ABD sosyalizm yolunda!

 Cumhuriyet gazetesi, sayfa 2, 13 Şubat 2009

 

Kapitalizm, Marx’ın 160 yıl evvel söylediği yere vardığında, kürresel serbest piyasa adındaki sömürgeçiliği çıkmaza girdi. Kendi güçlerinin üstüne çıkan kurumların doymayan ihtirasları, bütün dünyayı dengesiz varlık aktarımı ile iflâsa sürüklediler.

C-Span TV kanalındaki oturumda, Temsilçi Demokrat Paul Kanjorski konuşmasında; Federal Reaserv’in, 15 Ekim saat 11’de bankalardan 550 Milyar’ın bir saat içinde çekildiğini farketiğini, sisteme hemen 150 Milyar aktardığını, fakat 5.5 trilyon gerekeceği anlaşildığı için, bütün işlemleri dondurduğunu, 700 Milyar’ın paniği önlemek için bankalara verildiğini hatırlatarak, bu paraları çeken büyük güçler bütün dünya bankalarının/ekonomisinin çökmesine neden olacaklardı, şimdi okyanusa simitsiz bırakıldık,  demişti.

Bilmediğimiz bir komplo olsa da olmasa da, kurtuluş yolu devletin yardmına bağlı.

Teşvik/kurtarma paketi onaylandı amma, neyin nasıl ve nezaman yapılacağı henüz belli değil. Maliye bakanı Tim Geithner, geçen yıl yapılan 838 milyar teşvik ve 350 milyar kurumlara destek dışında, paketin 2 trilyon’a ulaşacağını söylerken, gayet yüzeysel kaldı. Her çevrede belirsizlik ve şaşkınlık hakim. İşsizliğin bir süre daha artacağı, sıkıntının daha büyüyeceği kabul ediliyor. Obama yönetimi şimdiden Cumhuriyetçilerin ve medyanın büyük bir kesiminin ateşi altında.

Belirli olan, hükümetin yardım alacak şirketlerdeki ücretlere kadar kısıtlamalar getireceği ve bankalar ile yatırım şirketlerine çaresizlik içinde ortak olarak devletçiliği uygulayacağı. Bukadar büyük bir açılmın nasıl karşılanacağı, nekadarının halktan çıkacağı belirlenmiyor. İçte ve dışta göz yumulan sömürünün faturasının, sonunda halka çıkacağına da şüphe yok. Verilen trilyonlardan da birilerinin kaznclı olacağı da açık.

Başkan Barak Obama’nın kampanyası sırasında muhafazakarların onu sosyalizme kaymakla suçlayarak eleştirmeleri, ekonomik sıkıntı altında yerini çaresizliğe bırakıyor.

Çin otokrasi altında kapitalizm yöntemleriyle kalkınıyor, Rusya da oraya geri dönüyor. Amerika Demokrasisi altında, kapitalizmle sosyalizmi beraber kullanabileck mi?

 

 

Aşağıdaki iki paragraf nedense yayımlanmadı:

 

Başkalarına ulusal varlıklarını sattıran, kürreselleşme adı altında tarımlarını, sanayilerini yok edip, büyük güçlere muhtaç hale getirenler, bugün kendileri devletin kontrolünü arttırmak, halkın çıkarını devlet eliyle korumak yoluna dönüyorlar.

Sorunları cevaplandırmış olan Atatürk ilkelerini unutanlara, kılıvuzu karga olanın…….. , dan başka ne denebilir?

 

  1. Ali Turgut, Y.M., AIA (Turgut A. Karabekir)

turgutk@gmail.com

 

 

 

 

 

About The Author

0 Comments