CHP ye Baykal hakkinda

Sayın Deniz Baykal,

 

Uzun yıllardan beri ve ne olursa olsun hiç ödün vermeden CHP’ye oyunu veren Atatürkçü ve cumhuriyetçiler olarak ve en önemlisi, yurdunu çok seven yurtdaşlar olarak, önümüzdeki dönemde yapılacak olan genel seçimleri, Ülkemizin son şansı olarak değerlendiriyorum.

Artık sürekli olarak vizyona getirilen AKP iktidarının Cumhuriyeti yıkmaya dönük eylemlerini medyada gösteri haline gelmesi ile yetinilmesinden, sıkıldık ve bıktık. Bu yöntemlerin Emperyalistlerin arzularını yerine getirmekten başka bir işe yaramadığına inanıyorum.

Hatta onlara yardım olarak değerlendiriyorum.

Gelecek seçimler için yapılan uydurma tahminler halkı anlatmaktan başka hiçbir yere varmıyor. CHP’nin içinde olduğu yapıda oyunu arttırmasının mümkün olmadığını sizin kadar biz de biliyoruz. Aksinin aldatmaca olduğunu da biliyoruz.

AKP’nin oylarında bir süredir izlediğimiz düşme eğilimine karşın CHP’nin oylarındaki artış oranı öngörüleri, bizlere ümit vermiyor. Bu nedenle, genel seçimlere kadar kalan sürenin çok iyi değerlendirilmesinin ve partimizin yönetiminde ve seçmenlere olan yaklaşımlarında radikal değişmelerin olması gerektiğini kaçınılmaz bir vatan borcu olarak görmekteyiz.

Bu gözlemimin doğruluğunu son yapılan Belediye seçimlerinde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçmene olan yaklaşımlarının olumlu etkileri doğruladı.

Sizin son aylar içinde gündeme gelen her konudaki değerlendirmeleriniz son derece iyi analiz edilmiş, düşünülmüş ve doğru olsalar bile, potansiyel seçmenler üzerinde sonuçta partimizin oy oranını artıracak bir etki yaratmıyor veya çok az etkiliyor. Basının yanlı tutumu bile, bu durumu açıklamakta tek başına yeterli bir neden değil. Sonuçta çabalarınız, önümüzdeki seçimlerin potansiyel seçmenleri tarafından, “kavgacı” sıfatı altında değerlendirilyor. Halk sizin sadece herkezin bildiği şeylere karşı çıkmakla yetinmenizden bıktı usandı.

Darılmayın amma halk sizden de bıktı.

 

Bu durumda ne yapılabilir?

Bu sorunun bizce çok açık yanıtları var. Sadık CHP seçmeni olarak, bunları birçok dirayetlerinizi takdir ettiğimiz sizden bekliyoruz:

1) Öncelikle, parti içindeki klasik hiyerarşik yapının değiştirilmesine sizin önayak olmanız gerekir.

Partiden ayrılmanızı istemiyoruz ama lütfen Parti Lideri değiştirmediği takdirde önümüzdeki seçimlerde CHP’nin oyunu arttıramayacağını değerlendirin ve liderlikten kendi isteğinizle ayrılın.

Kendinizi, parti içinde, “deneyimli bir politik stratejist konumuna” çekin, günlük politikadan uzaklaşın, basın ve TV’den uzak durun.

Ancak sizin imajınız yerine beşke bir yüz gelirse parti hayat bulacaktır.

Sayın Kılıçdaroğlu veya Süheyl Batum gibilerin CHP’nin liderliğine getirilmesine önayak olun. Yıllardır çokmekte olan partiyi, gene kendi ellerizle siz çokmekten kurtarın

2) CHP’nin üst yönetiminde bulunan ve son dönemde haklı/haksız nedenlerle yıpranmış bulunan adlar, yeni yüzler ve adlarla değişmelidir.

Genç partililerin önünü açılmalıdır, onlara bu yeni politik düzenlemede yol gösterilmelidir. Eski adlardan bazıları, danışman ve stratejist olarak geri planda faydalı olabilirler.

3) CHP kendi içindeki ve parti yonetimindeki açıklık ve demokratik uygulamalar nedeniyle Ülkemize örnek olmalıdır.

Parti yönetiminin daha geniş bir tabanda, genç partililerin ve parti teşkilatının da katılımıyla gerçekleşmesini sağlamalıdır.

Gençlere ve Üniversite’ye ulaşmalıdır,

Halka ulaşılmalıdır,

Üniversiteler’de CHP’nin hergün politik varlığı duyulmalı.

4) CHP’nin klasik oy potansiyeli dışındaki oy’lara ulaşmak amacıyla strateji geliştirebilmek için bize göre bu gün bile çok geç.

Bu gecikmeyi önleyebilmek ve strateji geliştirebilmek için parti teşkilatının alt kademeleri ve basit CHP seçmenleriyle düzenli toplantılar yapılmalıdır.

Kesif bir E-Post akampanyası aşılmalıdır.

Bu amaçla bir kampanya ve seferberlik ruhu yaratılmasını sağlanmalıdır.

Parti üst yönetimi ile CHP seçmeni olaylar karşısında aynı biçimde düşünsün, uzlaşsın ve stratejiyi uygulasın.

Bizler seçimden seçime politikaya katılıp, mecburen, istemeyerek size ve sizin gösterdiklerinize oy veren robot seçmen olmaktan kurtulalım.

5) Partimiz, AKP, MHP ve diğer partilerin düşük seviyeli politik söylem ve eylemlerinin çok üzerinde olan bir etik seviyede politika yapabilmelidir. Türk vatandaşının ortalama eğitim seviyesi düşük bile olsa, “ağzı bozuk politikacı” ile “seviyeli politikacı”yı birbirinden ayırabilir

.

Burada yine Sayın Kılıçdaroğlu örneğini ve son belediye seçimlerini anımsamakta yarar olduğu görüşündeyiz.

Bu beş noktada özetlediğimiz görüş ve değerlendirmelerimize katılmak zorundasınız. Bu gerçeği görmemezlikten gelemezsiniz.

Önümüzdeki seçimler Ülkemizin Atatürk’çü, Cumhuriyetçi, laik, uygar ve sosyal devletçi yapısını sürdürebilmesi için son şansıdır.

Lütfen kalan süreyi çok iyi değerlendirin.

Bunu yaptığınız takdirde gecikmişte olan eylemlerinizin yurda verdiği zarar unutulacak ve siz tarihimize olumlu bir kayıtla yazılacaksınız.

Aksi halde sizi iyi bir not ile tarihe düşmek mümkün olmayacaktır. Elinizdeki bu son fırsatı bir an evvel değerlendireceğinizi ümit ediyorum.

 

Bunları yapıtığınız zaman yıllardır sizin tutumunuzdan ötürü CHP’den kaçmış olan değerler geri dönecek ve yegane kurtuluş yolumuz olan diğer partilerin CHP altında toplanmasına bir engel kalmayacak.

 

Bugün kapatılmış olan kurtuluş kapısının önünden çekilmenizi, bu geçişi tecrübeli ellerinizle kendi arzunuzla yapmanızı sizden rica ediyoruz, istiyoruz.

Beklediğimiz bu tutumun, sizin vatani borcunuz ve artık, sorumluluğunuz olduğunu düşünüyorum.

Saygılarımla,

Turgut A. Karabekir

  1. Mimar, Yazar

Washington ve Bodrum

 

About The Author

0 Comments