Referandum oylama yönteminde hatâ!

 

Referandum oylamasında oy vereceklerin ikâmet ettikleri ve kayıtları bulunan yerlerde oy vermeleri koşulu tamamen mantık dışıdır.

Referandum oyunda bölgeleye ait aday yoktur. Oyun, bölge ile de bağlantısı yoktur. Referandum oyu ülke çapında geçerli bir yasa değişikliği için olacağından, hiçbir kişi/aday ve bölge ile bağlantılı değildir.

Bu nedenle Türk vatandaşı olan ve kimlik numarasını fotograflı resmi bir belge ile, herhangi bir yerde, herhangi bir sandıktaki yetkililere ibraz eden kişi, oyunu verebilmelidir.

2007 yılında muhtarlıklara gelen bir tamim ile bilgisayarlardaki bütün kayıtların silindiği ve hâne hâne dolaşarak belirlendikten sonra yeniden işlenmesi önerildiği söylenmiştir. Ara seçimler ve belediye seçimlerinde oy vermek olanağını bulamamış olanların kayıtları yok olmuştur. Eski veriler silinmiş fakat bu yeni kayıt yöntemi çok yerde uygulanmamıştır. Bu nedenle geçen seçimlerde oy kullanmış olan milyonlarca vatandaş referandum için oy veremeyecektir.

Referandum için oy verenlerin listede bile olmasına gerek yoktur. Zaten listeye gerek yoktur. Her Türk vatandaşı referandum oyunu verebilmelidir. Referandum’un gayesi de budur. Her vatandaşın kayıtlarının var olduğu bilgisayar ortamında zaten birden fazla oy vermesi mümkün değildir, kolaylıkla, kesinlikle önlenebilir.

YSK’nun bu hatâyı hemen düzeltmesini ve her vatandaşa referandum için oy verme olanağını tanımasını istemek, bizim en doğal hakkımızdır. YSK’nun da sorumluluğu kapsamındadır.

 

 

About The Author

0 Comments