IQ Kompleksi

Büyük bir olasılıkla, yudumuzda IQ ölçüsünün ne olduğunu ancak bin kişide bir kişi bilir. USA de ve bazı diğer batı ülkelerinde bu ölçünün okullarda bile alışılmış olarak kullanılmasına karşın, ülkemizde böyle bir uygulama yoktur.

Halka bukadar yabancı olan bir konuda, bazı yazarlarımızın yeni bir kriz yaratmalarını hayretle karşılamamak mümkün değil. Acaba o yazarlar kendi IQ lerinin ne olduğunu biliyorlar mı?

Şayet gerekiyorsa, bu konuya basında değil, evvelden hazırlanmış olarak yaklaşmak gerekirdi. Sorun bizim yayımlanan değerleri beğenip beğenmememiz değil, bu değerleri yayımlayanların araştırmalarını doğru yapıp yapmadıklarını öğrenmek olmalıydı.

Acaba aynı yazarlar, şayet yayımlanan sayı 90 yerine145 olsaydı, kızacaklarmıydı, yoksa nekadar üstün olduğumuzu mu beyan ile bayram mı edeceklerdi?

Acaba yurdumuzda, Alman Genetik Araştırma Enistütüsü Direktörü, Zeka Bilimcisi Volkmar Weiss’in yaptığı araştırmayı doğrulayacak, veya yanlışlayacak, bir kişi varmıdır? Varsa, yapılan araştırmanın tarafsız seçeneklerle yapılıp yapılmadığı bulunabilir, ve düzeltilmesi istenebilir. Yoksa, yanlış yapılmış demek neye dayanır? Bunun, çocuğun notunu beğenmeyip ağlamasından farkı olurmu?

Batıya karşı olan aşağılık kompleksimizden, kendimizi olduğumuzdan başka görmeye alışmış olmaktan, ve bunlardan ötürü daima küçük düşümekten vazgeçtiğimiz zaman, bu gibi yayımlar tuzak bile olsa, onlara düşmemeyi başarabiliriz. Aksi halde ititip kakılmaya mahkumuz.

Yurdumuzun içten ve dıştan parçalanmakta olduğu bir ortamda, aydın olması gerekenlerin, bu gibi şeylerle hatâlı olarak uğraşmaya yeltenmeleri, büyümekte olan uçurumun boyutunu göstermektedir.

Ne ve kim olduğumuzu bildiğimiz, bilmediklerimizi kabul ettiğimiz, kusurlarımızı itirazsız düzeltme yoluna gittmeye başladığımız zaman, daha fazala saygı göreceğimize kimsenin şüphesi olmasın.

Basının görevi bu konularda halkımızı yetiştirmek olmalıdır, uygarlıktan nekadar uzak olduğumuzu lüzumsuz nedenlerle dışarıya yansıtmak değil.

Bilmemekten korkmayalım, bildiğimizin yanlış olmasından korkalım.

 

About The Author

0 Comments