Sosyal Konut
Birinci yazımdaki “Vakdiyle yeni evlenen gençlere şehirde olsun bahçelerde olsun yeni bir ev yapma imkanı vardı. Bugün adedi dışardan gelenlerin ilavesiyle de çok artmış olan ve iş gücünü oluşturan gençler için yaşayacak yerler mevcut değil.” konusunda açıklamalar.
Bodrumda çok ciddi bir konut problemi olduğunu acaba hiçbir yetkili düşünüyormu, çok merak ediyorum. Birçok şeyde olduğu gibi bu önemli konuya da iş işten keçtikten sonra mı çare aramaya çalışacağız?
Yakın zamanlara kadar Bodrum’da evlilikler hemen hemen herzaman çevredeki aileler içerisinde, çok zaman da akrabalar arasında olurdu. Evlenecek çiftlere aile, ya şehir içerisinde yada bahçelerinde bir ev ilave ederlerdi. Böylece hiçkimse açıkta kalmaz herkez bir ev sahibi olabilirdi. Son yıllarda meydana gelen istîla nedeniyle değerlenen arsalar ve bahçeler sahipleri tarafından yabancılara satıldı. Yabancı mütahitler bu arsaları gene, çoğu yılın ancak birkaç haftası Bodruma gelebilen yabancılara dönük, Bodrumlu’nun yaşayışına uymayan siteler olarak geliştirdiler. Artık şehir içerisinde veya şehre yakın yerlerde ne yerli ne de yabancı gençlerin yaşam kurabileceği yerler kalmadı. Bodrumun bugün gerekli olan iş gücünü sağlayan bu gençler nerede oturuyor acaba diye soran varmı? Hiç sanmıyorum. Herşeyde olduğu gibi bunu da kulak arkasına atmakta olduğumuz kesin.
Bu gençler büyük zorluklarla orada burada bulabildikleri deliklerde kötü şartlar içerisinde yüksek bedel ödeyerek yaşamak zorundalar. Bu nedenle de sosyal seviyesi düşük bir ortamdalar. Birçoğunun içerisinde bulundukları bu bozuk düzen yaşayıştan ötürü yaşadıkları hayat da bozuk düzen. Çok zaman hayattan bekleyebilecekleri de bir ümitsizlikten ibaret . Ne kendilerinin bu durmdan kurtulmak için yetenekleri ve bilgileri var, nede kendileriyle alakadar olan var. İlerinin iş adamlarını ve nüvesini oluşturacak olan bu gençler kaderin akışına bırakılmış durumda.
Bu iş gücünün adedinin ne olduğunu bilmiyorum. Şurası muhakkak ki şimdi bin ise birkaç yıl içinde bu ikiye üçe katlanacak. Bodrum büyüdükce yeni servislere ihtiyac arttıkca bu gençlerin adedi de artacak. Bunları nerede oturtacağız? Bu soruna cevap vermek hazırlık yapmak Bodrumun sosyal bir görevidir. Bu sorun çözülmezse sosyal bir problem olarak büyümekde devam edecek. Buna şimdiden çareler bulmak gerek. Bu görev de bugünün yetkililerinindir.
Bodrumda yürürlükde olan imar yönetmeliğine göre toplu konut yapılamaz. Yönetmelik tek ev yapımına yöneliktir. Evvela bazı şartlara uyulması kaydıyla bu yönetmelikde değişiklik yaparak Bodrumun havasını bozmayacak bir şekilde toplu konuta izin vermek gerekir. Hâlen Bodrum belediyesi kadrosunda bu değişikliği iyi bir şekilde başaracak Belediye Reis Yardımcısı Y. Mimar Ökdem İrem en uygun bir mevkide bulunan bilgili ve kabiliyetli bir elemandır.
İki kat yüksekliği geçmemek şartıyla bitişik konut tipine müsade etmek gerekir. Bu konutlar stüdyo, bir, ve iki yatak odalı olarak yan yana yapıldığında arsa masrafı azalacak ve kirası da ona göre gençlerin ödeyebileceği bir düzeyde olabilecek. Bu tip konutlar saha itibariyle küçük ölçüde olabilir amma hiçbir zaman yaşayış imkanlarından kısıtlı olmamalıdır. Gaye gençlere seviyesi yüksek bir sosyal düzen temin etmektir. Bu gençler şayet kötü şartlar içinde yaşamakta devam ederlerse eninde sonunda sosyal düzenin bozulmasında yer alacaklardır. Onların geleceği, saadeti, ve sosyal seviyesi Bodrumun sosyal seviyesinin temeli olduğu ve olacağı muhakkak.
Bu gayeyi gerçekleştirmek için luzumlu ikinci unsur arsa teminidir. Minibüs ağı yakınında, tepelerin siluetini bozmayacak oturumda bu tür yapılara elverişli araziler mevcuttur. Bunlar belediyelere ait olabilir veya Milli Emlakden kiralanabilir. Lüzümlu arsaları bu yollardan temin etmek yetkililerin vazifesidir.
Üçüncü unsur da binaların maliyetini azaltmak için luzumlu finansdir. Bu da ilgil bakanlıkların yapacakları yardım, düşük faizli ve uzun vadeli borç para temini ile başarılabilir. Ayrıca bu meskenleri kullanabilecek şartlara uyanlara yardım olarak kiranın ufak bir kısmı da gerek Belediyeler, gerek özel dernekler tarafından karşılanabilir.
İki katlı olacak olan bu yapılarda apartıman daireleri yanyana olacağından, arsa bedeli olmayacağı veya çok az olacağından, ve ucuz para ile inşa edilebileceğinden, hem temiz bir yapı hem de ucuz kiralanabilecek iyi bir yaşam ortamı meydana getirmek kabil olacak. Bu şartlarla işgücünü teşkil eden gençlerimizin sosyal seviyesi yüksek bir ortamda yaşayabilmeleri imkân dahiline girer. Yukarıda belirttiğim usul yeni birşey değil. Batı uluslarında yıllardır tatbik edilmekte. Bunu Bodrumda tatbik ederken diğer bazı illerde yapılan hatalara düşmeyerek Bodruma yakışır temiz ve zevkli yapılar oluşturmamız lazım. Bizim de bu yolda gereğini yapmamız zamanı geldi.
Bodrumda bu sorunun halen bulunmasına rağmen doğru yola girmek imkanı mevcut olduğu inancındayım. Bunu gerçekleştirmek işin Bodrumdaki iş gücünü teşkil eden gençlerin ihtiyaçlarını dile getirmeleri, aydınların da onlara öncü olmaları gerekiyor. Ağlamayan çocuğa mama vermezler sözünü de unutmayalım.
(Gelecek yazım Bodrumun kirlenmekte olan denizleri hakkında olacak)
Son yorumlar