TC Tarım bakanlığına sularımız hakkinda

Tarım Bakanlığına:

Sayın Mehdi Eker:
Basından edinilen bilgilere göre, son zamanlarda başta Suudi Arabistan olmak üzere kimi ülkeler ve yabancı sermaye çevrelerine, “verimli tarım arazilerimizin satılması veya kiralanması” pazarlıkları yapılmaktadır.

Daha vahimi, esasen yeterli beslenemeyen toplumumuzun tek yaşama güvencesi olan ve “üretilemeyen tek kaynak özelliği taşıyan” ülke toprağının yabancı sermaye çıkarlarına tahsisi çabalarının, bizzat üst düzey siyasal yetkililerce sürdürüldüğü öğrenilmiş bulunmaktadır.

Türkiye toprak zengini bir ülke değildir.
Su zengini hiç değildir. Yakında kendimizi beslemek için gereken tarımımıza, suyumuz yatişmeyecektir.

Sanılanın aksine ülke toprağının çok sınırlı bölümü verimlidir. Tarım topraklarımız aslında yoksuldur.

Yoksul toprağımız uzun yılların yanlış tarım uygulamalarıyla yorgun düşürülmüş, üretkenliği azaltılmıştır.

Bu koşullarda esasen çok yetersiz olan verimli tarım arazilerimizin ve suyumuzun, başkalarının çıkarı doğrultusunda yabancı sermayeye tahsisi niyetleri, hiçbir açıdan ulusal yararlarımızla bağdaşmamaktadır.

Çünkü; yoksul ve açların milyar sınırlarını aştığı, başta toprak olmak üzere doğal üretim varlıklarının hızla bozulduğu, kirlendiği ve hatta yok olduğu, iklim değişiklikleri nedeniyle kuraklığın önlenemez evrensel bir afet haline gelmekte olduğu bir dünyada ve bu koşulları daha ağır biçimde yaşayan bir Türkiye’de, halkımızın gıda güvenliğinin ve yaşamının geleceği için bir metre kare toprağımızı ve damla suyumuzu dahi, değil satmak ve yok etmek, kötü kullanmak hakkımız yoktur, olamaz.

Çünkü; ulusumuzun yaşam güvenliğini sağlayan tek varlık olan “bir avuç toprak, gerçekten de üretilemeyen tek kaynaktır”

Sizleri toplum yararı için ülke toprağını ve suyunu sahiplenmeye, verimli kullanmaya ve özellikle yabancılara satışının önlenmesi yolundaki “Milli karşı duruşla” dayanışmaya çağırıyoruz.
İlginizi ve duyarlılığınızı bekliyoruz.

Çünkü, toprak ve su vatandır.

Turgut Karabekir

Washington, USA

About The Author

0 Comments