Mümtaz Soysala yazısı hakkinda

Sayın Prof. Dr. Mümtaz Soysal:

 

Galatasaraylı bir ağabeyiniz olmam bana tutumunuzu eleştirmek hakkını vermiyor. Ancak bir vatandaş olarak siyasette etkin olan birisini her bakımdan sorgulamamın doğal hakkım olduğunu mazur göreceğinizi ümit ediyorum.

Mazuratım birkaç gün önce Cumhuriyet gazetesinde çıkmış olan Gereksiz Manevralar isimli yazınızdır.

Hatırlarsanız 2006 yılında Azmak başındaki kahvede partinizin toplantısında size, memleketin aydınlığa dönmesine mani olan CHP’deki Baykal diktasının değişmesi gerektiğini dile getirmiştim. Bunun için de bir kampanya başlattığımı ve katkınızın çok değerli olacağını belirtmiştim. Dışarıdaki gayretlerim ve Cumhuriyet gazetesindeki yazılarımda hudutlandırılmış kampanyama üç yazardan başka kimse katılmadı. O günlerden beri de vatanın ne hale geldiğini hepimiz üzüntü ve endişeyle izledik. Siz o gün bana Baykal’ı hiçibir güc’ün yıkamayacağını söylemiştiniz.

Beklenmedik bir anda, beklenmedik bir yöntemle Baykal düştü ve Türkiye’nin ufkunda bir aydınlık ve bir umut belirdi. Bu aydınlığa da ışık tutmak Kemal beye kısmet oldu. Yol, aşılması güç engebelerle dolu olsa da, evvelce olmayan bir ümit doğdu. Ancak ve ancak mevcut iktidarı değiştirmekte odaklanmamızın bizi aydınlığa çıkaracak yolu devam ettirebileceğinde hem fikir olduğunuzda şüphem yok.

Yazınızda ……gereksiz manevralara bakınca şaşmamak mümkün değil……..Öyle anlaşılıyor ki doğru devlet anlamı fıkadanımızhenüz sürmektedir demektesiniz.

Yazınızın başka bir yerinde Kampanya taraflarının, böyle gereksiz manevralar yerine, gerçekçilik ve sağduyu gereklerine uygun temalarla işe başlamaları daha doğru olmazmıydı? diyorsunuz.

Bu sözleriniz açıkca Kemal beyi’n yanlış devlet adamı olduğunu söylüyor. Gündeme getirilen konular hakıında gözleminizde haksız değilsiniz, fakat size soruyorum: İçinde bulunduğumuz açmazda tek gerçek ümidimiz olarak beliren kişiyi sizin gibi sözüne ve düşüncelerine değer verilen, deneyimli bir siyasetçi tarafından kamu önünde yapılan bu eleştiri gereksiz ve zamansız değil mi? Sağduyudan uzak değil mi? Kemal beyin değerinin azaltılmasından ve yelkeninden rüzgarının alınmasından, AKP’den başka kim faydalanabilir?

Siyasetimizin hatta milli varlığımızın can çekiştiği bir ortamda, ütopik ve akademik yorumlarla nereye varabiliriz. Bu tür eleştirmeler, sizin ve benzeri değerli varlıklarımız tarafından yapıldığında, dinlenir. Etkili olur. Bu etki şayet ana gayeye ters düşüyorsa, yıkıcıdır, yapılması vatanın geleceği için yanlış bir tutumdur.

Bu konuda ayni günlerde Cumhuriyet gazetesinde çıkmış olan ve ikincisinde isminizin geçtiği iki yazım var. Sizin yazınızla ayni sayfada çıkmış olduğu halde dikkatinizden kaçmış olabileceği nedeniyle ekliyorum. Okumaya vaktiniz olacağını ümit ederim.

Kemal bey’in şu anda sizin ve sizin gibi, Bayka’ın diktasında savaşmak yerine ayrılmayı seçmiş olan ve bölünmeye katkıda bulunmuş olan, değerli bilgelerimizin geri dönmesine sonsuz ihtiyacı olduğu şüphe götürmez.

Günümüzün gereksinimlerinin olumlu katkının esirgenmemesi olduğuna inanıyorum. Bir kere aydınlığa çıkabilirsek, hepimiz gerekli yorumları ve yol göstermeleri yapmak durumunda olabileceğiz. O duruma da sizlerin katkısı ve desteği olmadan gelemeyiz.

Saygılarımla,

Turgut A. Karabekir

2 Attachments

 

 

About The Author

0 Comments