Açık mektup

 

Muğla Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy yeni yıl mesajındaki bir cümlesinde;

2005 yılında Milletçe karşılaştığımız bazı olumsuzlukları, yeni yılda ve önümüzdeki yıllarda yaşamamamız için, Milletimizin birlik ve beraberliğiyle, Ülkemiz bütünlüğünü tehdit eden olumsuzluklara karşı daha uyanık davranarak, 7 den 77 ye kenetlenmek zorunda olduğumuzu, hiçbir saniye bile unutmamalıyız, diyor. Kendisini benim alımladığım şekliyle, bu anlamlı, arzulu ve cesaretli çağrısından ötürü candan tebrik eder, ümitlerinin gerçekleşmesini bütün kalbimle isterim.

Şüphesiz Valimizin çağrısının benim bu yazıda belirteceğim basit düzeyde olmadığı. yaralarımızın çok daha büyük boyutta olanlarını kast ettiği aşıkar.

Ancak ben en büyük işlerin temelinde en küçücük hareketlerin yatmakta olduğuna inanıyorum.

Bir toplumun uygar olabilmesi için, kişilerin, başkalarının hakkına, canına, malına, varlığına, sağlığına saygı gösterebilmesi, herşeyden önce yasalara uymayı bilmesini, ve bir hukuk devletinin var olması gerektiğini düşünüyorum. Bu denklem içerisinde yetkililerin de yasaları uygulanabilir, uygulanması mantıki, evrensel anlayış ve normlara uygun olarak geliştirmiş olması lazımdır. Uygun olmayan yasalar ya yok olurlar, yada onlara kimse uymaz.

Ancak yasalara uymamak kişinin seçeneği değildir. Kişinin bu kararı verme yetkisi olamaz. Yasalar uyulmayacak bir nitelikte ise, yavaş yavaş uyulmayan yasalardan ötürü hukuk devleti de ortadan kalkar.

Bir mikrobun bedenimizde yayılması gibi, yasalara uymamak hastalığı da, aynen bir salgın gibi, en alt düzeyde başlayarak, en yükseğine kadar, her sektörü sarar. Yâni biraz hamilelik olmadığı gibi, biraz hırsızlık da olmaz. Hamile hamiledir, hırsız her boyutta hırsızdır. Yasaları uymamanın da boyutu yoktur, ya uyulur ya uyulmaz.

Dört yıldır bu köşede yazı yazmaya başladığımdan beri, en az beş kere aşağıdaki konunun üzerinde durarak, yetkililerden gereken önlemleri almalarını rica ettim. Hiçbir yere varamadım. Şimdi sayın Valimizin olumlu mesajına dayanarak, birkere daha, Sayın Kaymakamımız, Polis müdürümüz, ve Belediye Başkanlarımızdan rica ediyorum:

Yarımadamızın birçok yerinde, ara yol kavşaklarındaki DUR işaretlerinin yeri yanlıştır. DUR işaretleri yolların tam birleşim noktasında olması gerekirken, gelişigüzel, 10-15 metre uzağa konulmuştur. Bu nedenle kavşakda durması gereken kişi, çok zaman yandan geleni görmek imkanı azaldığından, veya dursada, çok uzakta olduğu için geçişi tehlikede gördüğünden, DUR işaretini geçip, sonra da kavşakta durmadan yoluna devam etmektedir.

Ben bu durumda olanlarda bazı kavşaklarda sayım yapıp, saatte yaklaşık ücyüz vasıta geçtiğini halde hiçbir kimsenin durmadığını tesbit ettim.

Bu durumda olan her yol başı, yanlış komulmuş olan ve uyulmayan her DUR işareti, halkımıza yasalara uyulmamasını öğreten bir okuldur. Ve böylece her gün yarımadamız üzerinde yasalara uymamayı öğrenmiş, alışkanlığını edinmiş, binlerce insan yetişmektedir.

DUR işaretinde durmayı dinlemeyenlerin, daha yukarılarda nerede durmayı kabul edeceklerini kim bilebilir? Toplumumuzda artık bunların hiçbirzaman durmadıklarını, ve bizi utanç verici sonuçlara sürüklediklerini izlemekteyiz. DUR diyecekler de kendileri durmayınca, zaten başka ne beklenir?

Bu yanlış uygulamaları durdurmanızı sizlerden birkere daha rica ediyorum.

Bodrum’dan uzakta olduğum kış aylarında, dünyanın çeşitli köşelerinden gelmiş olmalarına rağmen, her DUR işaretinde duran, beklemede sırasını bilen, başkasının hakkına saygı gösteren uygar tutumları gördükçe, kendi halimize, içim kan ağlıyor.

Bu yazı hazırlandıktan sonra Sayın Mustafa Temel Koçaklar’ın yeni Valimiz olarak atandığını öğrendim. Sayın Koçaklar, size başarılar dilerken, toplumumuzun, selefinizin söylediği düzeye gelebilmesi için, evvela yürürlükte olan yasalara uyması gerektiğini, bu yasalara uyulabilir olmasını sağlamak görevinin de başta olanların olduğunu belirtmek isterim. Sizinle gelebilecek yeni bir tutum, belki bugüne kadar hiçbir yankı almayan çağrılarıma, örnek olarak, bir düzetlme getirebilir. Belki benim başaramadığımı siz başarabilir, birçok çeşidi olan bu yasalara uymama okullarını, bir temel kalkınma olarak, ortadan kaldırmak, DUR demek yolunu seçebilirsiniz.

Yeni yılda herbirimizin ümitlerinin gerçekleşmesini temenni ederim.

About The Author

0 Comments