CHP Kurultayının ötesi

 

Halk oyunun yaklaşık yüzde 51’ine sahip AKP’nin bir örgüt olarak, bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün partilerden daha başarılı olduğunu kabul etmek, gerçekçilik olur. AKP, uyguladığı yöntemlerle hâlâ bütünlüğünü koruyor ve tabanını daha da genişletmek yolunda.

Karşı taraf ise, oyverenin yüzde ellisinin AKP’ye oy vermediğini öne sürerek, sanki eşit bir güç olduğu görünümünü sergiliyor. Kendi kendini yetirmekten başka bir işe yaramayan aldanma/aldatma, ne taraftarları ne de medya/yazarlarımız tarafından hiçbir ölçüde ele alınmadığına göre, bu aldanışın devam edeceği de belli.

Gerçekte AKP’nin karşısında bir yüzde 49 yok. 49 aldatmacasına bel bağlamış olanlar gerçeklere bakmadıkça da olacağı yok. AKP bütünlüğünü korudukça da parçalanmış, örgütleri etkinsiz, tabanı birleşik olmayan bir yüzde 49’un, iktidara erişmesi olanaksız.

Sadece ikdidarın hatâlarını ortaya koyarak muhalefetin başarılı olamayacağı da artık anlaşılmış olmalı. Hatta bu tutumun AKP tarafında gayet ustalıkla daima yapanlara zarar veren duruma düşürüldüğünü de belli.

İkiye bölünmüş bir ülkede, bir Yarı’nın bütün olmasına karşı, diğer Yarı’nın parçalanmış olması, zaten aşılması imkânsıza yakın bir sorun. Bu böyle iken, Atatürk’ün yolunda olduklarını söyleyenler ve onun ilkelerini savunanlar, bu ilkelerin ne olduklarını unutmuş gibiler.

Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik, hâlâ geçerliliğini koruken, dünyadaki bugünki koşulları içinde de, her eksendeki yollara ışik tutabileceğine hiç şüphe yok.

  1. Yüzyılın dehası Atatürk, büyük bir öngörüşle bize en uygun olan ve izlememiz gereken yolu göstermiş olmasına rağmen, aydınlarımız bu ilkelerin içinde sağ ve sol dahil, çağdaş dünyada bütün yapılması gerekenlerin var olduğunu göremeyerek, yetmiş yıldır parçalanmakta devam ediyorlar. Bu tutumun, yıllardır nice vatansever Deniz Gezmiş’lerin de hebasına neden olduğnu, ve bizi bugünlere getirdiğini hâlâ anlayamadılar.

Birleşikliliğin AKP tarafından başarıya giden yol olarak kullanıldığı ortamda, parçalanmış olarak hayal peşinde koşmak ile bir yere varılmayacağını, anlamak gerekir. Sorunun sağ sol olmadığı, ve ütopik hayeller peşinde koşmanın bir işe yaramamış olduğunu her vatanseverin görmesi ve özellikle medyanın konu üzerinde devamlı uyarması kaçınılmaz sorumluluktur.

AKP’nin kendi yapışıyla bir çöküntüsü olmadıkça, ne CHP ne de başka bir parti bugünki tutumularıyla iktidara gelemezler.

CHP, örgütünü güncellemenin, güçlendirmenin ve tabana inebilmenin yanında, birleşme yoluna gitmek zorundadır.

Diğer partiler, şayet gerçekten Atatürk ilkelerine bağlı iseler ve bu vatanı seviyorlarsa, birleşmeden başka bir yolları olmadığını görmelidirler.

Medya ve bağımsız yazarlarımız da, ayrıntılar ile uğraşmayı bırakıp, tek yolun birleşmek  olduğunu vurgulamalı ve bu konuyu aralıksız gündemde tutmalıdırlar.

Maalesef ‘Doğru’ ‘Güç’ün’ elindedir. (Might is right)

 

Tek elden ses çıkmadığı gibi, birleşmeden de ‘Güç’ olmaz.

 

About The Author

0 Comments