Bodrum nasıl yok olur?

 

Plansız, aşırı ve şuursuz büyüme, Bodrum’un yok olması için en iyi yol! Eğer Bodrum’u seven herkesin amacı buysa, devem etsinler, hatta hızlandırsınlar ki, bir an evvel bu büyük kaybı gerçekleştirsinler.

Bodrum’u Bodrum olduğu, diğer yerlerden farklı ve değişik olduğu için sevenlerin ve koşa koşa gelenlerin, neden onun başka yere benzetilmesine seyirci kaldıklarını görmek kolay, amma kabul etmek zor. Ben bunu kimlerin ve neden yaptığını size açıklamaya utanıyorum.

Söyleyemediklerimin yanındaki en büyük etkenlerden birisi, getirim peşinde koşanlara halkın ve yetkililerin, çıkarlar, politika ve bilgisizlikten ötürü sessiz kalmaları. Yaptıkları hatânın ilk önce kendilerine ne kadar büyük zarar vereceğini, yıllardır nemâlandıkları Akdeniz’in incisi olan bu kentçik yok olunca anlayacaklar. O zaman iş işten geçmiş olacak. Geri dönüş de olmayacak.

Bu gün yapılan yanlışı umursamadan Bodrum’a akını kızıştıranlar, Bodrum cazibesini kaybedip, gelinmeyen bir yer olunca, suçlama ve şikâyetle dolu yazılarını yazacaklar. Hiçbir zaman suçlarını kabul etmeyecekler. Onlara hiçbir şey olmayacak, amma Bodrum yok olacak!

Bodrum’un birçok sorunları var. Bunların bazıları Bodrum’un cazibesini yapan özellikleri. Bir kısmı onun özelliğine zarar vermeden değiştirilmesi gerekenler. Bunları doğru bir ölçüde yapmak için de, arzu, bilgi, uzun vadeli planlama ve görgü gerekir.

Yapılmaması gerekenlerin en başında da, aşırı ve plansız büyümeyi durdurmak gelir.(1)(2)

Aşırı büyümeyi, Bodrum yarımadasının, yolları da, alt yapısı da, denizi de kaldırmaz. Zaten bu gün bile yollar ve alt yapı hâlen taşıyamama durumuna girmiş durumda. Amma gören, görse de aldıran yok!

İlgilenmemek, şikâyetle yetinmek ve sadece yetkilileri suçlamak da, çözüm değil.

Bodrum’un özel varlıklarını korumak, yaşam kalitesini yükseltmek, dolayısıyla çöküşü durdurmak, Bodrum’u Akdeniz’in yat merkezine döndürmekle olur.

Bir tek yat, bir uçak dolusu ucuz turistten daha fazla para bırakır. Her yönde, her kolda servislerin ve yaşamın kalitesini yükseltir. Kazancı arttırır. Mevsimlik turistten edinilmeye çalışılan kazancın kat katı, yaz kış devam eder. İklimin uygunluğu nedeniyle şimdi bile kış aylarında devam eden yat yarışları, çoğalır, sıklaşır ve dış ülkelerden de katılım alır. Enternasyonal bir ivme ve nam kazanır.

Hemen hemen her sektörde kaynak çoğalır ve kazanç artar. Turist geçici değil, istikrarlı, devamlı ve kalıcı olur. Kalitenin yükselmesi lokantaların, otellerin, bütün iş yerlerinin kazancını kolaylaştırır ve arttırır. Devamlılığını sağlar ve krizlere karşı korur. Gayrimenkul emlak değerleri artar.

Annapolis, ABD’de Maryland eyaletinin merkezi olmasına rağmen ufacık bir kasabadır. 10 binin üzerinde tekneye ev sahipliği yaparak, 30 yıl evvel bile ABD’nin hatta Dünyâ’nın en büyük yat merkezlerinden biriydi. Eski Kolonyal tarzındaki mimarisiyle, ülkenin kültürel mirasında değerli yeri olan bu güzel kasabanın nabzı, yatçılıkla atar.

Annapolis’in karakterinin değişmesine hiçbir zaman müsaade edilmemiştir ve edilmeyecektir. Ne Annapolis’te yaşayanlar ne de ülkenin yöneticileri ve bilgeleri, bunu yapacak kadar câhil ve aptal değillerdir. Altın yumurtlayan tavuğu kesmezler.

Biz kesiyoruz!

Bodrumu değiştiriyoruz.

Hâlâ Bodrum’da 2 binden az tekne var.

Hâlâ burada kalmak isteyen yabancı teknelere zorluklar çıkarılıyor.

Hâlâ teknelerin bağlanması için marinalar LÜKS sınıfında tutuluyor ve sayıları yeterli değil.

Yatçılığın, denizciliğin, sosyal, yaşam ve ticâret üzerindeki değeri anlaşışmış değil.

Gençlerimizin sıhhatli yetişmesi için yapacağı paha biçilmez etki düşünülmüyor.

Bu gerçekler bilininceye kadar iş işten geçmiş olacak.

Bodrum’un özelliğini ve onun geleceğinin koruması, onu sevenler ve tanıyanların, ona hak ettiği değeri verebilenlerin, ona sahip çıkmasını bekliyor. Bunu yapmak için de vakit geçmekte devam ediyor. Önlem alınmadan geçen her gün yapılması gerekenleri daha imkânsız hâle getiriyor.

İstanbul ve Kuşadası gibi incilerimiz, değerlerimiz, aynı anlayışsızlıkla yok oldular. Bodrum aynı yolda!

Bodrumu seven ve buraya gelen değerli yazarlarımızı, onu seven ve burada yaşayanları, yaşamak isteyenleri, Bodrum’un başka yerlere benzeyip yok olmaması için, beraberce çalışmaya davet ediyorum.

Vakit geçmeden!

 

  • “Bodrum Nereden Nereye?” kitabım. İmge kitabevi, Sözcü kitabevi, Orbit.com
  • turgutkarabekir.com web sayfamda “Bodrum için” bölümü.

About The Author

0 Comments