Sayın Amir Çiçek Muğla Vâlisi

 

Sayın Vâlimiz:

 

Yeni yayımlanmış olan kitabım “Bodrum Nerede Nereye” Bodrum’un zenginliklerine kısıtlı kalmayıp, varlığını koruma ve yok olma sorunlarını da ele alıyor. Kıymetli vaktinizin kitabı okumaya harcamamanız gayesiyle, Bodrum’un yok olmasına neden olacak öncelikli iki sorunu dükkatinize getirmek istiyorum.

Biliyoruz ki, rağbette olan bir yörenin gelişmesini engellemek olanak dışıdır. Yapılması gereken aşırı ve şuursuz büyümeye ve rastgele rant için sömürüye engel olabilmektir. Bodrum maalesef bu akıma kapıdı ve diğer gözde illerimiz gibi yok olmak yoluna girdi. Kaybolma devam ederse, yabancıların bile hayranlık duyduğu, nâdide bir varlık, yok olacak.

Bodrum, Bodrum olmaktan çıkar ve başka herhangi bir kente dönüşürse, yerine koymak olanağı kalmaz. Bu bozuluma neden olanlar gidecekler ve geride rağbetten düşmüş, değerleri kaybolmuş, kepenkleri kapanmış bir virâne bırakacaklar.  Yurdumuzun bir incisi ve büyük bir gelir kaynağı yok olacak.

ABD’de bulunduğunuz sürede görmüş olabileceğinizi Maryland ayaletinin merkezi olan Annapolis, ABD’nin en büyük yat merkezlerinden biridir. Ben orada bulunduğum yıllarda yaklaşık on bin tekneye ev sahipliği yapmaktaydı. Antik bir ken olan bu küçük kent’in kalbi, cebi ve sosyal yaşamı, yatçılıkla atar. Yaşamını kalitesini, kazancının büyük bir kısmını, korumasının nedeni, güzelliğinin temeli, yatçılıkla nefes almasıdır. Görülmeye, yaşanmaya değer bir yerdir. Aynen bozulmamış eski Bodrum gibi!

Hiç şüphe yok ki, Bodrum Akdeniz’in yat merkezi olmak için her bakımdan en iyi en uygun konuma sahip. Akdeniz’de başka böyle bir yer yok! Bodrum zaten bir denizciler kasabasıydı. Bazı bakımlardan bıu zaten devam ediyor. 2000’li yıllarda hemen hemen var omlayan yatçılık, özel teşebbüsün gayreti ve belediyenin desteğiyle epey gelişti ve AB’de bile nam yapmaya başladı.

Bir tek tekne, ve onun destek sanâyisinden ötürü, bir uçak dolusu ucuz turisten daha fazla para bırakır. Yatçılık’tan gelecek potansiyeli kullanmamak ve geliştirmemek altn yumurtlayacak tavuğu boğmaya benzer.

İvedelikle yapılması gerek marinaların sayısını arttırmak, bağlama ücretlerini azaltmaktır, Muğla ilinde konutları olan ve vergi verenlere indirim sağlamaktır. Bu sporu zenginlerin erişeceği düzeyden aşağı çekerek halkın bilincine sokmak, yatırımcıları da bu yönde eğitmektir. Bodrum’u Akdenizin yatçılık merkezi yapmak en akıllıca ve kalıcı rant yoludur. Bu yatırım da, Bodrum’u kurtarmanın yanında, kazançları geçiçi değil, kalıcı yapar. Yatçılık merkezi olan Bodrum, Dünyâda bir marka olur. Muğla ilinin iftaharı olur.

Diğer bir husus da, Bodrum yaraımadasında dikkat edilecek ve hiçbir nedenle vazgeçilmemesi gereken binalarada uygulanmakta olan kat kısıtlamasıdır. Benzeri yörelerin iki kata kısıtlı kalmadığında ne hâle geldiklerini üzüntü ile izliyoruz. Bu güne kadar Bodrum’u, tamamen olmasada, kurtarmış olan kat kısıtlamasıdır. Beyazlığın uygulanması ve kısıtlama hiç tâviz vermeden devam etmelidir.

Bu meyanda, konutlar için en az 1 veya 1.5 dönüm arazi şartı koymak kaçınılmaz ve âcil alınması gereken bir karardır. Çünki Bodrum’u Bodrumluktan çıkaracak diğer bir oluşum da, aşırı ve şuursuz, sıkışık, büyüme ve yapılaşmadır.

Bordum’un Bodrum olarak yaşaması bir parti sorunu olamaz, onun korunması çok önemli bir ülke sorumluluğudur.

Yukarıdaki öneriler Belediye Başkanımız tarafından da desteklenen unsurlardır. Bodrum yarımadasının 160 Kilometre uzaktaki Muğla’ya bağlanmış olması beraberinde maalesef, bakım, yönetim ve karar alma zorluklarını da getirmiş ve Bodrum’un geleceğini korumak daha da zorlaşmış görülüyor.

Ben yıllarca edindiğim deneylerimle, bilgimle Bodrum’un yok olmaması için 16 yıldır çaba vermekteyim. Bu çalışmamdan beklediğim sadece Bodrum’un yok olmamasını sağlamaktır. Hiçbir kişisel karşılık beklemiyorum. Herzaman daha fazla bilgi göndermeye ve elimden gelen yardımı yapmaya hazır olduğumu da ayrıca belirmek isterim.

Birçok il ve ilçede deneyimlere sahip olduğunuzu okudum. Ümidim, sizin Bodrum’un gerçek kazancının, temel zenginliğinin ve değerinin kaybolmamasına yardımlarınızı esirgemeyeceğinizdir.

 

Saygılarımla,

Turgut A. Karabekir, Y. Mmimar, AIA, Yazar

turgutk@gmail.com ,0532-738-4200

 

PS:1928 İstanbul doğumluyum. Galatasaray lisesinden sonra Güzel San’atlar Akademisi Mimarî bölümünü bitirdim. 1959’dan. 2000 Yılına kadar ABD’de Mimar ve uzman danışman olarak çalıştım. 2000 ile 2006 yılları arasında Bodrum’da onun sorunları hakkında 230’ye yakım makale yazdım. 2006 dan 2015 yılına kadar da Cumhuriyet gazetesinde makâleler yazdım. Bütün eski ve yeni yazılarımı web sayfam turgutkarabekir.com da görebilirsiniz.

About The Author

0 Comments