Doldurulmayan boşluk

 

Bağımlı basın’ın, muhalefetin yokluğundan yakınmaya herhalde yetkisi yok. Hür basını izleyenler sonuç alınmamasından bıkmış, çok şeyi okumuyorlar ve sayıları da kısıtılı. Hür TV’de konuşulsa da, gecenin geç saatlerini bekleyip dinleyen çok az. Okuyanların da, dinleyenlerin de çoğu zaten durumun felaketini bilenler.

Daha fazla okunup dinlense bile, bir avuç insan ile 72 milyonluk ülke kurtarılamaz.

Hür basın ve hür TV, muhalefetin boşluğunu dolduramaz.

Hür basının ve hür TV’nin yok olmaya yaklaştığı bir ortamda, Atatürk ilkelerine bağlı, emperyalistlere bağlanmamış, etkin bir muhalefetin olmayışı, çok vahim sonuçlar doğurabilir.

İçerisinde, herşeye karşı gelmeyi muhalefet sayan, bağırıp çağırmayı marifet bilen, dar kafalılar oldukça, ona ümit bağlamak olanaksızdır. Ana muhalefetin uzun yıllardır statüs-ko ile yetindiği, kuruluş ilkelerini yetirmiş, yapısı demokrasiden uzak birkaç kişilik diktaya dönüşmüş olduğu görülmektedir. Seçimlerden sonra beklenen değişiklik gerçekleşmemiştir. Bugün hâlâ etkin bir muhalefet yoktur. Sorun budur. Çağdaş dünya hızla ilerlerken, gerilere sürüklenmemiz bu yokluktan ötürü önlenememektedir.

Bağımlı basının kurgusu, muhalefetin yokluğunu kabullenmektir.

Hür basının ise, susukunluğunu anlamak mümkün değildir.

Güneydoğu sorununa ‘Kürt sorunu’, Cumhuriyeti yıkmaya ‘federal yapı’, teroristle anlaşmaya ‘ovaya inme’, ……, denildiği gibi, benzeri alıştırmaların bizi nereye getirdiği belli. Küstahlık, fırsatçılık, G.K. Başkanı Org. Büyükanıt’ı yargıya vermeye kadar vardı. Meydan boş bırakılınca daha da ileriye gidecek. Çünki ona karşı çıkacak, saygınlığı ve halkın desteğine lâyik bir muhalefet yok.

İktidarın işine gelen de zaten bu olduğundan, nezaman muhalefete söz söylense, ‘CHP’yi yıpratmaya çalışıyorlar’ propagandası ile, hür basını susturmasını da başarıyorlar.

Etkin ve saygın bir muhalefetin ve hür basının olmadığı ülkelerde, sonunun nereye vardığını söylemeye gerek yok.

Ortam tek’ele dönüştüğünde, Demokrasi de var olmaz.

 

 

 

 

 

About The Author

0 Comments