CHP ye referandum hakkinda

Sayın Bora bey:

Aşağıdaki konuda bir çalışmanız varmı?

Saygılarımla,

Turgut A. Karabekir

 

 

28 Temmuz 2010

BASIN AÇIKLAMASI

İşçi Partisi Genel Sekreteri Av. Hasan Basri Özbey:
Yasal Süreç Tamamlanmadığı İçin
12 Eylül’de Halkoylaması Yapılamaz!

·     YSK, derhal 12 Eylül 2010’da halkoylaması yapılmasına ilişkin kararını iptal etmelidir.
·     Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlanmadan, yeni halkoylaması tarihi belirlenemez.
·     Halkoylaması, ancak Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 120. günden sonraki ilk Pazar günü yapılabilir.

İşçi Partisi, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak, 12 Eylül 2010 günü Anayasa değişikliği için halk oylaması yapılmasına ilişkin kararın iptal edilmesini ve yeni referandum tarihinin Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra belirlenmesini istedi. Başvurunun ardından İşçi Partisi Genel Sekreteri Av. Hasan Basri Özbey, basın mensuplarına bilgi verdi. Özbey açıklamasında özetle şunları söyledi;

“Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 13 Mayıs 2010 günlü Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulu, “halkoylamasında uygulanacak sürenin 120 gün olmasına ve halkoylamasının 12 Eylül 2010 günü yapılmasına” karar verdi.
Ancak, halkoylamasına sunulacak olan bu kanun, Anayasa Mahkemesi’nin 7 Temmuz 2010 günü kamuoyuna açıklanan kararıyla kısmen iptal edildi. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı henüz yazılıp Resmi Gazete’de yayımlanmış değil.

Böylece, 12 Eylül 2010 günü halkoyuna sunulmasına karar verilen kanun iptal edilmiş olup kısmi iptal sonrası biçimlenen kanunu gösterecek olan Anayasa Mahkemesi kararı ise henüz yayımlanmamıştır.

Anayasa’nın 153. maddesine göre, Anayasa Mahkemesinin iptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz ve Resmi Gazetede yayımlanmakla yürürlüğe girer.
“Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun”un 2. maddesine göre de; “Anayasa Değişikliğinin halkoylaması, ilgili Anayasa değişikliği Kanununun Resmi Gazete’de yayımını takip eden yüz yirminci günden sonraki ilk Pazar günü yapılır”.
Yani, halkoyuna sunulacak değişikliğin en az 120 gün önce Resmi Gazete’de yayımlanmış olması gerekiyor.

120 günlük süre, yalnızca gerekli bürokratik hazırlıkların yapılması için değil, halkoylamasına sunulacak değişiklik metninin gerekçeleri –ve varsa muhalefet şerhleri- ile birlikte kamuoyunda tartışılabilmesi için de öngörülmüştür. Nitekim Yasanın 5. maddesinde de “Anayasa değişikliğinin halka anlatılması”na özel olarak belirtilmiştir.
Anayasa koyucu bu süreye öylesine önem vermiştir ki, Anayasa’nın 67. maddesiyle, bu sürenin oylamadan önceki bir yıl içinden yapılacak yasal değişikliklerle kısaltılmasına dahi olanak tanımamıştır.

Oysa bugün, halkoylaması için öngörülen 120 günlük sürenin 75 günlük bölümü geçmiştir. Buna karşın, halkoyuna sunulacak Anayasa değişikliğinin aldığı biçim ve Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi ve muhalefet şerhleri henüz yayımlanmış değildir.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının, halkoylaması için belirlenen 12 Eylül 2010 tarihine kadar yayımlanıp yayımlanmayacağı da bilinmemektedir.
Yayımlanmaması halinde, halkoylamasına sunulan metin konusunda da kuşku doğacaktır.
Dolayısıyla, önce Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçeleri ve muhalefet şerhleriyle birlikte yazılması ve Resmi Gazete’de yayımlanması beklenmeli; “yayımını takip eden yüz yirminci günden sonraki ilk Pazar günü” Anayasa değişikliğinin iptal edilmiş şekliyle halkoyuna sunulmasına Yüksek Seçim Kurulu’nca yeniden karar verilip ilan edilmelidir.
Aksi, 3376 Sayılı Yasanın 2. maddesine aykırı olacaktır. Bu aykırılığı giderecek merci, Yüksek Seçim Kurulu’dur. Çünkü 3376 sayılı yasanın 3. maddesinde; “Halkoyuna sunulması işlemleri Yüksek Seçim Kurulu’nun yönetim ve denetiminde… yürütülür” denilmiştir.

Bu nedenlerle Yüksek Seçim Kurulu;
·        12 Eylül 2010 günü halkoylaması yapılmasına ilişkin 25 Mayıs 2010 tarih ve 340 sayılı kararını, halkoyuna sunulacak değişikliğin Anayasa Mahkemesi’nce kısmen iptal edilmiş olması nedeniyle geri alınmasına karar vermeli;
·        Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının beklemeli;
·        Bu iptal kararının “yayımını takip eden yüz yirminci günden sonraki ilk Pazar günü”ne gelecek şekilde yeniden referandum tarihi belirlenmelidir.

 

About The Author

0 Comments