Yarımadamız ve Devlet Karayolları

Yıllar evvel Devlet Kara Yolları ülkemizin en iyi çalışan teşkilatlarından birisiydi. Dışarıda tahsil etmiş, kebiliyetli, bilgili, gençlerin başarılı katılımlarıyla çok iyi işler yapılmıştı. Bugüne baktığımız zaman bambaşka bir manzarayla karşı karşıyayız, ve eskiyi aramamak mümkün değil.

Beş yıldır, çevre yolumuz üzeründeki kavşakların iyi ve emniyetli çalışabilmesi için yaptığım bütün girişimler hiçbir sonuç vermedi. Dikkatlerine getirdiğimiz bütün yanlışlıklar hâlâ durmakta ve hâlâ Torba kavşağı gibi bir ölüm tuzağı, kurbanlarını beklemekte.

Gene defaatle yaptığım başvurularla düzeltmeye çalıştığım yersiz kullanılan sola dönüş levhaları, hâlâ yanlış olarak uygulanmakta, ve halkımızı yasaları çiğnemey teşvik etmekte. Bütün uluslararası trafik kurallarına aykırı olarak kullanılan bu işaretler için yaptığım uyarılara aldığım cevap, -Bu uygulama doğrudur, olmuştur.

Torba kavşağı için yaptığım bütün uyarılar yararsız bırakılmış ve üç ayrı kere bu kavşak onarıldığı halde, hâlâ sola ve sağa dönüş, yavaşlama, hızlanma şeritleri ilâve edilmemiştir.

Diğer kavşaklarımızda da dönüş şeritleri olmadığından yol üzerinde trafiğin akımı yavaşlamakta, ve yollardan tam randıman alınamamaktadır.

İzlemekte olduğumuz bu yanlışlıkların, eksikliklerin, devam etmesinin bir nedeni Karayollarındaki yetkililerin artık başlangıçtaki kalitede olmamaları ise, diğeri de, yarımadamızdaki yetkililerin, aldırmamazlığıdır.

Bizim yetkimiz dışında, kalkanına sığınan yetkililerimiz, Karayolları nezdinde yeterli bir girişimde bulunmamakta, ve yarımadamız için önemli olan bu konuları kadere bırakmaktadırlar. Halbuki onların bu konularda ısrarla düzeltme yolunda mücadele etmeleri kendilerinden beklediğimiz görevleri olmalıdır. Onlar bizim haklarımızı aramazlarsa, kim arayacak?

Torba kavşağına sola ve sağa dönüş, yavaşlama ve hızlanma şeritleri ilavesi lazımdır, bu hayatî bir gerekçedir,

Diğer kavşaklarda sağa ve sola dönüş şeritlerin ilavesi ana yol üzerindeki trafiği rahatlatacak, yolun randımanını arttıracaktır,

Sola dönüş şeridi ilave edilmiş olan yerlerde, hem sola, hem ileriye gidiş belirleyen, tek levha, uluslar arası kurallara aykırıdır, halkı yasaları çiğnemeye teşvik etmektedir,

Okulların olduğu yerlerde ek önlemler alınması, emniyet içinde, karşıdan karşıya geçme imkanları sağlanması gerekmektedir,

Birçok dahilî yollarımızda DUR levhaları, yolların kesişme noktasında olması gerekirken, on-onbeş metre öncesindedir, ve bu yüzden hiç kimse bu çok önemli yasaya uymamaktadır,

Bitez kavşağında iki yerde, trafik lambasından on metre sonra, birde DUR işareti vardır, bu çelişkinin kaldırılması gerekir,

Bu gibi çifte standartların, yanlış uygulamaların sonucu halkımızın yasalara uymamasıdır. Aynen bulaşıcı bir hastalık gibi başka yasalara da uyulmaması alışkanlığını doğurur. Yasalara saygı uygarlığın parçasıdır. Yetkililerin yasaları yanlış olarak uygulamaları, yasaların da yanlış olduğu düşüncesini doğurur, ve halk kendi başına hareket etmeye alışır. Bu durumda da yetkililer suçlu sayılır.

Bir kavşakta kesişme noktasından onbeş metre önce durulmaz, önünde yol olmayan bir yerde ileriye gidilir levhası olmaz! Bunların düzeltilmesi için daha kaç defa tekrar etmemiz lazım? Ayıptır, ayıp, bukadar da biganelik olmaz.

Yarımadamızdaki belediye başkanlarımızdan, Torba-Yalıkavak, Bitez kavşağı-Yalıkavak yolları genişletilirken, bu hususlarda doğru uygulama yapılması için girişimlerde bulunmalarını, eski kavşaklarda da düzeltilmeler yapılmasını temin etmelerini, hiç değilse bu konularda ciddi bir savaş vermelerini, rica ediyoruz.

Bizim haklarımızı koruyacak onlardır, biz onları bu tür görevlerini yapmaları, yarımadamızın geleceğini doğru olarak geliştirmeleri için seçtik. Onlardan vazifelerini yapmalarını bekliyoruz. Şayet isterlerse yapabilirler, yapılamaz diye birşey yoktur.

 

 

 

 

About The Author

0 Comments