Barak Hüseyin Obama’nın gelişi

 

Memleketin hertarıfından gelen iki milyona yakın insan, eksi 5 dereceye rağmen Washington’da son elli yılın en sevinçli gününü yaşadı. Açılış töreni, duygulandıran, ümit veren, taraftarlarının ve karşıtlarının kalbini ısıtan, gözleri yaşartan mutluluktu. Obama’nın Bu benim değil Amerikan halkınındır”, “Bizim istediklerimiz değil halkın istedikleri öndedir diyerek, bütün dinlere ve bilhassa Müslümanlara yumrukları açın çağrısı, tutumunun ne olacağını belirledi. Herhalde Obamanın seçilmesi Demokratların başarısından ziyade, Afrikalı Amerikalıların zaferi olarak hatırlanacak.

 

Gösteriler, Barak Obama’nın ABD içerisinde vaad ettiği değişikliklerin çoğunu gerçekleştireceği yolunda. Uluslar arsı ilişkilerde ise beklentiyi sorgulamamak mümkün değil. Nekadar dürüst, iyi niyetli demokratik ve vicdanlı olursa olsun, Amerika’yı çıkarları için kurgulanmış yolundan saptırmaya yeterli olabilir mi? Amerikanın kuruluşundan beri var olan, çıkarlar ile prensipler arasındaki çelişki, kırılabilecek mi? Obama’nın pernsipleri BOP’gerçeğini değiştirdiğinde, onu vatanının belirlenmiş çıkarlarıyla çelişkiye düşürmez mi? Emperyalizmim yumruğunu açmak onun elinde mi?

Şimdilik, Demokrat, Cumhuriyetçi, ona oy veren ve vermeyen, herkez gelecekten ve Obama’dan ümitli. O da buna lâyik görülüyor. Herşeyin iyi olması dileniyor. Bilinen, ilk yüz günün renkleri belli ettiğidir.

 

Ney çalması kadar hicivleriyle de meşhur olan Üstad Neyzen Tevfik’e, İstanbul valileri hakkında ne düşündüğünü sorduklarında, “Her gelenin biri dağdan, biri kırdan geldi” demiş. Eskiler bunun tercümesini bilirler. Şayet Neyzen bugün sağ olsaydı ve geçmiş yıllardan bıkmış olanlar, Barak Obama hakkında ne düşündüğünü sorsalardı, herhalde “Solak olduğuna memnunum” derdi!

Bütün dünyaya hayırlı olsun.

 

 

 

 

 

About The Author

0 Comments