CHP Nereye Gidiyor?

 

Deniz Baykal’ın diktasında etkisizliğe kurgulanmış muhalefetinin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun getirilmesiyle sona ermesinden doğan sevinç kursaklarda kaldı. Hernekadar yıllardır beklenen girişimler şimdi yapılmaya başlamış olsa da, görünürde seçim kazanmak için gereken güç birliği ve azim henüz yok.

İktidara erişmek yolunda birleşmek ön koşul olmasına rağmen, CHP yıllardır eksendeki yerini tartışıyor. CHP taraftarları da, partidekiler de, bu millî hastalıktan kurtulamıyor.

İkiye bölünmüş bir ülkede, bir Yarı’nın bütün olmasına karşı, diğer Yarı’nın parçalanmış olması, zaten aşılması imkânsıza yakın bir sorun. Bu böyle iken, CHP’nin kendisini hâlâ katı solda  yerleştirme eyilimi, birleşmeyi daha da imkânsız hale getirmekte devam ediyor. Yarı’nın kendi içinde birleşebilmesini engelliyor. Bu yolda olanlar tutumlarıyla nekadar yanlış yaptıklarının acaba farkındalar mı? Atatürk’ün yolunda olduklarını söyleyenler ve onun ilkelerini savunanlar, bu ilkelerin ne olduklarını unutmuş gibiler.

Atatürk’ün kurduğu CHP’nin simgesi olan altı ok’un temsil ettiği; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik, hâlâ geçerliliğini koruyor. Dünyanın bugünki koşulları içinde de, her eksendeki yollara ışik tutabileceğine hiç şüphe yok.

  1. Yüzyılın dehası Atatürk, büyük bir öngörüşle bize en uygun olan ve izlememiz gereken yolu göstermişti.

Buna rağmen aydınlarımız bu ilkelerin içinde sol dahil, çağdaş dünyada bütün yapılması gerekenlerin var olduğunu göremeyerek, yetmiş yıldır sağa sola kayarak, yön peşinde parçalanmakta devam ediyorlar. Bu tutumun, yıllardır nice vatansever Deniz Gezmiş’lerin de hebasına neden olduğnu, hâlâ anlayamadılar mı?

Artık sağ, sol ve orta için gereken bütün yeterli ve insancıl idolijelerin, altı okun içinde var olduğunu görmenin zamanıdır. Tarih’in her fırsatta örnek olarak gösterdiği Atatürk devrimlerinin, başka yollara sapmadan bu altı ok kapsamında yapılmış olduğu da, hatırlanmalıdır.

Birleşikliliğin başarıya giden yol olarak kullanıldığı ortamda, parçalanmış olarak hayal peşinde koşmak ile bir yere varılmayacağını, anlamak gerekir. Sorunun sağ sol olmadığı, ve ütopik hayeller peşinde koşmanın bir işe yaramamış olduğunu her vatanseverin görmesi ve bu yolu bırakmanın kaçınılmaz olduğunu bilmesi zamanıdır.

ABD refah ve üstünlüğünü sürdürmek ve bütün dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda yönetebilmek için, savaş dahil, uluslar arası kurallara da aykırı her türlü yönteme baş vuruyor.

Aşırı sol gibi uç idolojiler ABD’nin çıkarlarına ters düşer. Atatürk ilkeleri var iken bu uç idolojiler peşinde koşmak,verimsiz kalmış ve bizi büyük zorluklarla sokmuştur. Bu tür yaklaşımlara bundan sonra da her yola baş vurarak karşı koyacaklardır.

CHP ve yandaşları altı ok’la yetinmekle çok kazanırlar. CHP bugünki tutumuyla iktidara gidemez. CHP bu döneminde de, hâlâ bir stepne konumunda kalacaksa, bizi çok acı günler bekliyor.

 

About The Author

0 Comments