta sahası yaratılabilir. Bir havuz etrafında ağaçlar altında bu lokanta da mevcudu temizletyecek çok kullanılan güzel bir yer olabailir.
Genellikle 10 saatlik bir sürede toplam 43 park yerinden 250 milyona yakın gelir gelecektir. Yüzde onuna ceza yazıldığı tahmin edilirse cezalarlardan iki milyarın üzerinde gelir temin edilebilir. Lokanta yerinden alınacak kira da hesaba katılırsa burası belediyeye güzel bir gelir kaynağı olacaktır.
Bu tür tedbirler alındığı takdirde bu adacık gayet arzu edilen zevli alışveriş yapılabilen devamlı bir çarşı hâlinde gelebilir. Bodrumun içerisinde de böyle, kaliteli, numune bir çarşıya ihtiyaç olduğu ise kaçınılmaz bir gerçektir. Yetkililerin yapılmış olan bu hatayı biran evvel düzeltmelerini temenni ederiz.
Bu yazıya temel teşkil etmiş olan taslak proje aşağıdadır.
(Planda görülen yaklaşık aynen 6-7 yıl sonra Kocadon tarafından yaptırıldı)
Son yorumlar